唔經唔覺totwo有巴菌都已經一年了。以前一直都係食抗生素嚟控制,但情況都無太大改善。食左車前草之後,鼻水同乞嚏大減,希望可以斷尾喇:053:

同埋呢..最近totwo有個習慣,就係鍾意食返自己d黃金蛋。:056: 其實對身體會唔會唔好架??
呢排天氣凍左,連d cc都細粒左.唔知其他兔兔有無呢個情況呢?

祝各兔兔身體健康!!!!
elyse)) 2010-2-17 07:30:58 PM
車前草真的可以嗎?你比的份量是多少....
花侏也是食抗生素嚟控制,但情況都無太大改善...
隔一陣好反發,我見到佢咁都好心痛....
燒雞。﹏。)) 2010-2-17 08:19:11 PM

回復 2# 的帖子

我每日比5塊葉totwo...
希望花侏食車前草有幫忙
為食仔 2010-2-17 09:32:20 PM
原帖由 燒雞。﹏。 於 2010-2-17 08:19 PM 發表
我每日比5塊葉totwo...
希望花侏食車前草有幫忙

請問車前草邊度有得買啊?
FATO_W 2010-2-17 10:17:23 PM
係牙 唔知係咪天氣凍
噹噹最近同以前食一樣多既草
但CC會細粒左小小 唔知點解呢
燒雞。﹏。)) 2010-2-17 10:38:06 PM

回復 4# 的帖子

我平時行過睇下見唔見到d阿婆仔坐喺街邊賣
喺元朗嘅嘉城廣場門口隔離...
lingyan 2010-2-18 12:15:41 AM

回復 1# 的帖子

MIFFY都有食便便既習慣...
都唔知點解會咁,但係佢健康又無話乜野影響到。

我都有俾車前草MIFFY食,
食左之後痴痴都真係打少左。
ssc314 2010-2-18 03:01:48 AM
凍左,,佢食野既份量真係多左~~~
但d cc又冇細粒到wor~~
一樣咁大粒lor~~但另一隻既cc就細粒左,,,同冇咁實
陳皮妹 2010-2-18 09:23:57 AM
車前草係可以响邊度買度,同埋係點既樣呢,可唔可以影張相參考下~
為食仔 2010-2-18 01:48:50 PM
食中藥個d乾既車前草得唔得?

firen_freeze)) 2010-2-18 03:50:13 PM
以前去藥房買5蚊車前草都有好大包。

MAX喜愛程度介乎菜同草之間....

我都唔知鮮車前草邊度搵...我媽話佢識去公園搵黎摘,但我一話要俾MAX食佢就即刻唔肯做...
emily_520825 2010-2-18 04:09:44 PM
我想問乜野係巴菌?
lingyan 2010-2-18 04:39:10 PM
原帖由 emily_520825 於 18-2-2010 04:09 PM 發表
我想問乜野係巴菌?

全名如果無記錯就係巴德士(幹)菌,
大部份既兔兔都會有,問題在於兔兔身體係咪夠健康可以自己抵抗得到,
抵抗唔到既,就會有呼吸道感染,會流鼻水、眼垢、打乞痴等情況出現。
如果抵抗得到,就同普通兔無分別,不過萬一兔兔突然感到壓力等等外來因素問題,
令到抵抗力下降,就好可能會發病。
elyse)) 2010-2-18 11:46:45 PM
咁車前草起邊買家....:065: 我今日走出去街市問無GE...
藥房個D又唔敢膽買
天寒地凍都唔知去邊買
cordero 2010-2-19 12:08:49 AM
去街市搵田灌草就係車前草

快速發帖