前幾天, 兔兔開始唔食野, 我就帶佢去睇醫生,醫生話個胃有舊硬物, 唔正常,
跟住就照了2張x-ray, 見到有個影,即是有野塞住,導致整個消化系統停左, 唔食野,
之後食了2日藥+草粉, 今天覆診時,醫生話個胃仲有舊硬物,
如果,再食多2日藥,都沒有好轉的話, 就要開刀,在胃裡拿返舊野出來, 算係大手術, 約4000,
雖然依家開始食返少少野, 我都好擔心呀, 兔兔只有歲半, 平時都好活潑可愛, 依家瘦哂, 好可僯呀......
我最怕是手術如果.... 甘唔知點好....
請各位兔友俾d意見呀~
謝謝~:050:
wesky 2010-2-21 12:05:34 AM
你係邊間睇?
hh0 2010-2-21 12:09:24 AM
醫生會評估兔兔可否承受開刀既
希望有好轉唔使做手術啦
胃入面硬物係咩黎, 毛球定腫瘤
lingyan 2010-2-21 12:21:09 AM
如果我係你,我會睇多個獸醫拎多D資料。
firen_freeze)) 2010-2-21 01:12:08 AM
個醫生都睇唔出個影係咩黎??

咁不如俾多舊錢去睇第二個醫生睇下佢點講....

如果好似兔友話係毛球,可能唔駛開刀.....
yorn4131 2010-2-21 01:23:52 AM
1)胃入面唔知是什麼, 但醫生覺得兔兔仲細(只有歲半),好少機會是腫瘤,可能是食左D唔消化的食物,
我自己懷疑是毛巾, 因為之前凍,用了毛巾遮住個籠, 但佢就見野就咬, 唔知有無食落肚,
2)是屯門維多X , DR GXXXX
3)我都想睇多個醫生, 有沒有醫生介紹?

謝謝各位兔友!!
光之天使)) 2010-2-21 01:55:33 AM
不如你出去betty/yen度睇一次先la~

以前我total都試過腸停~
第一次睇dr.gerry好快好返~
第二次(好似2-3個月後)又停~
呢次gerry都話摸到腸有舊野,少少實~
後來食極藥都好似無太多改善~

我唔放心就帶total出去睇多個醫生~(第一次去睇yen)
之後dr.yen都話其實dr.gerry d藥都岩~
不過佢話比total試下其他藥~
咁就開左6隻藥~
後來日日食藥再加上幫total按摩肚仔,咁又好返無事~
到最後話腸入面有d咩...提都無提過~
我唔知係因為total腸臑動而排返舊野出黎還是根本就無?

但係如果講到要幫兔兔開刀咁大件事,
不如真係出去睇一次dr.betty/dr.yen先~
真係無辦法既話...我諗手術都係dr.yen佢地果邊做會好d~
yorn4131 2010-2-21 02:05:43 AM
MANY THANKS!
因為之前都只是睇過維多X, 未睇過其他醫生,
請問有沒有DR YEN/ DR BETTY 的地址/TEL?
知唔知明天開唔開診, 想儘快再睇多次,
因為醫生話個病唔拖得.....
非常感激各位兔友~
光之天使)) 2010-2-21 02:10:29 AM
九龍動物診所Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty or Dr. Yan
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel: 2382 3300

但betty 同yen都好full架~
betty仲好似放產假~
所以聽日真係未必睇得到架...
你試下打去同佢地講個情況,睇下佢地可唔可以配合到~

yorn4131 2010-2-25 12:19:01 AM
多謝大家既意見~
最後在前天做了開胃手術, 取出來的物質, 有2-3cm直徑, 好似布,
可能之前凍, 用毛巾遮住個籠, 而佢又咩都咬, 食左d 入肚,
布又消化唔到, 塞在胃中, 最後都要開刀, 個肚就多左條疤,
而家正在康服中, 希望可以快d好啦~
想提提大家, 千萬不要給兔兔食消化唔到既野, 例如毛巾, 膠拖鞋呀~
wesky 2010-2-25 12:20:57 AM
祝早日康復啊~
以後真係要小心收埋d 野先得
otola 2010-2-25 09:31:34 AM
我細仔成日乜都食 , 好驚 tim ~~~~

成個手術要幾 $$
katy)) 2010-2-25 01:02:47 PM
我想問兔仔係一次過食左2-3CM gei布, 定係積埋有咁長??
聽到呢個消息我都有D驚, 因為前排凍, 我地都係用衫鋪住個籠. 而比佢咬左D衫入籠...

但係呢排發覺用返學的SHIRT衫(的確涼) 很OK~~~ 佢點咬都咬唔到!  :053:
為食仔 2010-2-25 01:34:57 PM
希望你兔兔早日康復,快d同你一齊玩!你咁講搞到我都好驚添,矇仔都成日亂食野,電視搖控d制比佢咬左好多粒,d ABC膠墊又間唔中咬下,擔心.......

快速發帖