今日睇左個電影講狗狗既好感動,轉個角度諗兔兔都可以承諾
下面係狗狗既,其實兔兔都要好似狗狗甘(狗狗與我的十個約定介紹比大家睇好感動T^T)
與寵物的十個約定 :

1.請給我一點時間,讓我了解你對我的要求是什麼。
2.”信賴我”那對我非常重要。
3.你要知道,無論你如何對待我,我將永遠不會忘記。
4.當你因為責罵我的不合作、固執或懶惰之前,請你想想,是否有什麼正困擾著我,或許我沒獲得我應有的食物,我已經很久沒在溫暖的陽光下奔跑,又或者我的心臟已經太弱及太老。
5.請偶而對我說說話,縱使我不懂你說的內容,但我聽的懂,那是你的聲音在陪伴我。
6.當你打我時,請記得,我其實擁有可以咬碎你手骨的尖銳牙齒,我只是選擇不咬。
7.在我年老時,請好好照顧我,因為你也是會變老的。
8.請別對我生氣太久,也別把我關起來當作是懲罰。你有你的工作、你的娛樂、你的朋友,但你卻是我的僅有。
9.在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命只有5至10年,你的離棄,會是我最大的痛苦。
10.當我要捱過最辛苦的歷程時,請千萬不要說「我不忍心看他這麼痛苦」或是「讓我不在場時才發生」。我要你知道,只要有你和我在一起,所有的事都會變得簡單容易接受。

好想知各位兔友你地既承諾係咩?

已有 1 人評分P 點 收起 理由
elvisli + 1 我很贊同

總評分: P 點 + 1   查看全部評分

ssc314 2010-2-21 10:18:41 PM
你係咪睇左日本個套戲呀??
講個媽媽死左,然後留低左隻狗俾個女
跟住隻狗就陪左個女仔長大
wesky 2010-2-21 10:26:56 PM
不如整份合約俾自己, 然後簽名
carmen89134 2010-2-21 10:30:07 PM
原帖由 ssc314 於 2010-2-21 10:18 PM 發表
你係咪睇左日本個套戲呀??
講個媽媽死左,然後留低左隻狗俾個女
跟住隻狗就陪左個女仔長大

係丫^^你都有睇,我都知舊嫁啦:050:
carmen89134 2010-2-21 10:30:44 PM
原帖由 wesky 於 2010-2-21 10:26 PM 發表
不如整份合約俾自己, 然後簽名

我都想~真感動><
FATO_W 2010-2-21 11:04:25 PM
我唔敢睇依D咁慘既戲牙..
我會喊#^19^#
ssc314 2010-2-21 11:11:26 PM
原帖由 carmen89134 於 2010-2-21 10:30 PM 發表

係丫^^你都有睇,我都知舊嫁啦:050:

我係想睇,,睇預告都好感動
我實喊呢d戲.........
戲有時愈舊愈好睇~~^0^
carmen89134 2010-2-21 11:12:58 PM
原帖由 ssc314 於 2010-2-21 11:11 PM 發表

我係想睇,,睇預告都好感動
我實喊呢d戲.........
戲有時愈舊愈好睇~~^0^

55哈,好正感動.
off lu88天日再上先
baby_fire 2010-2-22 12:23:09 AM
我都有睇呢套戲,仲同兔爸係戲院睇,
我睇到忍唔住喊,呢套戲太深刻喇,我當時係無寵物,
但我同自己講過,如果有寵物,都要做到對佢既承諾。
其實今日BUBU係我張床痾尿,我故意唔放佢出黎,
因為佢做錯事,但睇完呢個POST後,
算啦:053:
其實痾尿,有時可能真係佢唔想.
smallsuishan 2010-2-22 10:06:08 AM
應該將呢d promise貼係所有賣免既鋪 等d人停一停 諗一諗
carmen89134 2010-2-22 10:51:08 AM
原帖由 fato_w 於 2010-2-21 11:04 PM 發表
我唔敢睇依D咁慘既戲牙..
我會喊#^19^#

係啦><我睇完都有喊T^T
carmen89134 2010-2-22 10:52:40 AM
原帖由 baby_fire 於 2010-2-22 12:23 AM 發表
我都有睇呢套戲,仲同兔爸係戲院睇,
我睇到忍唔住喊,呢套戲太深刻喇,我當時係無寵物,
但我同自己講過,如果有寵物,都要做到對佢既承諾。
其實今日BUBU係我張床痾尿,我故意唔放佢出黎,
因為佢做錯事,但睇完呢個POST ...

55係啦佢想果陣又吾話得比你知.
我想我廳得明d兔兔講咩既野
carmen89134 2010-2-22 10:53:37 AM
原帖由 smallsuishan 於 2010-2-22 10:06 AM 發表
應該將呢d promise貼係所有賣免既鋪 等d人停一停 諗一諗

55領養區都要,咩寵物都要停一停 諗一諗:050:
carmen89134 2010-2-22 11:07:33 AM
哈比我搵到張相啦^^遲下放係其他論壇先^^
Panda)) 2010-2-22 03:14:34 PM
我都有睇~~真係好感動~~
特別係8同9~~
如果真係可以貼係寵物店就好了~~由其係旺角果d = ="

快速發帖