so angry

naBboy 發表於 2010-02-22 21:02|只看該作者|倒序瀏覽|打印
叫佢唔好跳出2.5呎欄,佢也不聽,蓋了毛巾+夾子,佢都照跳,真係好曳,我又好惡地鬧、打牠了,立刻坐監,只怕牠斷手斷脚呢!  #^62^#
kiki_kiki 2010-2-22 09:11:35 PM
@@你打你隻兔兔??
wesky 2010-2-22 09:19:04 PM
佢地唔明你講咩, 嬲都無用, 一係再加高個欄
打佢會令佢對你失去信任, 小心....
naBboy 2010-2-22 09:31:23 PM
pat pat ...你D兔兔係咪跳咁高
elvisli 2010-2-22 10:15:18 PM
你覺得兔兔會聽得明嗎

有冇諗過...唔係佢唔乖..而係佢有某D需要佢想滿足?但主人未知兔兔想表達D乜..主人就話佢唔乖呢

打佢只會更反叛.更不信你..更難教...

轉自另一個POST

當你因為責罵我的不合作、固執或懶惰之前,請你想想,是否有什麼正困擾著我,或許我沒獲得我應有的食物,我已經很久沒在溫暖的陽光下奔跑,又或者我的心臟已經太弱及太老。

當你打我時,請記得,我其實擁有可以咬碎你手骨的尖銳牙齒,我只是選擇不咬
kiki_kiki 2010-2-22 10:17:54 PM
佢會跳,,,但暫時冇跳咁高,,,佢有時都好曳~~~~~~~
朝早又好嘈,.,,,嘈到我冇覺訓,,,
不過我見佢咁會放佢出黎自由活動等佢開心下,,,
佢出到黎響度跳舞~隔一陣番去又會乖番~~~~haha
biomama 2010-2-22 10:46:32 PM
唔可以打兔兔呀!
跳出欄有咩錯呢?
佢地好八卦架, 可能佢好想出去玩所以跳出欄.
或者你可以換個高d欄or放多d佢出去玩.
比多d耐性摸索佢地的心理,兔兔多是受軟唔受硬的.
光之天使)) 2010-2-23 12:21:53 AM
其實兔兔/狗/貓呢d都唔及人類聰明,
佢地未必一定可以學得到人類教佢地既野,
我地養動物之前,真係一定要預左佢地一世學唔識~

好坦白同你講,
你愈惡打隻兔,佢只會愈唔聽話~愈反叛,
因為佢會認定你係敵人~

兔兔既然係都要跳高~
你或者買多一個欄加係頂~(變到好似個籠咁)

其實兔兔係鍾意跳高既動物黎架,
天生就鍾意周圍跳架喇~

你罰佢坐監/鬧佢又好~~但係你之後要哄返佢~呵返佢~
唔好破壞你同佢既關係
湯丸 2010-2-23 12:36:53 AM
Cookie bites too, in the past. We need lots of patience to train them. Yesterday, I was so happy, because he was following me everywhere, and every time I go to a new spot, Cookie would lie down next to me :021:
bonedog 2010-2-23 12:48:18 AM
唯有係慢慢教或者加籠頂, 你打佢鬧佢都無用..
呢d係佢既天性黎..
普樂都幾次跳過120cm高既欄..
有時佢地想去另一邊或者出去玩就會搵一方法, 教唔到就唯有加籠頂..
otola 2010-2-23 12:18:16 PM
兔兔跳出2.5呎欄 , 請問點解 ?
兔兔的活動範圍太細 ? 兔兔本身十分好動 ? 佢想跳出欄 同佢玩 ?

如果你曳, 你媽媽打你, 你感覺如何 ?  當然覺得係阿媽打你 吾岩, 自己無錯 ...

打 & 鬧 , 對兔仔係無乜用, 試用嚴肅/肯定的語氣, 同兔兔講 "no" & 輕輕拍佢頭,
試多幾次, 如果都吾得,
你可吾可以讓步, 加高個欄 or 比多d 空間 佢
:049:
katy)) 2010-2-23 12:30:18 PM
不如放D玩具等佢分散注意力... 因為就咁困住佢, 我係兔仔都悶啦...
呀B都會跳欄, 因為以前佢係自由行的, 但用左欄之後就睇到去唔到... 仲周圍放屎蛋和尿尿抗議!

之後我地係籠度放紙箱和紙皮比佢玩, 又可以遮住等佢望唔到出面... 佢而家冇抗議+想跳出個籠... 玩到攰就返屋企補充能量:073:
naBboy 2010-2-24 10:12:17 PM
試用嚴肅/肯定的語氣, 同兔兔講 "no"--done already .  I told him '"if u still climbed out of the fence, let u back to the cage immediately and I would scold and hit u.  Did u still remember I scolded and hit him before. ":  OH.............  he did not climbed out again in these two days.  I even have not put the big towel on top of the fence.  When I found him looked up around, I told him firmly that don't climb out anymore, otherwise, I would put u in cage.  He did not do it la.

比多d 空間 佢--Now, I expand the area to 4x 7 feet and I sat in the fence now.  Talk to him and touch him.  Sometimes, he stayed and let me to touch him for a while.  

I brought him to tidy the fur today in HKRS.  The staff said he was ok good.  He seldom escaped to cut the nails today.  I gave him vegetable after going home.

快速發帖