買左隻兔仔己經有半年...想教懂它去廁所...各位師姐有冇最有效方法教小妹呀?
   弟弟(兔名)健康又唔曳...最閉就係唔識去廁所..pls:039:
ssc314 2010-2-23 03:11:13 PM
重覆教
將有尿既墊材同屎屎擺係廁所
oscarlik 2010-2-23 08:01:21 PM
一個字,,,要"狠"
搵一日得閒既係屋企睇實佢
見到佢一柯尿係第2度
立刻"的"去佢廁所...打佢屁股...名大大聲罵佢..係要大大聲

我果隻就係咁教識左,,,用左一日
果時佢3個幾月大
珊迪小姐 2010-2-24 04:21:02 PM
長期keep住個籠三邊干淨 只有廁所有尿味
制造到兩極對比 兔兔係愛清潔既小動物
慢慢佢會知廁所位係去尿尿既~
做主人既要勤力d 見佢尿濕左d墊料就要話下佢 NO!NO!
最好即時話啦 否則過耐左兔兔就吾明你嬲咩
然後跟手"產"左有尿味既墊料入廁所
鬧佢果時吾好叫佢個名呀
否則下次你叫佢 佢以為你又係鬧佢~ XDD

比d耐性 記得吾好打佢呀!!!!
bonedog 2010-2-24 04:44:55 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-2-24 04:21 PM 發表
長期keep住個籠三邊干淨 只有廁所有尿味
制造到兩極對比 兔兔係愛清潔既小動物
慢慢佢會知廁所位係去尿尿既~
做主人既要勤力d 見佢尿濕左d墊料就要話下佢 NO!NO!
最好即時話啦 否則過耐左兔兔就吾明你嬲咩
然後 ...

我先前用呢個方法, 一見佢係其他地方去左就即抹, 即話, 即放番落廁所俾佢睇
然後即去味.., (仲有每次清完籠都留番有佢d 尿同屎係廁所俾佢知道, 係個位置去)
醋加水洗籠 去除其他角位味, 淨係廁所角位唔除.. 早晚一次
同埋留意佢多數係邊個角位去..放廁所係個位,
見佢去岩地方就讚佢, 摸佢..
個時呢個方法教左3,4日左右, 有7成已經上哂廁所, 一星期後已經有9成啦
到佢差識左去廁所個位置去 (好多時都出界) 就再清籠既味 留番廁所既味俾佢

放草同水近廁所 佢地鐘意一路食一路去

珊迪小姐 2010-2-24 05:33:43 PM
原帖由 bonedog 於 2010-2-24 04:44 PM 發表

我先前用呢個方法, 一見佢係其他地方去左就即抹, 即話, 即放番落廁所俾佢睇
然後即去味.., (仲有每次清完籠都留番有佢d 尿同屎係廁所俾佢知道, 係個位置去)
醋加水洗籠 去除其他角位味, 淨係廁所角位唔除.. 早 ...

hahaa!!!講開又講 我有次清籠洗得好干淨
之後就比charcoal番籠 但見佢係籠度周圍聞 轉來轉去吾知搵咩甘
果刻先發覺原來我吾記得左放番幾粒尿尿紙粒入廁所
於是係垃圾袋搵番幾粒尿尿紙粒入廁所 佢就即刻跳左上去all尿尿
仲比我聽到尿尿聲!!wakakak 可能急左好耐
真係笑死我!!!#^30^#
bonedog 2010-2-24 05:51:54 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-2-24 05:33 PM 發表

hahaa!!!講開又講 我有次清籠洗得好干淨
之後就比charcoal番籠 但見佢係籠度周圍聞 轉來轉去吾知搵咩甘
果刻先發覺原來我吾記得左放番幾粒尿尿紙粒入廁所
於是係垃圾袋搵番幾粒尿尿紙粒入廁所 佢就即刻跳左上 ...

哈哈, 搵唔番自己d味可能好迷妄#^64^#

以前普樂都會咁架, 岩岩學識左去廁所我唔落番佢d有味既紙粒佢又係周圍聞係咁搵..
學識無耐, 有時同佢用漂泊水洗一洗個廁所又係好似你講咁既反應..要放番有味既紙粒就會就上去..
個時個樣真係好好笑架, 之後會重新mark過哂d 味
到依家有時普樂痾出界, 我重新落醋洗一次, 佢都會入去聞好耐好耐..

快速發帖