想問下邊隻墊材最吸水???因為而家用緊好似唔係好吸水,半日就濕曬啦~
我而家用緊CareFresh Bedding無 塵 環 保 紙 砂 (灰色)

唔知Feline Fresh  強 力 吸 水 木 粒 ,會唔會吸水D,會既我諗全MIX黎用

有冇人有好介紹呀???
謝謝~~
光之天使)) 2010-2-26 11:00:57 PM
我家用開breeder celect 紙粒~
我覺得都ok~~
不過我係會半塊尿墊mix半杯紙砂用一日的~

有時會用q-pxt有得賣既環保紙砂,係白綠色包裝既~(有好多動物係包裝)
果隻都幾好用~~價錢都係差唔多~好似7x-8x (15L)
oscarlik 2010-2-26 11:01:59 PM
um,,,個人覺得木粒+紙粒最好
吸水又吸味
我自己就去開q兔買..
50蚊大大包
usagilai 2010-2-26 11:20:28 PM
我家的2隻皇帝皇后會咬紙尿布的所以唔用得呀,
之前想清潔方便D,用膠桌布放向籠底都唔得,一陣就咬穿曬,又唔肯去廁所,
所以而家唯有比多D墊材佢地,唔想佢地隻腳仔成日濕曬嘛
usagilai 2010-2-26 11:21:16 PM
我住荃灣架,所以會去STATION R買野∼
豆腐 2010-2-26 11:35:30 PM
我都係住荃灣~
ronniecheung 2010-2-27 11:27:15 AM
喺廁所放尿墊, 上面放木粒, 木粒係 q-pet, $59蚊 8L果隻, 我用Feline Fresh  同woody cat 木粒, 也用過 breeder select 紙砂, 都冇呢隻咁吸味, 又平, 再加埋張超吸味尿墊, 完全冇尿味, 仲好乾淨, 一倒落垃圾桶, 個廁所一d蹟都冇!!!
hh0 2010-2-27 04:06:42 PM
carefresh相對木粒同紙粒就唔係太吸得
但你係舖籠, 用carefresh又會好過木粒無甘硬
最好快D教識去廁所或者用住豬仔板先
usagilai 2010-3-1 06:25:14 AM
我唔放廁所比佢地啦,有一隻係破壞王,而經破壞左半個廁所啦
同埋用左都會ALL向地
木粒真係吸水過carefresh?如果係我諗住木粒向底,上面放carefresh,咁就又吸水又唔硬∼
不過木粒係咪會變做粉架??如果係咪好難清潔LO??
因為我平日清潔係就咁用剷清就OK,如果變粉就一定要用水洗啦,超麻煩WO
2個星期而經用左成包60Lcarefresh 啦,再咁落去我就破產啦∼∼HELP∼∼
otola 2010-3-1 11:58:17 AM
同意 # 8 黑孖媽,  最好快D教識去廁所或者用住豬仔板先,

我janjan 最初都吾肯去 厠所, 以后 有人找我set 個 area , 迫去用厠所,
而家佢好叻 , 肯去 厠所 la,

如果你想知多 d ,  可以 pm 留 tel , 我係電話同你講 ,
勞仔 2010-3-1 06:17:37 PM
我都係住荃灣嫁。
我用緊貓砂,100蚊4包嫁:060:
4包我大約用1.5個月啦,吸水力都唔錯:021:
bonedog 2010-3-1 07:03:30 PM
我用back 2 natural 我覺得幾好, 幾吸水~我依家35l 用到3,4個月
我比較鐘意用紙粒, 因為清潔好好多, 而且我好唔鐘意變沙既木粒
小糖^^ 2010-3-17 11:45:19 PM
baby_fire 2010-3-18 01:57:56 AM
我本來淨用CARE FRESH,後來因為就黎用晒,又好似唔太好用(好易吸晒水又吸完有陣味),於是去R記一次過買左尿片同木粒,用完真係無味:070:
我覺得R記都幾平+品質唔差,唔住近荃灣我都會入去買:060:

快速發帖