森美完全唔係點肯食草呀...:022:
momi 1st cut聞下都冇興趣...而家連d花都唔食
APD 1st cut都重會食下,但食好少,而且一食apd d cc就細細粒..
可以點做呀?
使唔使餵草粉?
花無缺 2010-2-27 04:52:24 PM
如果係D 草吸左水氣而唔食, 試下勤D 換草,
睇下剛加草時會唔會開胃d, 呢幾日我都係四小時換一次草,
如果係環境因數, 睇下開到抽濕機可唔可以幫到手,
若果草粉, 偶爾可以俾佢食既, 如果無痾軟便
另外, 可能潮濕令佢心情唔好, 可以同佢玩多D, 按摸下頭仔, 傾下計,
話俾小朋友知呢幾日潮濕, 過一排就會乾爽返架喇
firen_freeze)) 2010-2-27 05:10:45 PM
你d草平時有冇封好ar?

濕左兔兔會唔食的,你試下買包新的...

睇下佢係咪成日趴地,如果係即係佢嫌熱,又或者濕,心情唔好...

用佢最鐘意食o既野test下佢係冇胃口定係唔鐘意d草啦...e樣好重要架...如果冇胃口就喂下草粉

冇抽濕雞可以開冷氣,max都o係冷氣房活潑d...冷氣雞都抽濕的...
happygirl2009 2010-2-27 05:11:07 PM
如果新加草果陣佢會好雀躍
不過新一輪食左都唔係話好多就停口
之後就一直訓下攤下
中間唔肯自己走番入籠食草
我有直頭用手餵佢食草
佢都肯食幾條,食完之後又訓過
直至我忍無可忍,再加新草之後
佢又係好雀躍咁食,但又係食得唔多,頭果輪一食完d草又唔食啦

今日屋企唔濕所以冇開抽濕機呀
花無缺 2010-2-27 05:17:47 PM
如果人常在, 咁天氣潮濕時加密d ,
每次加小量, 舊既丟左佢, 等d 草保持乾爽D(我係比較浪費牧草的 =.=")

另外, 見你個BLOG 籠內有木糠, 而家仲用緊嗎?!
happygirl2009 2010-2-27 05:19:47 PM

回復 3# 的帖子

我比兩種草佢,一種momi,一種apd
momi我有用密實盒封好ga,平時佢食momi係頭一輪食完d花,之後就會食枝,但今日佢連d花都唔係點食,d枝如果唔係我餵到佢嘴邊佢都唔肯食

apd我就用10oz果種袋裝,食完呢袋就去5lb果箱度添番入個袋,我用橡根扎住

我唔知點形容,其實佢係肯食野,只係唔去食咁囉,因為佢一見我加新草就好happy,但又唔知點解食得唔多,之後就直頭唔食.我頭先餵左佢係少少草粉佢好happy,食得好快.

佢今日係成日攤係個地度呀,我頭先有開冷氣比佢,但佢都係照訓:026:我見冇幫助開左大約一個鐘之後就熄左

happygirl2009 2010-2-27 05:21:36 PM

回復 5# 的帖子

木槺係我接左佢番黎頭2日用,而家已經冇用,放心
花無缺 2010-2-27 05:26:06 PM
呃...我想問, 你指"佢係肯食野,只係唔去食咁囉" 係指中午時段嗎?

happygirl2009 2010-2-27 05:33:47 PM
11:00am至而家,
平時中午係佢最開胃既時段
花無缺 2010-2-27 05:43:11 PM
ic...之前見過有人話兔兔係夜行性動物,
晚間會比較活躍, 日間休息多,
如早晚換草, 傍晚的一次要多加一點, 供他們晚上活動所需,

我個人是無定時作息的, 二隻兔兔都是約10:00 ~ 12:00 睡覺 18:00-19:00 起來,
下午時段若我換草 / 洗籠, 他們也會醒來一會, 但很快就再趴著睡
zibet_friends 2010-2-28 12:34:58 PM
下午豆釘訓多過食==
早上同夜晚食好多的
草放係高同通風的地方,要封好, 濕左佢地唔食
我依家自己種a草俾佢食:057:

快速發帖