大家好,  本人是飼兔的初哥, 最近購入一隻賓尼小免...
見最近潮濕天氣熱,所以替它修修毛,但可能有些部份剪得太深
雖不傷小免但見到少肉而有些心痛,有幾個問題想問問:

1. 賓尼兔子毛髮生長得快嗎?
2. 毛髮可個人為小兔打理還是出街給店舖修剪嗎?
3. 如自己打理可有兔兔的剪毛用具嗎?

抱歉太多問題,對小免真是初哥,但它們很可愛...
kwankiuleung 2010-3-1 11:48:06 PM
最好唔好剪!!!你睇唔到傷到佢仲死-.-就算要剪都拎比人好了

毛髮,本身兔仔識自己打理~
hamster1013 2010-3-2 12:10:17 AM
1) 毛髮生得快唔快隻隻兔仔都唔同,
有啲生得好快, 有啲就生得好慢,
所以真係答唔到你!

2) 如果你係初哥, 又聽你講剪到咁,
我就建議攞兔兔出去俾人剪好啲,
你可以打去兔協book時間剪.

3) 無兔兔專用剪毛工具架!
你可以買幫動物剪o既"較"剪同"牙"剪.
wesky 2010-3-2 12:23:42 AM
禮拜日轉涼, 唔好轉啦, 你隻兔幾大啊
zippyc 2010-3-2 09:01:17 AM

回復 4# 的帖子

我隻"朗朗"賓尼兔大概未夠一歲,  我帶左番屋企幾個月倒, 好可愛呀,  想買多隻"女"既比p陪佢,  但係又驚佢生好多未能照顧啦,  順帶問係唔係最好一男一女呀??:057: :057:

珊迪小姐 2010-3-2 10:56:22 AM
原帖由 zippyc 於 2010-3-2 09:01 AM 發表
我隻"朗朗"賓尼兔大概未夠一歲,  我帶番屋企個零月倒, 好可愛呀,  想買多隻"女"既比p陪佢,  但係又驚佢生好多未能照顧啦,  順帶問係唔係最好一男一女呀??:057: :057:

基本上如果你識剪 可以自己幫兔剪毛既 用動物用剪毛刀 或者人剪髮果d都得
吾識剪 或者想剪靚d就搵出面pet shop/兔協剪

既然你知自己係新手初哥 就要努力d睇多d養兔知識喇!!
如果你買多隻兔女同住,就好大機會會生兔b,
一胎有幾多隻你又知吾知 真係要考慮清楚個後果先得!
你就養住一隻先啦 你仲係新手 未必應付到兩隻嫁
從來無講過"最好一男一女"
只要主人多d陪兔兔 淨係養一隻佢都會好開心

zippyc 2010-3-2 12:19:17 PM
明白晒啦~多謝大家意見
花無缺 2010-3-2 01:01:22 PM
無信心最好唔好亂幫佢剪毛, 而且剪完可能會鬧情緒,
再時而家乍寒還暖, 剪左佢可能適應唔到,
怕佢熱而情況許可既話, 夏天時長期俾廿四小時冷氣房

另外, 如多養一隻兔兔, 要有心理準備他們水火不容, 要分開寵養及獨立照顧,
需要的時間可能比養一隻多一倍有多, 當然若相處得到, 會是一件美事

順帶一提, 兔兔換毛時, 最好勤加梳毛, 他們很會掉毛的

zippyc 2010-3-2 05:18:32 PM
多謝你意見呀,我同仔都係初哥,毛我剪左啦
兔兔冇事但可能我頭一次操刀有D失手,因我同兒子都驚佢熱
下次我唔會啦,開大冷氣比佢啦~~
聽過咁多意見,我稔我養住一隻先啦,哈....兔仔KAWAII~~謝謝大家
small_tra 2010-3-2 07:05:41 PM
你可以自己剪架~~!只有係用隻手好似剪頭髮咁

用 V字手夾住D毛毛等佢唔洗剪得太短~OR剪親佢~!

一定有多個人捉住佢~同用有牙O既剪刀~!PET SHOP有得買~!
bonedog 2010-3-2 07:59:13 PM
如果自己未搞得店拎去兔協俾佢地幫手剪, 好過自己整傷兔兔
我就咁睇你張相, 好似用緊格仔底對兔兔腳唔好呀. 用番平底籠好D
你快D增進兔兔知職啦!
small_tra 2010-3-2 11:02:54 PM
如果佢未識去TOILET可以用住先架~!

識去就唔好用啦~!

你個底板已經好過網底~!

快速發帖