我今日聽8號x個老闆講~
帶左綿綿去個老闆d兔兔睇開個間度body check~
係響元朗既東方診所,,,老闆同我講個度個胡e生幾好,,,識睇兔兔,.,,
一入到去,,
胡e生幫兔兔睇既地方,,同我上次帶波波睇dr.gerry大致上差唔多,,,不過感覺上gerry就細心d....
另外胡e生仲做左d gerry冇既野,,,就係用探熱針吉入patpat探熱,,,仲有用個大夾撐開兔兔個咀睇入面,,,,
我見到佢做呢2個動作嚇一跳,,,同埋好心痛,,,覺得兔兔會好痛好驚!
我淨係試過2次兔兔body check經驗,,,,其實胡e生做多左個2樣野有冇需要ka?

另外就係e生話佢問題唔大,,
但我見兔兔前晚打左30個黑痴,,同個鼻有時有dd濕,,,叫佢開藥水比我~
但係佢冇教過我餵,,,,,
我諗都冇諗就將兔兔反轉左黎餵比佢,,,開頭食左少少,,,之後飛奔死要跑走,,,
佢而家驚左,,,一聞到陣味就跑都跑唔切,,,,
唉,,,都係我大意,,,竟然冇問清楚點餵,,,
事後再打番診所問,,,佢叫我放佢響枱,,打開少少佢個咀再用針筒"o即"入去,,,,
我想問其實應該點餵ka,,,,,,,,,??

因為唔想睇gerry,,,,
我又一時心急,,,擔心起黎聽老闆講就去左東方,,,(我住元朗)
好煩,,,,,,,,,仲有10日要餵,,唔知點算
ssc314 2010-3-7 07:51:28 PM
你反轉喂兔兔已經唔好,
佢地平時都唔鐘意俾人反轉架啦
加上你仲逼佢地做埋d佢地唔鐘意做既野
我都係建議你去睇其他e生
順帶一問:點解你唔想睇dr gerry
可可v3v 2010-3-7 07:54:21 PM
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
cordero 2010-3-7 08:14:25 PM
用毛巾卷住兔兔,平放係枱面,輕輕力壓住佢個身,唔好俾佢走
將針筒放係兔兔咀側邊既空位
BTW...點解唔想睇GERRY?
光之天使)) 2010-3-7 08:18:45 PM
肛探呢樣野dr.gerry都做過~
好正常既事,只要兔兔唔掙扎唔會整親~無事既
另外你話用夾張開佢個咀睇d牙仔,
如果真係要check口腔入面d牙,係有呢個需要~
因為兔兔個口唔會張好大比你睇~而且就算佢自己張開你都唔會check到入面d牙~
所以要用儀器去做~~

至於你問有無需要....呢樣野視乎醫生決定,
而且我都唔知你兔兔因咩事睇醫生....所以答你唔到~

另外,
餵藥千祈千祈唔好反轉兔兔!!!!
餵佢食咩都好,唔可以反兔架
咁樣d藥會入氣管/入肺~好大件事架!!!

你可以試下放佢係sofa/地面,
用針筒唧入佢個咀,
佢走的話,你就迫到佢埋牆角or sofa椅背,
伸支針筒埋佢咀邊,整到佢咬支針筒(佢會想用咀推開支針筒)
襯佢咬果陣快快手唧1-3cc入佢個咀,
唔好一次過唧太多~~

ps: 我都想知點解你唔想睇gerry wor~
kolgnat 2010-3-7 08:19:04 PM
我係九龍城睇..佢叫我搵塊毛巾包住兔兔,
不過如果兔兔太抗拒既就唔好迫佢
跟住對岩位擺支針筒係兔兔大板牙隔離, 插入少少一路慢慢"唧"入去
不過我隻兔兔唔鍾意被毛巾包住, 我初初餵藥都係煩一輪,
依家我直頭唔拎佢出黎餵, 就係拎支針筒係佢埋邊佢就肯食,
而且我都唔係擺係佢大板牙隔離了= =" 因為佢肯食我已經好安慰
多數d藥係兔兔既味覺黎講都幾好味,
只係初初兔兔未慣所以先抗拒, 一路餵慣左兔兔知道好味就唔會再反抗
反而會好想你一直餵比佢食添#^13^#
不過記住要等佢食飽d先餵, 有d兔兔會為左想食藥而變到唔再想食正餐(草)
kiki_kiki 2010-3-7 08:20:25 PM
因為之前帶波波body check,,
gerry明明話佢好健康,,,,但唔知點解第2朝波波就走左,,,
所以有陰影,,

唔該哂~
明天再努力!!
wesky 2010-3-7 08:39:34 PM
餵藥唔好反轉黎餵, 小心濁親, 流入氣管
cordero 2010-3-7 08:46:19 PM
加油呀~綿綿媽
lingyan 2010-3-7 08:52:00 PM
其實你可以試下就咁俾佢舔ga wor,
睇下佢肯唔肯自己食,
因為我覺得兔兔對藥好似一見鐘情...
kiki_kiki 2010-3-7 10:57:52 PM
仲有19次要餵!!我要加油!!
希望佢唔好比我嚇驚,,,聽日乖乖食藥就叻仔la!
smallsuishan 2010-3-7 11:06:40 PM
你試下可唔可以2個人夾手夾腳迫佢食
我何Hill岩岩先吃完14日既藥..
係屋企D角位 即係佢冇得後退
一個就捉實佢 唔俾佢走
一個就伏係地下從咀仔餵
kiki_kiki 2010-3-8 01:15:26 PM
嗚...今朝再餵都係好難呀,,,,
因為得我自己一個,,,
我用毛巾包住佢,,,點知個針筒未埋到個咀佢就不停向後縮,,,,,
佢好極力反抗,,,我都已經禁實佢,,,但又怕太大力整親佢~
佢聞到陣味都走人la!
我仲可以用咩方法呀,,,,,???
整落d草度比佢食得唔得ka~?
各位幫幫我呀!!!!><
baby_fire 2010-3-11 03:45:38 PM
依家BUBU每日都要食癬藥同增強抵抗力既藥,
初頭餵既時候用毛巾做兔肉卷,
但後黎我就試下摸摸佢,同佢講"乖乖,食藥,食完藥請你食零食/雪糕(講大話-v-)"
然後用手輕輕按住頭仔,支針筒係嘴仔側面,等佢個口大D就轉返中間唧入去,
食完錫佢一啖=]
可以試下呢個方法嚕=P

加油喔綿綿媽*

kiki_kiki 2010-3-12 12:14:59 AM
thx bubu媽咪~#^9_003^#
我成功左la!#^64^#

快速發帖