鬆毛八歲了,佢D眼水同分泌物好多(佢有白內障), 睇左醫生, 滴左好耐眼藥水都係咁......點算好....佢老了, 好擔心佢既健康
光之天使)) 2010-3-8 01:56:04 AM
我唔知點好,
但係我希望送上我既祝福~~
希望鬆毛可以健健康康~
雖然話鬆毛已經老了...有日都要去彩虹橋
希望就算到呢一日~鬆毛都係舒舒服服既~~

當然~希望鬆毛早日健康返

btw唔知鬆毛睇開邊個醫生,
如果未去睇過dr.yan~去試下睇la~
希望可以有改善

win_sorb 2010-3-8 02:02:13 AM
多謝你丫, 我養左佢只係兩個月, 但佢黎梗既日子, 我都會盡量對佢好D, 比佢過返D幸福,舒適既生活..

其實醫生話流眼水唔關白內障事, 佢話有好多個可能性, 一, 可能係眼結膜發炎, 二, 可能係佢D牙太長, 頂住眼既淚腺, 但醫生話佢太老了, 唔建議幫佢做手術剪牙, 所以話滴眼水睇下會唔會有好轉
otola 2010-3-8 11:02:05 AM
我 janjan (4 years old ) 因淚管閉塞 , 都有眼水同分泌物 ,
己經通過淚管,  dr yen + betty  話maybe 以后都係咁
可以做的, 就只係幫佢清潔眼仔同滴眼藥水

我地繼續努力吧 :051:
emily_520825 2010-3-8 11:12:20 AM
你領養鬆毛架?點解只係養左兩個月既?
win_sorb 2010-3-8 03:25:27 PM
鬆毛本身係我朋友架, 跟住我聽佢講話鬆毛白內障, 但屋企只有佢媽咪照顧兔仔, 佢媽咪又唔識打理佢, 咁所以我就拎左佢返屋企養喇! 我拎左佢返去, 就帶左佢去BODY CHECK, 都有唔少問題, 雖然我都唔識養兔仔, 但我諗我會識照顧動物多過佢媽咪(因為我本身養開狗仔), 所以我成日都要上黎呢度睇點照顧兔仔架, 希望你地多多指教丫
鬆毛BODY CHECK 報告
1. 2.55kg太瘦
2. 右眼白內障嚴重,左眼亦開始白內障
3. 牙齒嚴重咬合不正及過長,一隻門牙向外生,有幾隻牙冇咗,因兔仔牙齒係會不斷生長,必需要長期比草佢食用嚟磨牙,但過往八年都好少食草, 所以攪到d牙仔咁樣
4. 啲腸郁得好慢,消化得好慢,尋晚食既野都仲係條腸到未消化,都係因為乾糧所致
5. 腳仔生咗幾粒瘡,因長期困在籠內及冇用木糠墊底,兔仔唔同貓狗,佢地腳底冇厚枕,所以唔可以長期企係硬既板上
6. 淚水及分泌物好多,可能結膜發炎,亦有可能因為口腔內嘅牙仔太長,頂住淚腺所致
win_sorb 2010-3-8 03:26:31 PM

回復 4# 的帖子

我想問, 係咪每日都要幫佢用毛巾抹眼仔架?
otola 2010-3-8 03:53:22 PM
我 pm 左你, 你可以 call 我
wesky 2010-3-8 06:17:08 PM
可以用綿棒清潔眼周圍
cordero 2010-3-8 06:37:24 PM
用綿花或者綿花棒濕D凍滾水黎抹,如果有好多discharge,可以用d normal saline黎沖沖
win_sorb 2010-3-8 08:44:14 PM

回復 8# 的帖子

唔該你丫, 想間你乜野時間方便架?? 驚阻住你丫^^:002:
win_sorb 2010-3-8 08:45:49 PM
佢好多分泌物, d眼水乾左後, 整到d毛乾硬哂又痴笠笠咁..........
otola 2010-3-11 01:08:57 PM
你可以同佢梳下眼仔 d 死毛, 小心d 梳
光之天使)) 2010-3-11 01:15:37 PM
你每隔幾個鐘就幫佢用棉棒濕水清潔下~
等佢d毛乾爽返d~

另外,你可以常幫佢按下眼仔至鼻仔既位置~
即係...類似人類既鼻樑位~
輕輕打圈咁按~~特別係滴完眼藥水之後~
希望可以有少少幫助佢通返條淚線~

之前我家total都塞過兩次淚線~
我都係咁幫佢按~~後來好好彩通得返~

加油~
win_sorb 2010-3-12 12:28:44 AM
唔該哂你地呀^^
我下星期會再帶鬆毛去覆診, 因為佢滴左兩星期藥水都冇好轉, 希望佢冇事啦

快速發帖