我今日10點起身,就發現妹妹同平時唔同,唔show我,連佢日日都要扭食o既主糧都唔食!
甘我又試用零食引下佢,佢食兩啖就放左o係到,宜家我放工番黎8點半都佢都冇食野,冇食草,水又冇飲
耳仔又好凍,冇哂精神,剩係坐o係到,兩年黎都冇見過妹妹甘,不過岩岩妹妹仲有4粒臭臭all左出黎
係乾身又硬o既....不過都係唔肯食野

到到診所都關哂,究竟妹妹使唔使睇急症?我唔想再去pet central啦,剩係知愛護動物協會有24小時急診,
但未聽過愛護動物協會睇兔仔好冇!!天呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!有冇人可以教下我點做呀!!!!!!!
firen_freeze)) 2010-3-12 08:51:19 PM
你有冇草粉AR?喂住佢食先啦,肯食草粉就得。

有INFACOL可能要俾佢食....(IF腸停)趁藥房未關快D去買

知唔知點解突然間會咁AR?

摸下佢肚仔有冇腸蠕動果D聲?有冇比平時少左AR?

有便便都唔好放心AR,咁少....等佢痾盲腸便就遲架啦....你不如去大圍果間睇急診啦(好似有急診的...我都唔清楚)
光之天使)) 2010-3-12 11:44:26 PM
你摸下個肚硬唔硬,同埋睇下脹唔脹~
唔好即刻比草粉住呀....如果佢條腸根本塞實左,
夾硬比草粉佢會爆架...

如果佢個肚係縮縮地唔脹既就試下比草粉

幫佢按下肚仔

用針筒比d水佢睇下飲唔飲?

(屋企有無"橙汁藥"?有就比少少佢飲先
hh0 2010-3-13 12:17:54 AM
草粉真係唔好亂餵
腸停同腸塞係兩回事
按摩下肚仔睇下有無cc排出
花無缺 2010-3-13 06:47:23 AM
如果兔兔12小時沒吃東西沒喝水, 己經很危險,
若到現在接近24小時也沒吃沒喝, 必需帶往讓獸醫檢查

紅磡獸醫診所
Dr. Andrew Pilling
九龍紅磡黃埔新村民泰街30號地下
電話:2330 7566
急症:98895364
(星期六 9:30 開)
九龍動物診所Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty or Dr. Yan
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel: 2382 3300
(星期六 10:00 開)

大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/
沙田大圍積信街69-75號立和樓地下B舖
電話:2687 1030
(星期六 9:00 開)

兔兔有可能需要照X光 及留院觀察

kittyz 2010-3-13 02:43:42 PM
吾知兔兔宜加點呢,希望妹妹吾好有事啦:063:
妹媽 2010-3-20 12:44:06 AM
O個晚我POST之後就帶左妹妹去愛護動物協會睇夜診急症,
因為大圍要熟客先睇,紅磡同九龍城都冇夜診,
我一定唔去PAT CENTRAL,因為之前愈醫愈衰,
甘唯有去愛協啦,個醫生摸左妹妹個肚仔,話冇硬物,以係有氣,同埋有D屎ALL唔出,
之後就甘打左枝針,等佢郁番D腸腸就叫我走LU,話番去餵草粉,第2朝睇佢有冇食番野,
唔食就要令去第2到再睇醫生LOR,最後妹妹第2日就食番LA,
宜家D食量同屎屎都同之前一樣LU^^~~
不過睇左$1330.....><唉
珊迪小姐 2010-3-20 01:28:00 AM
肯食番野同有cc甘就好了 :032:
妹妹你要乖d呀 吾好再病病!!

快速發帖