今日又黎了啦佢地,,
choco親我背對住佢地既時候,佢地兩姐妹打到出血
creami成個籠都係血...我當場呆左...
即刻幫creami止血,今次流血比上次更加勁,d血飛到成個籠都係,
連廁所,食物碗...連出面都係佢既血

經過呢兩日既觀察, 我發覺佢地兩個打架既情況多左
令我擔心以後bonding既問題
到底而家佢地打架打到咁會唔會嬲左對方
會唔會影響到之後既bonding會更加困難呢
我係唔係分開佢地會好d呢?
因為而家choco同creami個籠係擺隔離咁架

又大段文章...拜託大家解答#^4_002^#
唔該晒thxxx
win_sorb 2010-3-12 10:48:03 PM
我記得好我細個時養過兩隻家兔, 佢地成日打交, 有次有一隻仲咬到另一隻係度尖叫得好大聲, 個背脊又係好似你咁, 流哂血, 損哂,
跟住就即刻分開左佢地喇
ssc314 2010-3-12 10:51:24 PM
我係分開佢地養架,分籠lor而家2個兔籠都隔好遠下
定我俾creami返我房住好???
smallsuishan 2010-3-12 11:10:35 PM
我諗你要分開佢地...
如果你講到打到流晒血 真係太恐怖了!!!!

停止bonding先啦
ssc314 2010-3-12 11:31:18 PM
其實我而家都冇諗住bond佢地住先架
只係我想大家住隔離
熟悉下大家既氣味先
我諗住creami絕左育先bond架/.\
wm20472 2010-3-12 11:47:43 PM
兔兔好記仇的, 打到流曬血, 你最好有心厘準備日後都好難係返埋一齊
光之天使)) 2010-3-12 11:52:30 PM
我諗...你都係分佢地遠d先la~~
絕左育可能d氣味又唔同,可能choco會覺得creami無咁大威脅而好d~

下次如果你想bond呢~
我睇書教,開頭應該係帶佢地去一d禁地,~
例如一向都唔比兔去既廁房,唔係佢地既地霸,可能易bond d~

慢慢黎la...
同埋真係一眼都唔好離開喇....
你講到creami被打到咁傷...我睇見都驚呀...
暫時唔好比佢地見面住喇
hh0 2010-3-13 12:11:22 AM
cream絕育之前最好都係分開放
將2個籠放遠少少
平時各自分開出黎玩
但唔好見面住 la
一切等cream絕晒育先再考慮過
不過機會唔係好大
加油丫
ssc314 2010-3-13 12:16:14 AM
RE  wm20472
其實一早有咁既準備....
但我成日都向難度挑戰
我信既就一定可以BOND到佢地

RE光之天使
其實而家屋企全部都俾CHOCO占據左
咁會唔會係BF屋企BOND會好D呢
其實BONDING係應該點BOND既呢??
因為CHOCO整傷左CREAMI既手指位
所以行路既時候搞到成地都係血,我件衫都有
但有陣時好難避免架麻
我做緊野既時候都眼尾望下佢地,同埋我已經訓練自己做野快D
夜晚就比較多時間睇住佢地既,但朝早真係好難
唉...我今朝都勁驚....心諗::好唔好帶CREAMI返學校好呢
但係學校又多野做,,又要幫MODEL FITTING......
跟住就膽粗粗地出左門口......
ssc314 2010-3-13 12:17:38 AM

回復 8# 的帖子

多謝你!我都有心理準備架啦
而家都習慣左照顧2隻兔既工作
照顧一隻反而會有D唔慣XD
不過我都想佢地可以一齊玩!
希望絕完育會好d啦!!
光之天使)) 2010-3-13 12:54:03 AM
我諗你真係要分開放...
如果要一齊放,你就要睇實(唔好做其他野)~
因為打交呢d野....真係可大可小,
打傷左,有傷口,一陣有細菌感染就大件事~

兔兔有傷在身,唔好帶佢周圍走喇...
比佢靜靜留係屋企養傷同養好個心情la
要兔兔出街跟住你,佢會仲大壓力架

bonding我唔係好識~
不過知道初期可以帶去一d兩隻兔都唔熟悉既地方bond~
(但你話要帶晒佢地出街...好似唔係咁好,因為始終係養係你屋企架嘛)
你可以搵返d舊post~有好多講bonding既post~
ssc314 2010-3-13 01:22:31 AM
光之天使:
佢而家冇乜野啦,,我幫佢洗完傷口佢有lam過
但而家都冇咩事啦
其實有陣時creami好鐘意望向choco個邊,,
choco行過會聞佢~成日都搵佢
而家我要諗下creami可以擺係邊到住
但而家佢地又冇乜野
如果呢,choco出黎個陣時我用布鋪住creami個籠,等佢地唔好見到面
咁頂住先得唔得呢,因為我間房又打仗咁款....
同埋我想問下呢,兔仔去人地屋企暫住幾日係咪都ok既呢?
因為我比較熟狗既性格d,,所以我唔g
thx晒
lingyan 2010-3-13 05:31:31 AM
應該絕左育先好bond,
bonding 始終係同性會比較難,
所以都盡量避免出現打交情況,
因為兔兔會記仇,打過一次就會令bonding難度加深。

choco出黎個陣可以用布舖住creami個籠,
因為咕仔出黎玩,
我都會係用布遮住miffy個籠 (如果miffy見到咕仔落地玩,實變癲佬)。

如無必要,都唔好亂咁轉換兔兔環境,
免得佢地感到有壓力,令到身體有乜野異常影響。

我就bond緊咕仔同miffy,
上下層咁放,等佢地聞習慣對方陣味,
但又見唔到對方。
屋企全部俾miffy霸哂,而家唯有用咕仔個籠,
miffy從來未去過黎做bond既地方 .....

快速發帖