wasabi 來我家差不多4個星期了.
熟悉環境後.
wasabi 很健康.我也很放心.
不過煩惱愈來愈多:050:

wasabi跟我們成了一家人.
開始慢慢的頑皮:036:

又咬報紙. 又周圍霸地盤(all 大) .咬衣櫃角...
現在學會咬電線>口<"
help;一天內咬斷了2 條電話線...
家中的電話無法使用 -_-....

我爸媽現對wasabi 極討厭.
更大發脾氣的罵
要我以後都不能放wasabi 出來...

我真的崩潰了:067:
這沒可能.
wasabi 應該有自由嘛.
我極力反對.

應該怎麼辦.......
m1k1 2010-3-15 07:18:33 PM
吾好比佢接近d電線~如果你屋企周圍都電線既可以考慮下買個圍欄~
光之天使)) 2010-3-15 07:21:46 PM
養兔之前你係咪無做好準備呢??

兔兔天生鍾意咬野,木~椅子腳,櫃邊等等~
而且兔兔特別鍾意咬d軟軟的東西~電線~

養兔的人要放兔出來玩,
一定要收好一切東西,
特別是電線類的~如果無辦法收好,只好買一些硬管包起來~

作為主人,你應該要提供一個合適既環境比兔兔~
可以做既係為你屋企作一d改動,電線位包好,
傢俱盡量都搬開d~~如果唔得既話就唯有教兔兔唔好咬~
加上放兔既時候睇實佢~

至於霸地盤既行為...係兔兔天性...
某d兔可以靠desex改善~但係如果養成左習慣or兔兔天生鍾意霸野既就未必可以~
你要有心理準備~

其實都係一d小問題~
只要你細心d~作d改動就無事~睇實佢la
wesky 2010-3-15 07:24:21 PM
買圍欄~~ 買野包住電線~~
smallsuishan 2010-3-15 07:26:01 PM
其實呢d問題 Hill仔一番到黎都一樣係
佢咬爛左屋企條電話線 上網線
阿媽電話既叉電器 阿哥隻mouse 無數咁多樣野

經過教訓 你應該更清楚點樣先可以避免事件發生
total媽講得岩 呢D係佢既天性 你應該了解和接受

做一個好既主人唔係一件易事
努力
joycecmc 2010-3-15 08:32:21 PM
我都一样呀, BB來到冇耐就咬爛左5條不同頪型既電線, 而家我屋既電線都係向高空發展...........
我同大家分享一個好唔愉快,恐怖, 殘忍既經歷,都係關於電線的.................
係18年前, 有一對好活潑既兔仔,一黑一白, 因為黑既咬爛左電話線, 被我冇人性的老豆"監"生捉住从22楼高處既廚房掟佢落街, 當年我只得7YEARS OLD...........
呢個係真人真事, 如果家中有惡爸, 請好好保護你既小動物, 個次對我既心靈受到好大既創傷,............
FATO_W 2010-3-15 08:35:43 PM
係牙
我都有你依個問題
依d野係無得避..兔兔係鐘意咬野
只好你睇實佢or等佢接觸唔到依d野..
ahs! 2010-3-15 08:50:14 PM
嗯.
我知道喇.
我會睇實wasabi架喇.
作為主人. 我要為wasabi 負責任.
我會減少尼d野發生架喇. thx.
makoi 2010-3-15 09:36:40 PM
你放佢出黎個時睇實佢  一想咬野就要惡d 話 "no" ,再唔聽就罰佢番入籠
教下教下 耐左佢地知道唔咬得 就唔會咬

我屋企隻兔兔都係   一開始個時周圍咬野  咬斷上網線 差電線  好多其他線都咬過
但比心機教下   佢地會知咩做得 咩唔做得  

就連邊到入得邊到唔入得佢地都會識

樓主加油呀~
Jessie)) 2010-3-15 09:41:10 PM
我都用硬管/水管包哂D電線, 真係VERY GOOD^^!!!佢完全冇心機咬WOR
其實兔兔咬斷電線....係大人既責任, 所以兔兔咬斷左我屋企D電線...
我阿媽都係罵兔兔"衰女包"就算:073:
不過如果唔係通電既電線, 你可以試下自己駁返~~好EASY嫁咋, 用剪刀把膠管
CUT開(小心唔好CUT到入面的銅線, 把左右2邊的線分返開, 唔好攪亂
2邊接口"樓"返埋一起, 用電線膠紙包返好就OK(左右邊線唔可以拈到)
以上方法只可用作不通電的電線(MOUSE, KEYBOARD, 電話線), 直接駁電的唔好攪, 好危險~~
baby_fire 2010-3-15 10:42:37 PM
原帖由 Jessie 於 2010-3-15 09:41 PM 發表
我都用硬管/水管包哂D電線, 真係VERY GOOD^^!!!佢完全冇心機咬WOR
其實兔兔咬斷電線....係大人既責任, 所以兔兔咬斷左我屋企D電線...
我阿媽都係罵兔兔"衰女包"就算:073:
不過如果唔係通電既電線, 你可以試下自己 ...

咩叫直接駁電既? 手提電腦果條線算係咩野呢?

不過電線可以試下捲係櫃底再拎返出黎用啦,咁樣佢點咬都無辦法= =
Jessie)) 2010-3-15 11:06:03 PM
手提電腦果條線算係咩野呢<---------------果條係駁火牛既...危險過駁電................
手提電腦用好多電嫁, 唔好攪啊@@"!!~~~~~~~~買過條啦,
駁電 例如台燈呀風扇呀 呢d係用電既電器,
而我講既MOUSE同keyboard, 用電量好微, d線多數係用來傳迅號, 所以先可以自己駁~~~~
syl 2010-3-16 12:33:35 AM
為左兔兔  屋企多左好多野... 將D冇咩用既FILE 呀 CARD BOARD 呀 紙袋 等等既野BOARD 住D電線.. 佢依家都冇咬啦
即使唔洗錢都可以保護到兔兔, 自己花D心思諗下啦 =]
jackal_1102 2010-3-16 01:37:35 AM
我隻蕃薯初初都係咁...咩都咬...
之後收埋晒D電線...佢就開始玩膠袋...有時仲要去咬個地主公D香- -.....
真係比佢激死...後尾拿左個紙皮盒比佢咬   又成睇實佢.
一咬電線或者地主公就大聲叫佢個名...
慢慢佢就識唔咬了~  :053:
不過有時都係仲會:050:   
始終要睇到實一實~
wincy)) 2010-3-16 02:08:27 AM
BURGER早排都咬爛左我電話條差電  比我困左佢幾晚冇得出黎玩~
又用牛皮膠紙痴實左D電線
但係佢試過有1晚咬膠紙嘈醒左我-3-
比我話完再痴番令D膠紙佢就冇咬NA~
如果佢去攪我果2隻天竺鼠GE話大聲D叫佢個名佢都會行開~
但係有時就會借左聾耳陳隻耳
所以都要行埋去叫佢...
玩電腦隻眼都要望下個衰仔去左邊GA~

快速發帖