吊鹽水其實有冇用?
firen_freeze)) 2010-3-23 01:15:35 PM
咩事吊先?

冇事吊鹽水可以造成危險......但如果兔兔唔食野唔飲水,咁吊鹽水可以俾返d基本營養佢until佢可以自己食返野,平衡返d電解質等佢冇咁易有生命危險..

不過如果係pxt central叫你兔兔吊鹽水...咁我就估唔到係兔兔有需要定係佢想賺錢啦....
guggg 2010-3-23 01:47:08 PM
就係唔食唔飲 琴日睇左K|n City無咩好轉 準備去吊
firen_freeze)) 2010-3-23 02:10:53 PM
你有冇問下醫生ar?

e d野都係醫生決定先好,因為兔兔受驚都可以唔飲唔食,如果你又帶佢出街,會令佢又驚多次。
guggg 2010-3-23 02:23:09 PM
佢有2粒屎...但係自己都係唔肯食草同菜
琴日睇過DR.食左藥
頭先打過去問
個陣未有屎...姑娘就話可以吊...
我唔SURE我應用點做好
wm20472 2010-3-23 02:37:00 PM
看看你信唔信得過醫生~~唔飲唔食, 唔係打草粉吊命先嗎?
我只係知吊鹽水係做手術時用 (中和麻醉藥的藥力)

kln city???? 你看邊個醫生? 若果係九龍動物醫院的獸醫建議要吊鹽水, 你應該信得過
guggg 2010-3-23 02:54:33 PM
九龍動物醫院琴日睇DR.MA
頭先打去係姑娘建議
guggg 2010-3-23 02:55:26 PM
我呢2日都餵草粉
仲未見佢自己食草
所以先擔心
connie0909 2010-3-23 03:19:05 PM
如果係九龍動物醫院既都信得過...一係你再帶去比DR YEN再睇睇情況..
guggg 2010-3-23 03:36:21 PM
唉 頭先諗住帶佢出去 佢極力反抗 仲咬我
我見佢有番DD屎屎 就唔去住喇
睇下今晚點
唔想要佢出去但令佢咁驚
希望佢今晚乖乖食草
ssc314 2010-3-23 03:42:00 PM
你兔兔咩事呀??
兔兔同人一樣,,你帶佢去e院之前你要事先同佢單聲#^57^#
同佢講要出去呀聽日,
我姑姐教我同佢地講::要帶你去睇健康(e生)
之前choco絕育就話::要去做健康(手術)
咁俾佢地有個安心先~~
之前帶choco出去佢都會咬我,但冇計架啦,夾硬捉佢入袋lor~~
dr yen仲話:哇....你洗唔洗洗傷口呀<而家仲有達痕係到
guggg 2010-3-23 03:59:18 PM
我兔兔前幾日開始ALL少左屎屎
琴日收工番黎見佢無ALL 立即去搵九龍動物醫院
開左D藥同草粉
我琴晚好擔心 好驚佢今朝仲支唔支持得住
今朝一早再餵佢食藥同草粉
頭先見佢有10粒屎屎...所以諗住唔吊住...
好想佢快D自己食番草
大家覺得應該點?!
光之天使)) 2010-3-23 05:48:11 PM
佢係食少左丫~定仲係一條都無食呀?
你有無幫佢按摩下個肚仔?
或者試下去買包MOUNTAIN HAY比佢試下~兔兔好鍾意食架~

因為我唔知吊鹽水有無用,
但如果兔兔真係一條草都唔肯食,而醫生又建議你去吊~
咁都可以帶既~~
happygirl2009 2010-3-23 05:53:31 PM
琴日睇e生果時e生話佢有咩事呀??

之前我帶森美去body check,佢本來腸胃好好冇咩事
但睇完番黎個情況差左好多,又唔肯飲水又食少左草,d cc又細左,其實係因為佢驚呀
過左幾日就冇事啦
所以如果真係非必要,都唔好再帶佢去睇e生
當然如果佢真係有事就梗係要睇啦!
不過受驚都會令到佢有咁既情況出現

題外話
我帶過森美去九龍城同大圍
去九龍城果次佢掙扎得好勁,而且番到黎重好驚好驚
但我帶佢去大圍,佢冇驚不特止,重好合作比e生check,好少反抗,番到屋企重好似冇事發生過咁樣
所以我就諗,唔知係唔係因為九龍城果邊係貓狗兔一齊睇,所以有好多唔同動物既味令森美受驚
反而大圍係分開睇(我睇果陣係去另一邊,果邊只有兔兔同龜龜候診),所以我諗佢分開左貓狗同兔,e院少d雜味,所以森美佢冇咁驚掛
不過以上純粹係我個人推斷,但我睇完大圍果次森美真係冇驚

lingyan 2010-3-23 06:29:25 PM

回復 1# 的帖子

吊o個個應該叫"皮下水" (我唔知同唔同鹽水...)
miffy 上年10月,cc唔靚,去見 dr ma,dr ma 都幫佢吊左陣皮下水,
吊左分零鐘左右,插係後頸。
dr ma 話兔兔腸停會好突然,怕佢缺水。

打左陣皮下水,見到 miffy 成個樣謝左,心都痛埋。

快速發帖