本人做緊份project係關於扯線公仔既
希望大家可以幫幫手#^56^#
想問下大家,

1.對於扯線公仔既感覺係點??
2.扯線公仔有咩特色同吸引你既地方?
3.覺得扯線公仔既衣著大部分傾向於甚麼類型?
4.你會留意他們的衣著嗎??
5.在扯線公仔的顏色上,你會覺得係偏向沉色or鮮色or兩者都有?
6.扯線公仔俾你既感覺係開心(joyful) or sadness??
7.你對於扯線公仔有甚麼特別的印象or感覺??

唔好意思,問題比較多,,但請大家幫幫忙><
我長期處於腦便秘當中!!!想大家俾d意見我
THX A LOT!!!!!!!!!!!!!!!!1><
Vinkivan 2010-3-27 05:56:07 AM
  覺得好得意, 好神奇, 只係區區一個架、幾條線就可以令到隻公仔嘅動作好生鬼。
  活靈活現嘅做作好吸引。
  民間傳統服裝。
  會。
5.在扯線公仔的顏色上,你會覺得係偏向沉色or鮮色or兩者都有?
  我覺得偏向鮮色。
6.扯線公仔俾你既感覺係開心(joyful) or sadness??
  當係開心嘅感覺啦~!!
  我曾經擁有過一個扯線公仔, 玩過先知道原來要操控一隻扯線公仔一啲都唔易。
baby_fire 2010-3-28 12:33:26 PM
好傀儡(當一睇到扯線公仔四個字既時候),不過係一個聰明既生產品黎既如果當布偶的話.

華麗既服飾,幕後工作人員既靈巧技術*

3.覺得扯線公仔既衣著大部分傾向於甚麼類型?中
國傳統服飾,西洋歌德式服裝,日本和服

留意呀

兩者都有

比我既感覺係開心既,因為收到既時候好似多左一份玩具同童年既感覺.

扯線公仔通常令我聯想係布袋戲,或者係以前果個電影未普及既年代,係一種消費娛樂...不過依家又好似轉型成為文化遺產之類或者變成恐怖片用途(哇鬼新娘)咁樣= =a

希望幫到你啦,我最近越PAPER都趕到攤係到-_-a
connie0909 2010-3-30 02:00:50 AM
幾生動...剩係幾條線就令到公仔有唔同既動作
生動同技巧
和服..民間傳統既衫..

兩者都有
開心
感覺好難玩..好難控制!!
珊迪小姐 2010-4-1 12:28:06 AM
你份project搞成點呀
點解講"扯線公仔"甘特別既?咩科?
ssc314 2010-4-1 02:28:03 PM
未呀~~仲做緊呀~所以如果你地可以既~
幫我填多幾份

我係讀設計既,我個concept係講緊我對扯線公仔既感覺
所以想收集下大家對扯線公仔既感覺
可以俾到d靈感我#^14^#
光之天使)) 2010-4-2 01:04:07 AM
唔係好清楚點為之扯線公仔,如果真係好似木偶咁有幾條線係上面果d
我覺得...比起其他公仔,關節係靈活好多,但就咁放係度又無咁靚

如果佢d衫做得靚,會好吸引我 or 個公仔代表既角色好有故事

古裝

一定會

兩者都有,視乎角色內容

sadness

講故事既媒介
ssc314 2010-4-24 07:36:18 PM
唔該大家,如果仲睇到呢篇野可唔可以幫我填?
因為我好需要大家既感覺同意見
http://www.my3q.com/home2/327/sushi1234/57797.phtml
同埋呢到係問卷既正式版,希望大家都幫手做埋
我要500份咁多呀><thx大家

快速發帖