我既小榛今朝入咗醫院,
醫生講係佢肚仔入面有二種寄生蟲,佢疴流質便便,肚脹,氣促,無精神,唔食嘢......
好危險............
.........
我想問下大家,
係小榛返黎之前我可以點樣清潔佢間屋?
我之前睇過D資料,話要用醋同漂白水清潔,
有無人可以再詳細指導一下我,醋同漂白水既使用比例, 同有無一D要特別注意既地方?
唔該!!
connie0909 2010-4-16 11:04:36 PM
請問去左邊間診所?可唔可靠?
Optcrazytracy 2010-4-16 11:07:22 PM
小榛係大圍
兔協介紹果間!
wesky 2010-4-16 11:17:18 PM
用完醋洗, 再用漂白水, 再過水, 唔好兩溝,
Optcrazytracy 2010-4-16 11:23:58 PM
唔該你!!!
我仲想問問使唔使開稀呢?
兔籠既鐵絲網係咪都係咁洗?
唔該!
wesky 2010-4-16 11:37:34 PM
全部野都要洗, 漂白水要開稀 1:99, 浸完再刷乾淨
預防
http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/17.html
Optcrazytracy 2010-4-16 11:45:55 PM
謝謝幫忙!
即刻去洗!!
ssc314 2010-4-17 02:16:45 AM
冇事呀麻,,要留院咁大件事
希望佢快d好返~~
Optcrazytracy 2010-4-17 02:55:05 AM
終於洗好啦!
多謝大家既關心同指導!
小榛一定會好快好返!!!
^ ^
一定!:002:
孤疑仔 2010-4-17 03:59:10 PM
你平時無幫開兔兔洗籠?
記住KEEP住日日洗,,5得都要隔日洗呀..咁阿兔會無咁易感染細菌嫁...
祝你兔兔早日康復NA..@@
Optcrazytracy 2010-4-18 10:42:43 AM
因為我係第一次養兔兔,
小榛只係嚟咗五日, 之前只係換籠底, 同抹下啲尿尿,換草草,換水, 第一次大洗個籠!
謝謝你們幫忙!

我尋日探過小榛, 佢好番啲無咁危險啦!
便便開始硬返啲, 但有呼吸道感染
仲未返得屋企住

之前我睇過網啲資料話兔兔最適溫度係16 - 22 度,
我想請問我既小榛只係得兩月大到, 細兔仔係咪一樣呢?
細兔兔屋企係應該注重保暖定係要涼爽啲?
vickymcchong425 2010-4-18 12:27:17 PM

回復 11# 的帖子

其實係天氣熱既話就要涼爽,天氣凍就要保暖...一般16-22度就最好~~就算2個月大都係一樣....最好個籠放係通爽地方,依排d天氣成日都好潮濕,兔兔會好辛苦的,最好有抽濕機開住....
係呢?小榛係買返黎架?聽你講住咗5日就已經咁嚴重,可能本身兔兔已經係病緊~不過都希望小榛快d好返啦^^加油喔!!
Optcrazytracy 2010-4-18 02:15:54 PM
謝謝你!
我仲以為小榛細個要暖啲!
...........
小榛係龍貓XX既兔仔...................
不過無論如何我都會養到小榛好好既!

快速發帖