我兔兔宜家大約兩個到三個月大
請問佢最適宜食邊種草?
佢宜家食緊 MOMI PREMIUM ORIGIN OF HAY USA - AMERICAN 2ND CUT TIMOTHY HAY
啱唔啱呢?
另外請問 1ST CUT 同 2ND CUT 有咩唔同 ?
jackal_1102 2010-4-18 08:15:33 PM
1st  多枝  少葉    枝粗
2nd 少枝 多葉    枝幼
係6個月之前   建議比佢食alfafa同timothy草  溝埋一齊
因為6個月後   就轉T草    驚一次過轉晒   會唔慣   所以溝比佢食  等佢習慣
Optcrazytracy 2010-4-18 09:58:50 PM
原來要兩種一齊! 加alfafa草....
Timothy草用1st cut 定係 2nd cut 好?
Alfafa草又有無分 1st cut & 2nd cut ?
Alfafa草有無邊隻好啲?
唔該!
hh0 2010-4-18 10:49:45 PM
你隻兔食緊momi
0甘可以買番momi 既alfafa 草
a草無分1 cut  同 2 cut
Optcrazytracy 2010-4-19 12:12:10 AM
唔該晒!!
大家通常係邊度訂草呢?
見大家常常提到R記,同8號,又話好平又話可以送貨.
請問係邊度同埋好唔好呢!
Vinkivan 2010-4-19 08:20:39 AM
兔兔仲咁細個, 如果食A草係冇疴軟便嘅話, 就無限量俾A草等兔兔吸收多啲營養, 另加少少T草, 令兔兔早啲習慣食T草。不過, 如果兔兔食得多A草有疴軟便嘅情況, 咁就要減少A草嘅份量直至兔兔冇再出現疴軟便。

如果兔兔肯食粗枝嘅話, 1ST CUT對牙仔會好啲, 因為枝粗FOR磨牙嘅功效大啲, 但如果兔兔唔太鍾意食粗枝嘅話, 2ND CUT都唔錯嘅~!!

食糧方面, 幼兔係需要食A糧, 早晚各一餐, 每餐一湯平匙。

另外, 兔兔係買返嚟的嗎?? 有冇帶佢去BODY CHECK???
Optcrazytracy 2010-4-19 09:12:51 AM
小榛係龍貓XX既兔兔,
返屋企唔夠四日就病咗...
宜家仲係Dr Tiger 度!!
已經第四日啦, 尋日我又去探佢, 佢嬲我仲唔同佢返屋企背住我座 ....
:044:

謝謝你既指導,
等小榛返嚟我會同佢慢慢試下! ^ ^

快速發帖