家有2隻netherland drawf, 係16/4帶番屋企既~
賣果個女仔話佢地係3月4日同3月5日出世,,(所以得1個幾月大)
我係佢果度買左oxbow既草, 佢話佢地食開呢隻,,
番到屋企發現係timothy~
咁我就奇怪點解BB唔係食alfafa??
我見D草又長又硬佢地唔多想食...
於是第2日就走去petshop諗住買alfafa...點知冇~!!@@ ((我係新加坡))
於是買左包睇落去碎D既 GEX timothy..

佢地食得好開心喎,,(係我唔開心囉飛到周圍係= =")
之後再做多D 功課,,點知發現冇人suggest日本草&糧~!
好衰唔衰我又買左隻marukan既糧比佢地

但佢地唔肯食喎..(因為冇味= =") 佢地鐘意食本身果隻黑黑地既(好香~!)
係咪有咩唔好架??!!
好緊張啊我而家...唔該大家回答我啊~:050:

P.S* 睇左好多post, 知道大家對買兔反感,
驚住因為見到我係買兔唔理我:036:所以講番個過程...
一開始我係想領養的, 於是我就係咁揾資料..由於我由始至終想養既係ND, 所以就專注地睇呢個品種既領養資訊
但係我同我男朋友都發現, 新加坡可以領養既ND係少之又少, 就算係有都over 2歲
我知over 2歲都可以領養, 但我地真係好想睇住佢由BB長大 所以就繼續揾左一段時間 都係冇。
結果發現, 原來ND BB係會比人拎去賣...唔會有人肯比人領養....
咁我地就揾下有冇D自己養緊兔仔又會賣兔仔既人...(理論上佢地會對兔兔好D..)
終於揾到個女仔, 佢自己有養2隻兔兔, 係半年前開始賣...(我唔知算唔算大家所指既兔販)
我去佢屋企睇兔兔果陣見到好企理, D兔兔全部都好健康札札跳仲好8掛...
所以就帶左BB同奶茶番屋企啦...仲係佢度買埋日用品..以上。
希望大家唔好因為我買兔而唔理我啦:047:

P.S2: 我買日本草同糧唔係因為冇做功課架...係因為我compare過香港同台灣既養兔心得...
台灣方面頗多人支持日本草/糧, 仲話兔兔食得開心, 所以我就買左........希望唔會害死佢地啦....

FATO_W 2010-4-20 05:42:47 AM
我諗兔友唔係會因為你買兔而鬧...
只係SUGGEST你領養
買左都唔緊要的
A草入面有多D營養對幼兔既成長好D
所以你之後見見到有A草就買返比佢食啦
另外我地唔PREFER兔友買日本糧係因為日本糧落多味精
香D兔兔更係鐘意食同食得開心
但味精係咪對兔兔好就......等同人食味精一樣啦
所以都建議你買返OXBOW/唔係日本糧
fishbu 2010-4-20 07:40:12 AM
原帖由 fato_w 於 2010-4-20 05:42 AM 發表
我諗兔友唔係會因為你買兔而鬧...
只係SUGGEST你領養
買左都唔緊要的
A草入面有多D營養對幼兔既成長好D
所以你之後見見到有A草就買返比佢食啦
另外我地唔PREFER兔友買日本糧係因為日本糧落多味精
香D兔兔更係鐘 ...

:054: 嗯,,我明白了~
至於A草..我上網check過..有係有,
不過得JOLLY<--呢個牌子...
我想問..信唔信得過架?(係咪香港牌子黎架?)

唔該晒你啊~ m(_ _)m
珊迪小姐 2010-4-20 10:25:15 AM
各位兔友講得bb兔要食A草&吾好食日本糧就梗係有原因既
你吾好見兔地食得開心就由得佢地亂食
佢地小朋友吾識野 做主人既要比正確既野佢地食先岩
比d小朋友食開漢堡包 就會吾鍾意食飯嫁喇
慢慢轉番食oxbow 15/23 la~
A草有豐富營養 對佢地成長有幫助 (T草都要食 )
而份量就要睇下兔的反應 如果有軟便就要cut A草
賣兔比你個個女仔 好聽d叫自家繁殖 實情咪又係兔販
你小心佢d兔仔好可能係"近親繁殖"或者"多產質素低"
建議你同兔兔定期檢身啊
compare過香港同台灣既養兔心得...<<<最可靠就是自己睇產品成份囉
不過台灣對兔仔都吾方好得去邊  我見過佢地d夜市當兔仔係遊戲獎品囉T_T
珊迪小姐 2010-4-20 10:31:03 AM

回復 3# 的帖子

JOLLY<<吾清楚wo...
姑終都係買有信譽既牌子比較好吧
吾知你新加坡果邊多吾多pet shop賣兔野呢....
online訂得吾得呀!?
mandycpi 2010-4-20 10:47:33 AM
我的兔兔之前食jolly的, 因為接佢返黎之前..佢一直食開jolly糧同草..
不過之後2星期我慢慢幫佢轉食oxbow..依家已經轉晒做oxbow喇..
雖然貴好多.. 不過感覺好似"天然"小小..
fishbu 2010-4-20 01:54:05 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-4-20 10:25 AM 發表
各位兔友講得bb兔要食A草&吾好食日本糧就梗係有原因既
你吾好見兔地食得開心就由得佢地亂食
佢地小朋友吾識野 做主人既要比正確既野佢地食先岩
比d小朋友食開漢堡包 就會吾鍾意食飯嫁喇
慢慢轉番食oxbow 15/23 l ...

嗯嗯,,我就係知BB要吃A草,但新加坡冇得賣:056:
呢度賣兔兔野真係好少...又好貴
(e.g 1個ab/jolly出街袋明明HKD百幾蚊, 但黎到變HKD200幾300= =")
不過我會繼續努力揾間最有信譽既店黎買兔兔既野!
elvisli 2010-4-20 02:08:19 PM
其實唔係因為買兔反感...

有時合眼緣的話我都會買..我的mocha都是買的

好好彩無大病痛..養得大

叫新兔友不要買兔只是擔心買了兔兔養唔大就會傷心..所以便建議領養
elvisli 2010-4-20 02:10:01 PM
食日本草食得開心因為有味精...
fishbu 2010-4-20 02:17:26 PM
原帖由 mandycpi 於 2010-4-20 10:47 AM 發表
我的兔兔之前食jolly的, 因為接佢返黎之前..佢一直食開jolly糧同草..
不過之後2星期我慢慢幫佢轉食oxbow..依家已經轉晒做oxbow喇..
雖然貴好多.. 不過感覺好似"天然"小小..

jolly既草呢度都唔平囧
而家淨係得jolly, 唯有買住比佢地食先..
必要時真係要Online訂寄過黎...:043:
fishbu 2010-4-20 02:19:04 PM
原帖由 elvisli 於 2010-4-20 02:10 PM 發表
食日本草食得開心因為有味精...

明白明白..
但係隻日本糧佢地1D都唔鐘意..
今日會買番佢地之前果隻糧..
但佢地食果隻D便便會黑色D既...
elvisli 2010-4-20 02:40:41 PM
便便愈黑愈空心表示纖維唔夠

你養耐d..對便便有了學問和研究後

就會識得睇便便估計兔兔健康情況
珊迪小姐 2010-4-20 03:12:25 PM
嘩 原來新加坡買兔野貴甘多!? :056:
甘上網訂可以去咩網?有送貨呀?
fishbu 2010-4-20 03:17:14 PM
原帖由 elvisli 於 2010-4-20 02:40 PM 發表
便便愈黑愈空心表示纖維唔夠

你養耐d..對便便有了學問和研究後

就會識得睇便便估計兔兔健康情況

嗯~其實養之前做好多功課都知兔兔便便應該要淺色D..
所以我以為佢地之前食果隻糧唔好..就買左marukan....:043:
同埋買GEX既草,,佢地食草食多左好多, D便便就變番淺綠色..
但今日會轉番OXBOW草啦,,知道左係有味精之後, 幾想食都唔比佢地食 = ="
fishbu 2010-4-20 03:23:09 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-4-20 03:12 PM 發表
嘩 原來新加坡買兔野貴甘多!? :056:
甘上網訂可以去咩網?有送貨呀?

好就好在D草冇咩差價...最多都係貴10~20蚊香港錢,
同埋岩岩揾到1千零1間有賣oxbow A草~但係就50幾蚊香港錢1包(15oz)
係貴定差唔多啊?? (因為得1間冇得格價...)

日用品就好貴囉真係...(最貴係個籠...)
上網訂我淨係揾到HK有間exotic有寄到海外..台灣既肥肥鼠都有..
但岩岩係日本樂天訂左揾好耐既出街袋..(marukan mr273)
平好多喔@@ exotic賣緊HK468, 台賣NT2600-3000+不等,但樂天31XXyen咋喎@@

不過點都好啦,
養兔兔對我黎講就好似養BB咁,,梗係想比最好既佢,照顧周到..
所以好多野麻煩D都要做,,^^"

快速發帖