大家好!本人於兩星期前買了一隻侏儒兔b,他很smart,愛整蠱做怪,但是也很乖巧。回家3天我已經成功train到佢在自己的私家廁所pee。就算有時放他出籠玩,他只會跑來跑去,周圍觀察下,用鼻仔聞下,絕對不會咬我家的東西。

我把他命名為charcoal,是因為他的毛色很像一舊燃燒中的炭(上黑下白)~

他的行為舉止很可愛,我和hubby都非常愛鍚他!我會做個好媽媽,現在有2個目標:給他最舒適及清潔的生活環境,讓他健康快樂的成長;盡量減低他患病的機會。至於終極目標呢,就是用愛照顧他,他可以成為一隻長壽、身心健康的兔兔~
Maggie)) 2010-4-21 01:27:57 PM
你是在i love 買的嗎﹖(還是其他地方)body check了嗎﹖

好似朱古力呀佢﹗
珊迪小姐 2010-4-21 01:34:56 PM
heyhey 我家兔兔都叫Charcoal呀~ 不過我就淺色d XDD
book左body check未呀??
要令佢"長壽、身心健康"第一步係 body check :048:
得閒可以分享下佢既生活環境 睇下有無咩地方要改善丫~
theonemom 2010-4-21 01:38:31 PM
我在大埔龍x村買的~
我沒有帶他body check,因為從他活潑好動的行為+飲食作息情況良好+正常靚poo 看來,他是絕對健康的~
kiki_kiki 2010-4-21 01:48:52 PM
歡迎你呀charcoal~~~~~~~
我地都要將最好既比我地既寶貝~
一齊努力照顧兔兔~加油~
Maggie)) 2010-4-21 02:44:05 PM
原帖由 theonemom 於 2010-4-21 01:38 PM 發表
我在大埔龍x村買的~
我沒有帶他body check,因為從他活潑好動的行為+飲食作息情況良好+正常靚poo 看來,他是絕對健康的~

哦…就係你買左細細粒,:050: 果時我仲想去買,點知比你早在三小時前買左佢:050: ,我好掛住佢呀……下次我帶埋小b去搵你同阿炭丫﹗我都係住大埔gar﹗^^
elvisli 2010-4-21 02:51:33 PM
原帖由 theonemom 於 2010-4-21 01:38 PM 發表
我在大埔龍x村買的~

其實只留意行為和表面斷定是健康是不正確的

兔兔好有時收埋D病只有獸醫作詳細檢查先可以找得到

既然要做個好媽媽,不如先行出第一步.用小小錢為兔兔CHECK下.你又安心,兔兔又健康成長
theonemom 2010-4-21 03:20:46 PM

回復 6# 的帖子

我四月三日晚上八、九時左右買佢架,當時佢真係細粒釘來的~ 原來你果晚都有去到果間鋪,哈哈~
我住粉嶺的~

另外,原來body check係咁重要,咁我都刻不容緩喇。呢幾日完成埋份paper就比較多d時間,可以帶charcoal去做體檢了。謝謝大家的關心和提醒,因為我第一次養寵物ja,零經驗,以後請大家多多指教~
Maggie)) 2010-4-21 03:27:07 PM
原帖由 theonemom 於 2010-4-21 03:20 PM 發表
我四月三日晚上八、九時左右買佢架,當時佢真係細粒釘來的~ 原來你果晚都有去到果間鋪,哈哈~
我住粉嶺的~

另外,原來body check係咁重要,咁我都刻不容緩喇。呢幾日完成埋份paper就比較多d時間,可以帶charc ...

我都知,因為鋪頭果幾個女仔都識我 :037: ,上次見到「細細粒」:012: (係我改佢個名),我叫佢「細細粒」佢就走過黎同我玩,果時因為趕住做其他野,所以無即刻買(咁當然我都支持領養的)。雖然已經有小姬b向屋企,但我相信佢地可以相處到的,我諗住過多一日、半日先買la…:022: 點知就比你買左﹗:024:

:002: 你要好好對「細細粒」呀……如果唔係,我叫小姬b「呼」到你暈:056: gar﹗

祝你的兔兔:038:
theonemom 2010-4-21 03:35:20 PM

回復 9# 的帖子

放心啦maggie,我會對「細細粒」好好的~
我有信心令佢成為最幸福的兔b之一
ping.tat 2010-4-21 04:43:23 PM
#^57^# haha, 睇下幾時帶細細粒過黎大埔玩,
我同maggie 都係住大埔架, 成日都會去果間鋪頭買嘢或者睇兔兔架
Maggie)) 2010-4-21 04:51:24 PM
dear PING TAT﹕我唔制呀,佢買左「細細粒」呀...ping tat 你果幾日有無行開兔兔鋪頭﹖有無見過「細細粒」?...

回樓主﹕
係呀…我同ping tat都係住大埔gar,成日都會去睇兔兔gar,雖然成日有無咩點買野,不過果度既職員都幾nice,好少會sell d唔等駛既野比我地,粉嶺有無草、糧買gar,我同你上網serach過,好似得上水果度同大埔先近d…再唔係你可以出開mk,去兔協果度買的﹗
theonemom 2010-4-21 05:21:12 PM
粉嶺都有度賣oxbow草的,但係我prefer去返大埔或者mk買~

Maggie)) 2010-4-21 05:26:10 PM
原帖由 theonemom 於 2010-4-21 05:21 PM 發表
粉嶺都有度賣oxbow草的,但係我prefer去返大埔或者mk買~

阿炭(唔記得左兔兔個英文名點串),佢係唔係仔仔﹖我唔知有無記錯呢﹖........你去mk買既話,就要小心,唔好比人厄話要買呢樣果樣,好多時,我去mk佢地都成日叫我買這買那的﹗你知唔知兔協向邊,佢向朗豪坊後一、兩條街陳記樓上呀﹗買oxbox去果度買一盒正常平偠呀 $212......大埔要$222.......
petpet510)) 2010-4-21 06:17:40 PM
大家好,我都係剛剛養左一隻兔仔,未夠2個星期, 我都有去醫生度幫佢做body check,好好彩,醫生話佢好健康,佢都慢慢習慣左佢o既新屋企 不過,仲未識去一個固定地方去廁所 :s 好頭痛!!

快速發帖