我想問下
聽日會有個兔兔尼我屋企,,,
禁之後個幾個禮拜我有咩要注意,,
兔兔一日要食幾多次糧,,?
草系未無時無刻都要供應,,?

之前記得我去過一間寵物店,,
個店員話兔仔要一個禮拜食一次個d咩<<木瓜化毛球丸>>...系味真架..

新手新手,,麻煩大家多多指教;;D
hh0 2010-4-25 12:38:59 PM
去兔兔寶典度勤力d 溫下書先
你屋企唔反對咩?
jojo199749 2010-4-25 12:43:59 PM
我沉日已經系''兔兔寶典''到溫咗架啦..
但系都好次搵吾到.,
而家系第二到搵禁,,

問咗屋企人先決定養...
m1k1 2010-4-25 01:14:00 PM
1.糧早晚各1更,oxbow最好,你兔兔幾大?有分成兔糧同幼兔糧
2.草系要24小時無限供應
3.個店員話兔仔要一個禮拜食一次個d咩<<木瓜化毛球丸>>...系味真架..<-吾系,兔兔吾洗食呢d野
4.兔兔吾雖要零食
5.你每日都要放兔兔出泥起碼4個鐘
6.兔兔吾雖要磨牙石,草已足夠磨牙,草磚可買可吾買..只可當零食
7.吾好比兔兔食水果,因為太甜
8.兔兔可以食菜,但系有d菜系吾比得,例如'界'蘭
9.基本上兔兔只可以食菜,草,同兔糧
10.帶佢番屋企時帶佢去做body check先
11.帶佢番到屋企時吾好成日搞佢/放佢出泥玩..最好困佢入籠1星期左右先好放出泥..因為兔兔會驚,你要比佢知道你home系佢以後既家
12.每日要幫兔兔梳毛,吾洗同佢沖涼/用沖涼粉
13.你吾識幫佢剪制甲可以帶佢去兔協剪,好似系$50,佢地會教你點剪
14.籠吾可以用網底
15.佢吾識去wc既話要快d教..吾系腳仔會好黃
16.佢系第到都痾尿既話要用白醋抹

以上資料只系我所知既..有咩錯誤請其他兔友提醒
m1k1 2010-4-25 01:14:47 PM
草都有分好多種..成兔主要食t草,幼兔主要食a草
千秋王子 2010-4-25 01:21:45 PM
SO GOOD 妹妹你隻兔兔咩品種:060:
jojo199749 2010-4-25 01:29:56 PM
我收養個個兔兔叫呀d..聽主人話系6個月大,,
但系巨之前比一個兔兔咬到而家個腳子尾無左;;有咩要注意架..
我怕會整痛巨,,,
hh0 2010-4-25 03:16:37 PM
無左腳趾尾個位置如果已經埋左口就ok
但如果仍然有傷口之類就要帶阿b去睇醫生以防感染
明日看清楚些

另外, 接兔兔回家安頓好之後,  
下一步可以計劃下做絕育,
仔仔6個月大已經做得, 要儲定$$
jojo199749 2010-4-25 03:19:24 PM
嗯嗯,,
聽個主人話,,
呀D個腳子有事個時已經去咗睇e生,,話好番啦wo..

呀d系侏''餘''
jojo199749 2010-4-25 05:33:20 PM
去邊間做絕育好..?
hamster1013 2010-4-26 12:39:45 AM
你可以去兔兔獸醫到睇下資料~

快速發帖