今日下午4點帶BB同奶茶去Body check啦,,
佢地係個兔袋入面好似好驚咁..(坐車果陣)
郁都唔郁...好在之後都肯食幾條草..
去到vet果度等左陣就見Dr. Chan
check既事項如下:

1) 性別 - 証實奶茶係女仔,BB「似」係男仔...
((所以遲D就要分開佢地))
2  體重 - BB: 2.7lb 奶茶: 2.4 lb
((醫生話奶茶有D skinny...#^81^# ))
3  牙仔 - 2隻都好好,好健康!
4  毛毛 - 冇甩毛冇infection 好好
5  尿尿 - 成日紅色/啡色 係因為隻Burgess糧~!#^62^#
6  便便 - 好正常,,唔會軟唔會細粒,入面都冇古怪~

總結就係好健康~BB好active...但奶茶可能食野太慢所以比BB搶晒D野食.......囧

Dr. Chan仲教埋我點剪指甲~下次可以幫佢地剪~
但走果陣我問個receptionist幾時再check過...
佢話如果冇咩特別1年check1次都得...
係咪架? 1年1次? 好似好耐喎,,,,,

________________________________________________________*

終於book到星期2帶BB同奶茶做body check..
原來個醫生on leave 2 weeks~! 攪到1番黎D booking full晒...
我想問下帶佢地去bodycheck之前有咩野要準備~?

P.S*新加坡呢度做check好平呀~! SG30蚊咋~! (本身係$30for 1~但佢知道左係8weeks就$30for2!) (即係HK150度~)
唔好以為係是但揾個vet,,佢係全SG信譽最好既~仲要係女仔~ 我鐘意女醫生,夠細心!

wesky 2010-4-26 02:14:16 AM
留意天氣,熱夭要放冰種,兔袋入面鋪尿墊,鋪少少乾草,可減壓
珊迪小姐 2010-4-26 09:48:58 AM
出門口前用個細袋仔帶d新鮮既便便去
比醫生睇下size & 顏色 或者有無異樣
如果梳毛果時有皮屑 就帶埋堆毛比醫生睇下
個兔袋最好係平底啦 甘兔兔就企得舒服d ~ :048:
放d草或者菜都得 路程遠比佢可以食下

新加坡睇vet body check $150甘平!?:020:
chung22003 2010-4-26 10:56:03 AM
尿墊係點嫁 ????
Maggie)) 2010-4-26 10:57:50 AM
原帖由 chung22003 於 2010-4-26 10:56 AM 發表
尿墊係點嫁 ????

我估係佢地用既尿片掛........:054:
aina 2010-4-26 02:17:35 PM
狗用個D尿墊.....
fishbu 2010-4-26 11:43:31 PM
原帖由 wesky 於 2010-4-26 02:14 AM 發表
留意天氣,熱夭要放冰種,兔袋入面鋪尿墊,鋪少少乾草,可減壓

我好驚佢地中暑/口\
所以諗住放個D凍板比佢地,,
我個兔袋有隔架~所以會放尿墊係底~#^60^#
不過...
草駛唔駛放好多呀? ..
同埋如果我有草球..放埋落去佢地會唔會冇咁驚? (玩開)
fishbu 2010-4-26 11:45:06 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-4-26 09:48 AM 發表
出門口前用個細袋仔帶d新鮮既便便去
比醫生睇下size & 顏色 或者有無異樣
如果梳毛果時有皮屑 就帶埋堆毛比醫生睇下
個兔袋最好係平底啦 甘兔兔就企得舒服d ~ :048:
放d草或者菜都得 路程遠比佢可以食下

新 ...

喔喔~!原來要帶便便~唔該晒~^^!
我本身都有諗過呢個問題..但之後諗住佢地去到應該會有更新鮮既..#^64^#

係呀,,真係好平呀,,!!個Dr. Chan仲要係專睇兔兔架~! #^9_003^#
locke_siu 2010-4-27 12:10:57 AM
草架最好唔好放入去,另外個水樽係行果陣都唔好放入去,
因為你拎住行果陣兔兔有機會會企唔穩周圍撞,
呢d硬物可能會唔覺意整親兔兔,
個袋最好係硬底la, 放d吸水墊,
便便我建議你留定,
因為我之前試過帶兔兔去睇醫生,但佢係個袋到個幾鐘一粒屎屎都冇,激死我~"~
同埋袋入面要放草,但係放左既草你預唔會要得番, 因為兔兔一尿尿d草就會濕晒,
所以我通常放少少,另外自己又袋起少少,
佢係個袋到正常食草唔會多, 不過會食lor
fishbu 2010-4-27 07:44:59 PM
原帖由 locke_siu 於 2010-4-27 12:10 AM 發表
草架最好唔好放入去,另外個水樽係行果陣都唔好放入去,
因為你拎住行果陣兔兔有機會會企唔穩周圍撞,
呢d硬物可能會唔覺意整親兔兔,
個袋最好係硬底la, 放d吸水墊,
便便我建議你留定,
因為我之前試過帶兔兔去睇醫 ...

:055: 好在我買個兔袋好實淨~
不過...個水樽唔係放出面架咩@@?
我個兔袋係放出面架喔...

便便我今日唔記得帶= =" 好在有1粒新鮮出爐...#^64^#

借圖,marukan MR273

借圖,marukan MR273

wesky 2010-4-27 08:01:57 PM
單手係草箱汁一渣草~ 鋪鋪兔袋就ok~
fishbu 2010-4-27 09:33:32 PM
原帖由 wesky 於 2010-4-27 08:01 PM 發表
單手係草箱汁一渣草~ 鋪鋪兔袋就ok~

嗯嗯,.今日有放草,,但佢地都係驚到唔食,,
千秋王子 2010-4-27 09:36:40 PM
:059: 無計啦...正草粉比佢食啦a_a
fishbu 2010-4-27 09:50:46 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-27 09:36 PM 發表
:059: 無計啦...正草粉比佢食啦a_a

唔駛呀佢地番到屋企就狂食草= ="

快速發帖