1. 草磚的成分有什麼﹖
2. 若果成份方面只要草,為何不可常吃呢﹖(見到有post講,草磚常吃會令兔兔唔想食草)
:002:
elvisli 2010-4-27 12:54:31 PM
因為兔兔有其他好野就會減低食草意欲...所以草磚唔好成日比...
Maggie)) 2010-4-27 12:58:04 PM

回復 2# 的帖子

SORRY,我都唔係好明.....因為食草我明係可以磨牙同令腸胃好一點,咁草磚呢﹖不能磨牙嗎﹖如果牠真的吃草磚,不吃草會令腸胃不好嗎﹖

真的真的唔明白......:050:
Maggie)) 2010-4-27 01:01:16 PM
係因為成份問題,有糖份﹖

定係,其實係草磚都健康,但因為貴過草﹖所以唔可以比得太多﹖:050:

我真係諗唔通..........
elvisli 2010-4-27 01:04:22 PM
以我所知..草磚成份不是100%t草...可能有a草..又可能有麵粉果類東西將草形成磚
Maggie)) 2010-4-27 01:08:33 PM
原帖由 elvisli 於 2010-4-27 01:04 PM 發表
以我所知..草磚成份不是100%t草...可能有a草..又可能有麵粉果類東西將草形成磚

咁咪好似草餅咁lor?
katy)) 2010-4-27 01:42:40 PM
但係我又問過歷X果間D職員話草磚只係拎D草用機壓。
咁我問冇野黏住(如麥皮)點痴埋一舊,佢話:冇加GA,你都知麥皮有澱粉質對兔地唔好LA……

我覺得草磚點都有加野,事關呀B次次見我拎包(OXBOW)草磚就發哂癲!

點都好,唔好成日比佢食。我估大概係草磚製過、一咬舊磚就碎因為用草碎做(冇咩FIBER)、同磨唔到後面D牙。
hh0 2010-4-27 02:37:15 PM
草磚始終係製過, 一定唔會100%純草
不可常吃係因為磨唔到口腔後面D牙。
只係磨到隻門牙喳, 咬完舊磚就得草碎唔夠纖維
如果吃草磚太多飽左就會不吃草/ 唔想吃草
Maggie)) 2010-4-27 04:59:02 PM
原帖由 hh0 於 2010-4-27 02:37 PM 發表
草磚始終係製過, 一定唔會100%純草
不可常吃係因為磨唔到口腔後面D牙。
只係磨到隻門牙喳, 咬完舊磚就得草碎唔夠纖維
如果吃草磚太多飽左就會不吃草/ 唔想吃草

係wow,我記唔起佢後面都有牙tim:054:

成日同佢check都係check佢d門牙有無過長......都唔記得check佢後面既牙齒tim......真失敗-_-"
bonedog 2010-4-28 11:23:38 AM
後面既牙就咁係睇唔到架wor
要醫生搵內窺鏡先見到~

快速發帖