再過幾個星期2隻兔兔就會分開,,
而家物色緊兔籠~
佢地住緊果個係ab, 原本鐵網底,但已經加左膠板(有洞洞)
唔知點解我唔鐘意= =" 所以唔諗住買番佢..
睇左好耐最後決定唔到jolly兔別墅定係marukan MR307
有冇兔爸媽用過/用緊?
JOLLY 圖

MR 307圖:

*我見有人話JOLLY果個既角位會滲尿,但睇個設計根本冇可能架喎...(1體式)
*Marukan果個清洗好方便, 1隻住應該夠位, 但如果第時2隻住番埋1齊就好逼囧

唔該大家比D意見我丫~~#^56^#

----------------------
本版規則.本區主要是讓會員討論〔購買或使用〕〔兔兔用品〕(例如籠、廁所、兔袋及乾草等)相關的話題;
.切勿直接引用某商店之宣傳內容,使用有版權標籤之商品圖片,及張貼商店網址;
.如會員對某些商店有意見,有關意見必須基於事實。一切留言之言論只代表留言者的個人意見,並非本網站之立場。

stephanielwk)) 2010-5-5 02:44:26 AM
i can't see the photos.please fix it(^_^)
umm...i prefer MR,their cage seem bigger and outlook is not bad.
or you can consider Alex that purple cage!
fishbu 2010-5-5 03:16:27 AM
原帖由 stephanielwk 於 2010-5-5 02:44 AM 發表
i can't see the photos.please fix it(^_^)
umm...i prefer MR,their cage seem bigger and outlook is not bad.
or you can consider Alex that purple cage!

marukan果個細過jolly啊今次... #^60^#
***圖fixed~***

規格:
JOLLY 兔別墅
70.5 cm x 50 cm x 高 50 cm

Marukan MR 307
63 cm x 50.5 cm x 高約 60 cm

我之前都鐘意marukan呢個多D...但係好似細左D喎....#^56^#
Alex果個..我同男朋友都覺得個cage既material好似好唔「噤」所以冇入final!!#^54^#
stephanielwk)) 2010-5-5 08:23:40 AM

回復 4# 的帖子

actually my bunnies are using MR cage.
i've 2 pink color cage and 1 black color cage in different model.
i agree with you,Alex that cage seem not so good.
katy)) 2010-5-5 10:29:06 AM
比個用家意見你:

呀B住緊類似MR 307的籠 (個外型一樣, 但係個鐵籠冇咁高).
我覺得清洗好方便^^ 但係小心個膠門!!! 我整爛一邊腳 = =""""

同埋睇下你隻兔多唔多手+口 (多數都會ga la...) 防噴尿果個膠已經比呀b磨爪和咬到爛哂 #^37^#

MR307都會角位滲尿、攝住D草草同埋珠仔板好難抺
chocolate301 2010-5-5 10:32:17 AM
咁岩既~我拖肥又係用梗AB籠~
又係諗住換籠俾佢...
我都係諗梗JOLLY定MR好~~
想問你知唔知JOLLY有冇得好似MR咁~
下面有個位拉出黎倒D屎屎草碎etc 架??
thanks!!
elvisli 2010-5-5 11:27:03 AM
其實兔兔識去小便...醫生都話平底籠係最好...有豬仔板都唔係最好
Maggie)) 2010-5-5 11:31:00 AM
豬仔板.....洗到你暈呀.......正如樓上所講,平底會好d............:057:
fishbu 2010-5-5 03:17:59 PM
我已經唔「奢望」佢地會乖乖識去廁所,,:043:
所以幾乎係1定要有豬仔板...唔想有皮膚病...

Katy::  MR都會滲尿~!@@真係睇唔出喎~~
個門我睇實物果陣都覺得好「化學」= =" 好在有木樓梯唔驚佢跳上跳落整親...
但果2塊豬仔板可以拎出黎架喎,,我諗應該好易清潔先係~
我而家果2塊都係拎出黎跟住噴醋mix水咁樣洗...

Chocolate:: JOLLY果個係抽屜式設計~可以拉出黎架,,
我1開始就out晒D冇抽屜架啦:073: :060:
elvisli 2010-5-5 03:20:56 PM
其實有耐性就好易教識...
katy)) 2010-5-5 03:32:57 PM

回復 9# 的帖子

滲尿---最慘係有時唔知呀B個PAT向出定過了界,少少尿尿滲左去邊沿,到拎開珠仔版先見到@@" 見到果陣已經變左漬,不過呢個都唔係大問題,因為唔會整污糟呀B。

門口---大洗果陣真係要小心!! 我就係唔小心"嘞"一聲破了一邊腳……(對不起呀B) #^40^#  反而上落唔係門題^^ 用左半年呀B出入自如。細個就企住膠版"sir"出黎,返屋企係門正中跳:大個就識由側面跳/出~~~~
但係木樓梯佢地識唔識上????

珠仔板---洗就易,但抺就難…… 要攝條毛巾去中間d空隙度,要小心唔好界到手!

補充:珠仔板要得好抺乾淨,就咁吹有排都唔乾,同埋呀b冇耐性…所以我次次要快手d。><”

Maggie)) 2010-5-5 03:38:29 PM
小b都係咁...........不過佢用alex籠,所以我會比定個木板比佢出出入入,細個就企住"sir"出黎,大個就識由側面跳/出~~~~而家已經唔會用木板咁出出入入.........每次都係kick kick下咁出出入入,.................睇到就心痛了。
katy)) 2010-5-5 03:41:09 PM

回復 12# 的帖子

小b而家出入都kick住?點解呀??
Maggie)) 2010-5-5 03:44:27 PM
原帖由 katy 於 2010-5-5 03:41 PM 發表
小b而家出入都kick住?點解呀??

真係唔知佢.........出出入入都好似低估左個籠門既高度........但佢平時可以跳得好高........
fishbu 2010-5-5 03:57:12 PM
木樓梯佢地識上呀,,一時就爬上一時直情跳上去囧
BB仲衰= =" 係個籠入面跳出黎, 再係出面跳番入去..(高過個樓梯)
係奶茶先要用樓梯其實= ="

其實我真係有花時間教佢地去廁所~
奶茶識識地,,
((最抵錫係我抱住佢果陣佢會乖乖比人抱, 但一想去廁所就會掙扎跟住衝入個籠度去~~))
但BB.................................:024:

快速發帖