兔仔唔食Alfalfa一條都唔食
轉左Timothy High Fiber Hay比幾多食幾多
5個月大正係食Timothy High Fiber Hay
唔食Alfalfa得唔得???:053:
光之天使)) 2010-5-9 11:17:25 PM
建議一直溝a+T到六七個月大,
吸收多d營養先介A草,
比兔兔吸收多d營養打好個底,
否則兔兔身子本身唔好,長大抵抗力會弱d
千秋王子 2010-5-9 11:20:01 PM
加浦公英黎增加抵抗力ok嗎??
Maggie)) 2010-5-10 11:22:28 AM
原帖由 千秋王子 於 2010-5-9 11:12 PM 發表
兔仔唔食Alfalfa一條都唔食
轉左Timothy High Fiber Hay比幾多食幾多
5個月大正係食Timothy High Fiber Hay
唔食Alfalfa得唔得???:053:

即係咁,你隻兔仔買返黎,人地講佢幾大都得,所以,你唔好真係以為佢地真係咁大.......你最好帶佢去做body check先知兔兔大約係幾多個月大﹗

唔食a草,咁佢食唔食a糧?唔好比其他t/a草及a糧以外的東西比佢食了﹗

珊迪小姐 2010-5-10 12:11:20 PM
幼兔太細個拎出賣本身身體都可能好弱
如果甘快介A草對身體更加吾好
一條都唔食係咩意思,放幾小時都吾食?不要寵壞佢啦~
其他什麼浦公英的周邊野都吾好食啦
食得多尼d野咪就係吾肯正經食草囉 大個d先算啦
katy)) 2010-5-10 12:31:21 PM
蒲公英係小食… 我一個星期先比少少佢。(即係比左都唔會影晌正餐.食草量)#^60^#

我記得小 v 好挑食剩係食幼草,咁a草d葉佢食唔食?佢不嬲都唔食定係呢排唔食?
如果唔係草問題,佢唔食都擺係度餓起上黎都要食ga la…

小v 而家係發育時期,繼續比a草佢食啦~
為左小v 好仲要要養成食硬枝的習慣!!
千秋王子 2010-5-10 04:50:03 PM

回復 6# 的帖子

佢肯食枝啦~~~不過要軟d
同埋我見到佢隻門牙崩左少少- -
應該咬野咬崩左~~
katy)) 2010-5-10 05:08:47 PM

回復 7# 的帖子

點崩法?有冇影相
好少話食草食到崩牙ga,佢會唔會係撞親呀?
Maggie)) 2010-5-10 05:11:56 PM
原帖由 katy 於 2010-5-10 05:08 PM 發表
點崩法?有冇影相
好少話食草食到崩牙ga,佢會唔會係撞親呀?

可能係咬籠.....小b都試過,不過好快生返出黎,兔協d姐姐講,唔好比佢地崩牙仔,如果唔係好似牙齒生得唔好,又會食唔到草、or 生病.............
千秋王子 2010-5-10 07:41:55 PM
崩少少唔洗咁緊張- -
係我比佢d牙仔介到流血認真d睇先見到佢隻牙仔崩左少少:078:
Maggie)) 2010-5-10 11:52:19 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-5-10 07:41 PM 發表
崩少少唔洗咁緊張- -
係我比佢d牙仔介到流血認真d睇先見到佢隻牙仔崩左少少:078:

一次半次…知佢咩事崩牙都可以唔駛咁緊張……多過兩三次就要好好想清楚自己會唔會家居SETTING有問題......同埋太多崩牙次數……會影響到佢牠們食野問題:047:

你睇多D書LA﹗

快速發帖