蒲公英

kaby 發表於 2010-05-13 01:19|只看該作者|倒序瀏覽|打印
乾左既蒲公英係咪要好似零食咁比兔兔,一日比好少or1星期只可以比少少?定係可以食多d?
大家有冇比過佢地食?
thanks~
anthony 2010-5-13 10:17:36 AM
如果我係你我就唔會比佢食,如果比零食不如比菜佢食=]
Futagoza_Kaniza 2010-5-14 01:26:24 AM
食蒲公英乾都OK, 呢D係健康既香草類, 好過哂其他零食, 每星期可以比少少.
katy)) 2010-5-14 11:08:12 AM
呀B唔鍾意食蔬果水果,所以我比蒲公英乾佢食。(好貴呀... $10先得少少)
一星期一執,分量係兔兔1,2分鐘內完。#^5_002^#
Maggie)) 2010-5-14 11:09:30 AM
原帖由 katy 於 2010-5-14 11:08 AM 發表
呀B唔鍾意食蔬果水果,所以我比蒲公英乾佢食。(好貴呀... $10先得少少)

食得咁快﹖我仲未去買tim……:054:
hkrchei2 2010-5-14 11:41:13 AM
原帖由 katy 於 14/5/2010 11:08 發表

今個月r記做promote,  蒲公英特價丫~~#^9_003^#
Maggie)) 2010-5-14 11:45:33 AM
原帖由 hkrchei2 於 2010-5-14 11:41 AM 發表

今個月r記做promote,  蒲公英特價丫~~#^9_003^#

seen,唔知兔協係唔係都係咁大包呢﹖﹗:057: 睇完個map,好在都識得去……
hkrchei2 2010-5-14 01:56:26 PM
原帖由 Maggie 於 14/5/2010 11:45 發表

seen,唔知兔協係唔係都係咁大包呢﹖﹗:057: 睇完個map,好在都識得去……

我買左包~~ em, 如果有需要睇幾大包, 我可以post上黎都得 ~ #^9_003^# #^9_003^#
l25)) 2010-6-17 12:45:15 AM
我比過新鮮佢食都食嫁,但乾左係就唔食
TINA 2010-6-17 11:57:57 AM
我真係無試過比佢地食,,,,
有咩好處呀,,,
在WHERE可以買到,,,
hkrchei2 2010-6-17 11:27:31 PM
原帖由 TINA 於 17/6/2010 11:57 發表
我真係無試過比佢地食,,,,
有咩好處呀,,,
在WHERE可以買到,,,

我睇"兔兔可食用的藥用植物"中講~~
1.蒲公英(DANDELION):又稱兔草,主要作用是利尿解毒,另可舒緩下痢症狀,營養豐富,但要注意鈣含量高,不適合膀胱結石的兔兔。

我係R記買既~~ 兔協都有,另外, PETLINE 都好似有丫~~~

快速發帖