今天早上發现隻仔的尿尿係橙紅色的,即時帶牠去睇vet, 医生check完後話好有可能係食物問题,因為佢的尿有好多雜質,遲些可能会變成石粒,要我多注意佢的飲食, 但我每天比佢的食法係 - 早上2匙羹平糧,大量T草,放工後一大執A草,晚上幾片生菜,之後都係T草,比A草因為佢未夠十個月大,佢又超鍾意食,会唔会問题出係A草度呢?同埋包A草係 I X rabbit 度買,佢係透明包裝,無牌子嫁,因為見佢的葉好大片好靚咁,個仔又好鍾意食,真係唔知邊度出咗問题呀!:017:
firen_freeze)) 2010-5-14 01:48:59 AM
我個人覺得係冇牌子的草出問題....

同埋生菜你俾邊種佢AR? 有一種唔食得,聽過唔少CASE 食左西生菜出事

仲有...我媽咪話兔兔唔舒服,菜菜俾菜心INSTEAD ...因為菜心冇咁"寒涼".....

.....我經驗係俾少D菜同糧,卑多DT草,兔兔食草多,飲水都多左....尿尿冇咁黑...

睇下水有冇問題,味道唔好(即有異味)兔兔會唔飲
kwankiuleung 2010-5-14 03:43:40 AM
MK果間I X rabbit ?
聽講mk有幾間黑店
我覺得呢間都係,有時經過呢間d兔仔都不太好,,唔健康~
d草又冇話邊到黎~買番d牌子比較好
wesky 2010-5-14 10:25:03 AM
依家幾大??
顏色橙無咩, 唔係血就得
佢依幾大啦?? 七八個月大都應該開始戒A草
津津豬 2010-5-14 11:18:16 AM
#2 - 係羅馬生菜,係中環專賣外國菜的菜檔買的.
#4 - 佢依家係九個半月大呀.
hamster1013 2010-5-14 11:29:32 AM
開始同兔兔戒A草,續少續少減。
生菜你係咪俾唐生菜?
糧不如都減少少,或者早晚一匙,
糧同菜少咗,
兔兔就自然會食多啲草同飲多啲水架喇!
Vinkivan 2010-5-14 01:08:07 PM
九個半月大, 咁就同兔兔戒A草啦~ 糧早晚一外賣平匙就夠咖喇~
菜方面, 雖然有啲菜係兔兔食得嘅, 不過, 每隻兔兔身體都唔同, 有啲兔兔會對某啲菜唔接受咖~!!
係呢~ 你係睇邊個醫生咖???? 其實兔兔啲尿有時係會橙紅色咖喎~ 我個仔嗰啲尿尿都係咁咖~!!!!
津津豬 2010-5-14 03:16:18 PM
#7 -  佢尿尿紅到有些似血,有少少薇粒咁,初步化驗係有好多雜質,長細種菌報告要过兩天才知,佢係睇灣仔獸医既 Dr Paul,以前有助護話佢係澳洲係做培植兔仔塲嫁,不过佢对兔兔敏感,次次要先吃过葯才可幫兔兔睇証的,我都想去Kowloon揾Dr.Betty睇, 怕難Book又唔知边度落車, 我係主柴灣嫁,路途遙遠怕隻仔辛若呀!
smallsuishan 2010-5-14 04:26:42 PM
Hill仔有時D尿都係橙橙紅紅~
VET話要拎去驗先知有冇事 柯紅色唔一定有事架WO!!!

其實 我覺得dr ma / dr betty / dr yen 3個睇兔兔都ok~
唔一定要book betty
dr ma 同betty 我Hill仔都有睇過

咁一係call架貨van去囉
syl 2010-5-15 04:30:58 PM
我都試過買冇牌子既a 草兔兔食,, 後尾覺得同牌子野好似差好遠咁,
所以都係買返有牌的, 感覺上加多少少錢就有保證d, 始終食落肚架嗎 =]

不過兔兔都差唔多時候停a草啦, 我覺得兔兔一食a草就肥得好快, 好多營養, 攪到d尿色成日變黎變去...可能都有咁既關係啦...我個隻兔7個幾月就停左, d尿色變返正常, 仲冇咁臭 (可能係我個隻姐)

菜菜方面你試下比其他菜菜啦, 好多菜兔兔都鐘意食, check 返有咩食我有咩唔食得啦 =]

既然e生話可能有問題你就問下佢有咩解決方法啦
如果聽聽下覺得唔係好岩, 就試下睇多個e生啦, 好多時d e生講既野個個唔同...小心小心....
津津豬 2010-5-15 07:48:31 PM
原帖由 Syl 於 15-5-2010 04:30 PM 發表
我都試過買冇牌子既a 草兔兔食,, 後尾覺得同牌子野好似差好遠咁,
所以都係買返有牌的, 感覺上加多少少錢就有保證d, 始終食落肚架嗎 =]

不過兔兔都差唔多時候停a草啦, 我覺得兔兔一食a草就肥得好快, 好多營養, 攪 ...

Thanks! Thanks!
fishbu 2010-5-15 11:06:03 PM
@@ 上次我都問vet點解奶茶D尿係紅色, 佢驗左話冇事喎
vet仲話由淺黃到啡都係正常,,唔係血尿咁話,,
不過停左burgess糧 (轉左oxbow)就冇咁紅,,
Jessie)) 2010-5-15 11:31:21 PM
其實我覺得2匙羹平糧太多喇@@"減返一羹會好D

快速發帖