唔知係唔係個龍太"局"
搞到d鼠個身成日都濕濕地....
我唔知係佢地d 尿 or因為d咩野....

因為佢地成日係個河馬home到zzz我又c唔到佢地

有無人有咁情況?用e個龍的...同埋鼠個身成日女木`好似濕濕地咁...plz help
wesky 2008-8-11 11:35:10 PM
你幾耐換一次木糠??
試下放佢係陰涼又通風的位罝
夜晚冷氣開大唔大? 一冷一熱會有水氣
chris389 2008-8-11 11:37:55 PM
原帖由 wesky 於 2008-8-11 11:35 PM 發表
你幾耐換一次木糠??
試下放佢係陰涼又通風的位罝
夜晚冷氣開大唔大? 一冷一熱會有水氣

我昨夜換左一次...
today起身個身都無野....係頭先 c到佢地個身濕左
甜品糕 2008-8-12 12:00:08 AM
我同你個情況好似!!!!!
我有2隻鼠, 各用1個pet home三層籠

小紫王:一個三層籠, 牛牛屋, 中意走黎走去, 唔中意留係屋仔到, 個身好乾爽冇事~~

小銀狐:一個三層籠, 河馬屋, 中意搬晒d廚紙入河馬屋, 差唔多全日都留係河馬屋入面, 個身經常到濕濕地~

我既結論:唔關個籠事的, 因為我隻小紫王都冇事~
我反而覺得間屋太焗. 雖然小紫王間牛牛屋都係焗, 不過佢中意留係屋仔出面嘛, 好少返屋仔, 所以佢個身冇事~

相反我隻小銀狐, 我鋪幾多廚紙, 佢就差唔多全部搬晒入河馬屋到, 而且又中意留係屋仔入面, 所以就好焗嚕~ 一係就係汗, 一係就佢直情係屋仔內尿尿, 所以加埋又焗又濕都唔出奇~佢個頭同身都成日濕濕地的~

可以做的就係換間冇咁焗既屋嚕~~ 我記得有隻樹幹屋仔上面有隆隆的~應該係唔錯既選擇~
同埋唔好比太多木糠佢嚕~~

不過我隻小銀都已經焗過一排, 所以皮膚已經唔係太好了, 我而家都物色緊有冇邊隻好既藥性沖涼粉, 比佢沖番一兩次咁~有冇人有好提意呀??
hh0 2008-8-12 12:32:53 AM
我都係用pet home不過係2層, 唔覺好焗, 隻熊仔鼠好乾爽
地下層墊料都無換過, 個幾星期喇, 完全唔臭
會唔會個水樽滴水濕身
ta_ta 2008-8-12 10:22:57 AM
有時可能係汗呢:057: :057: :057:
因為我嗰隻當佢玩完就會下巴濕左:001:
chris389 2008-8-12 10:05:20 PM
原帖由 甜品糕 於 2008-8-12 12:00 AM 發表
我同你個情況好似!!!!!
我有2隻鼠, 各用1個pet home三層籠

小紫王:一個三層籠, 牛牛屋, 中意走黎走去, 唔中意留係屋仔到, 個身好乾爽冇事~~

小銀狐:一個三層籠, 河馬屋, 中意搬晒d廚紙入河馬屋, 差唔多全日 ...

我個隻野就好似你隻銀狐咁.而且都係用河馬屋.e家佢地表面濕濕地..搞到c到d紅色肉....佢地1個月都未到...唔想
佢地 d skin咁差 /_\ .e家佢地d毛色差左...超唔開心....e家每日都會用超少量藥粉幫佢地洗一洗個身
可能遲下買多個樹型個間room比佢吧

chris389 2008-8-14 03:49:27 PM
最新情佈!!!
果然係因為間河馬屋太"局"....自從我囉起左間野出泥之後...
鼠已經無左濕身嫁情況出現....
過幾日可能買間樹仔屋比佢地:078:
甜品糕 2008-8-15 02:38:27 AM
原帖由 chris389 於 2008-8-14 03:49 PM 發表
最新情佈!!!
果然係因為間河馬屋太"局"....自從我囉起左間野出泥之後...
鼠已經無左濕身嫁情況出現....
過幾日可能買間樹仔屋比佢地:078:

公喜晒哦^^ 好番就好了^^
不過我隻小銀雖然而家冇再濕身, 不過仲係好紅腫呢>.< 毛色亦到差左好多>.< 可能焗得太多日了, 我當時又冇即時既行動><
我已經用緊藥性沖涼粉了, 希望冇事啦>.<
y3826609 2008-10-19 10:08:57 PM
我用pet home 3層龍and樹幹屋都冇事,但最低個層都幾焗下:046:

快速發帖