我家的小白仔仔成日都痾液態的糞便..
但一時時有一粒粒好細既屎...
比菜.草佢都會食..
糧都會食...
但唔知點解成日都痾液態的糞便(好臭)
好似人類個D糞便味,,,
但係如果我放佢係屋企走動又唔會痾液態的糞便
佢會痾一粒粒好細既屎
小白係唔係生病了?
如果係會咩病?!
同埋睇咩E生好D?
如果咁睇E生洗唔洗好貴?
因為我總係學生..冇咁多$$.
請各位幫忙解答..:020:
mandycpi 2010-5-21 11:29:13 AM
菜有無洗淨呀?
浠便便o既話, 最好睇醫生la...
依家都唔可以諗貴定唔貴..
睇左先, 愈早睇愈好..
jackal_1102 2010-5-21 12:31:44 PM
有幾液態先?   
如果唔太嚴重....我建議你唔好比菜同量佢食住~
比多D草佢食~  睇下有冇改善~
如果比得太多菜或者糧..都會令佢地既便便又細又黑...
KANGAI=] 2010-5-21 12:51:17 PM

回復 2# 的帖子

菜有洗淨的...
如果睇既話..睇邊間好??
KANGAI=] 2010-5-21 12:54:13 PM
液態中有小小一粒粒既便便
佢D便便係又細又黑!!
咁我試下比多D草佢食..
THX...你既意見=)
光之天使)) 2010-5-21 12:54:56 PM
我見你頭像...小白好細隻wor?
佢幾大呀?食咩菜?

不如你影張相post上黎~
睇下便便係細成點,點液態?

btw....
睇醫生都係睇返識醫兔既vet~
係健康版有資料~
如果樓主有心照顧好小白~
要多d吸收有關知識,花時間做資料搜集~
起碼知道兔兔點為之健康,有事既時候要去邊度睇醫生~
睇醫生價錢方面...你預最少350架喇~(真係無病無痛淨檢查既費用)
wesky 2010-5-21 01:08:31 PM
成日痾細粒便, 還是成日痾液態狀?? 比例幾多???
建議你儘快帶佢睇醫生, 似係腸胃有事
otola 2010-5-21 01:17:32 PM
不如你講下兔兔飲食習慣
EG平日食乜,
KANGAI=] 2010-5-21 03:15:50 PM

回復 6# 的帖子

小白以家兩歲...
食菜心....
我岩岩同佢清潔完..
如果再有..我影完PO上黎..
KANGAI=] 2010-5-21 03:18:23 PM

回復 7# 的帖子

成日痾液態狀...
但有液態時都有細細粒既便便...
因為我見佢都有食野同埋會玩,,,
所以唔知佢咩事..
會唔會關天氣事?
KANGAI=] 2010-5-21 03:19:52 PM

回復 8# 的帖子

佢食好多雜糧同菜同埋提子乾....
但都會食好多草...
wesky 2010-5-21 03:26:25 PM
唔好再俾提子乾啦...
停一停糧先,  等便便好返先俾, 一定要控制份量啦..
依家除左草, 乜都唔好餵

痾軟便唔關天氣事, 係佢腸胃出現問題...
點都好, 最好儘快睇醫生...
otola 2010-5-21 04:28:12 PM
原帖由 KANGAI=] 於 2010-5-21 03:19 PM 發表
佢食好多雜糧同菜同埋提子乾....
但都會食好多草...

你講呢4樣野, 其中2樣係吾需要食,就係雜糧同埋提子乾....

其實你知吾知兔兔主要係草80%, 菜20%, 糧當SNACK , 食少少就夠,
但而家佢咁的情況, ONLY食草

兔兔食乜牌子的草 ??
仲有, 救你快D 帶佢睇醫生, 腸胃出現問題吾係講笑,嚴重的話會死, 

smallsuishan 2010-5-21 05:03:16 PM
講真... 兔兔一柯細cc 我已經擔心到暈
你隻兔兔柯D咁既cc 我相信佢健康已經出現問題
請立即停止餵不健康和不需要的食物
請儘快帶兔兔睇vet
愈遲醫 醫得好既機會愈低
愈遲醫 睇vet既費用只會愈大
喵女)) 2010-5-21 08:08:47 PM
有冇草粉?睇E生前餵幾餐頂住先~~
你話"成日"JE係柯細屎屎軟屎已經發生左好耐?
快D睇E生喔><"

快速發帖