pet shop d 人話獅子兔不用剪毛,是不是呢?另外,如果腳底的毛剪了,會否生番?
wesky 2010-5-22 05:03:45 PM
腳毛唔好剪啊
會令腳板更容受磨擦, 壓力而形成腳瘡
lingyan 2010-5-22 05:20:56 PM
其實都要睇返兔兔d毛有無過長/太厚太多,
無話乜野兔要剪乜野兔唔駛剪。

腳底毛就唔好剪啦,剪左無保護就會生腳瘡,
平時梳毛幫佢梳鬆d腳底毛毛。
miffymiffy 2010-5-22 11:38:38 PM
我是新手,第一年和牠過夏天,所以有些擔心。另外,我超級後悔給pet shop d人欺騙,給他們修剪兔兔的腳底毛。雖然不是剪到很短,但我驚牠不會再長番,咁就唔知點算!
千秋王子 2010-5-24 11:29:45 AM
搵abc鋪地下等佢無咁多機會踩地下~~~
以上只是個人意見:051:
katy)) 2010-5-24 11:54:20 AM
歡迎你呀~#^69^#

其實兔毛長同厚都要剪… 因為兔毛好密同好保暖ga~
我隻兔係獅子兔黎,我1至2個月就帶佢剪甲順便剪毛 (冬天就叫佢修下d毛)
不論什麼原因腳板底都唔好剪,而家剪左唯有鋪軟墊比佢減輕壓力,兔得生腳瘡
syl 2010-5-24 01:12:56 PM
我諗佢話唔好剪既意思
可能係剪完就唔似獅子兔咁長毛毛掛 xd
不過熱就要剪架啦 =]
剪左又唔會凍親既
miffymiffy 2010-5-24 02:34:13 PM
但係,剪完後,兔兔的毛會否長番?
miffymiffy 2010-5-24 02:36:28 PM
請問katy, 你的獅子兔在那裡剪毛?
katy)) 2010-5-24 05:25:45 PM
原帖由 miffymiffy 於 2010-5-24 02:34 PM 發表
但係,剪完後,兔兔的毛會否長番?

會,正如人類的頭髮一樣。但留意一定不可以剪腳底毛!!因為佢地冇肉墊(貓/狗果d)。

原帖由 miffymiffy 於 2010-5-24 02:36 PM 發表
請問katy, 你的獅子兔在那裡剪毛?

我係新界區的八號x寵物店度剪ga~
如果你近兔協,可以上去搵佢地幫手^^
其他店舖就不太建議

快速發帖