24/5
無論點餵,森美仔點都唔肯吞d草粉...
森美媽好不知所措,而佢今日既胃口亦冇琴日睇完醫生咁好...
草草都只係食少少少少,菜菜就唔肯食...
問左兔協既人
佢地話我針筒唔夠入,但我之前已經係好入的了..
佢地亦教我試下揉d草粉丸比森美睇下佢食唔食,可能佢唔like流質野

anyway,我會再努力嘗試!
森美仔,媽咪唔比你放棄呀!!!!!!

p.s 多謝jan jan媽的幫助和光之天使的問候,萬二分感激!

23/5
感謝各位的關心支持和鼓勵!
森美而家回復番精神,而且終於肯自己食少少草,食藥方面都好合作(因為甜甜的藥~_~)
唯一唔係咁樂觀既就係佢唔肯食草粉
就算d草粉吱左入口,佢都完全唔肯吞,任由d草粉自己漏番出黎...:016:
各位有冇遇過類似既情況?可以點樣令佢吞??:016: :016:

我會keep住幫佢按肚肚同埋逼佢食草粉,希望夜d食草粉既情況會有改善..!

22/5

點算好...
這兩天本來病情一直好轉..
而今日大圍度做day care果時e生都讚佢叻,好番好多,亦好精神
但番到屋企就變差哂...
一出袋就變波,又唔肯食草...
之前由唔肯食草到肯自己食草,但佢而家又唔肯食草..
連草粉都唔肯食
餵左入口都推番出黎...
我不停咁幫佢按摩肚仔
但都冇好轉..
由大圍番到黎7點幾,
一直都冇cc亦冇尿尿...
點算好...

我想聽日一早帶佢去九龍塘睇betty..
但呢3日森美已經來回大圍做day care,我驚佢太周車勞頓承受唔到..
九龍城果度一定係full booking...
前兩日森美腸停我打左過去佢一句話full booking就reject左我,我問佢地有冇walk-in個姑娘一句話冇就cut左我線...我好不知所措...點解會咁...
我應該點做好????????????????????????????????????????????????????????????????
佢死都唔肯吞d草粉,有冇辦法可以令佢肯吞???????????
救命呀!:050: :050: :050: :050: :050: :050:

乖仔終於肯自己食草草!

乖仔終於肯自己食草草!

森美仔你要快d好番呀,媽咪鍚哂你呀

森美仔你要快d好番呀,媽咪鍚哂你呀

wesky 2010-5-22 11:13:53 PM
有冇菜??
藥食晒未?
happygirl2009 2010-5-22 11:31:35 PM
菜唔肯食
d藥係診所果時食埋
光之天使)) 2010-5-22 11:40:12 PM
可能坐完車返黎所以唔肯食~
total對上一次腸停,我又係帶佢去九龍睇dr.yan~
之後返到屋企,我即刻想餵佢食d草粉先la~成日無食過野咁濟~
total又係一口都唔肯食,明明平時好愛~

夜d再餵,佢又肯比面食d喇~
可能因為周車勞頓,所以一返到黎屋企唔想食野~
你試下用針筒餵佢飲少少水先~點都迫佢有d水份落肚~
再夜少少,12點左右再餵草粉~

細細聲係佢耳邊...同佢講...叫佢要叻仔,要食野~
其實我覺得兔兔識聽我地關心佢架~
對上一次我好驚好緊張,都有一邊按摩一邊同total講,叫佢加油~

你聽日打去book左九龍先,
full booking都照book對落一個時間,
萬一到時真係要睇都有位,另外都同返姑娘講森美既情況,睇下佢地有無辦法~
wesky 2010-5-22 11:47:00 PM
你鋪多d 草係籠, 會比較有安全感, 希望可以增加食慾
放低幾條菜係籠, 睇下佢等陣會唔會自己食
草粉較稀d 既話食唔食?
happygirl2009 2010-5-23 12:06:46 AM

回復 4# 的帖子

"book對落一個時間"既意思即係點??
我之前有事急住要book,個姑娘第一句話fuill booking,我話真係冇得睇?,之後佢話係,你唯有搵另一間識睇兔仔既睇....之後我問咁有冇得walk-in?個姑娘話:我地冇得walk in ga wo!... 果次我真係好心灰...但個個都話betty好,我真係好想可以睇到佢..

岩岩十二點果時嘗試餵佢食草粉,都係唔肯食,吱左入口佢就推番出黎
水佢都唔太肯飲,就咁由d水係個口度流出黎...不過我都有逼到佢飲少少
happygirl2009 2010-5-23 12:10:36 AM

回復 5# 的帖子

草粉較稀d 既話食唔食?-->未知,其實頭先果d都少少稀,不過我一陣再溝稀d比佢食

佢好似唔太想我搞佢咁
哩埋左,但如果我唔拎佢出黎餵佢飲水食草粉我又驚佢更加嚴重..
光之天使)) 2010-5-23 12:10:43 AM
即係問佢最快幾時有位睇~
book左個時間先~~

你有無開稀d草粉?
繼續幫佢按肚仔la~
希望可以幫到佢條腸郁~

今晚記住留意住佢~
我聽過腸停會令兔兔呼吸困難~
最好開住冷氣陪住佢~
wesky 2010-5-23 12:18:33 AM
如有必要, call spca 24hr hotline
katkat 2010-5-23 08:14:50 AM
森美依家點,有無野可以幫手?
happygirl2009 2010-5-23 09:25:10 AM

回復 10# 的帖子

我琴晚每隔一個鐘就起身餵草粉同按摩
佢終於係8點30分果時痾左少少CC同尿尿:061: :061:
草粉亦溝稀左,佢比之前肯食多dd!!!
多謝你關心!!
我而家等緊10點就打去九龍城問有冇位
努力!!!!!!!!!!
guggg 2010-5-23 10:35:54 AM
加油呀
佢宜家肯食多dd你就盡量餵多d
希望佢會慢慢食多番啦
katkat 2010-5-23 10:39:03 AM
森美媽,加油呀!記得多的同森美講野鼓勵佢,等佢知道無論點你都唔會放棄佢呀!
smallsuishan 2010-5-23 10:47:30 AM
點呀 九龍城有冇位
其實 3個vet都ok~
而家咁既情況 冇betty你都一定要睇

森美 加油呀
happygirl2009 2010-5-23 01:04:33 PM
各位!!
岩岩去完九龍城番黎啦!
多謝兔友建議我去walk in, 等其他動物睇完之後輪到森美睇
今次係betty幫我睇,betty比我想像中後生!

不過可能因為係second opinion consultation, betty冇好細仔咁幫森美再check一次(之前係大圍check左)
但佢一摸森美肚仔就話佢肚重痛
最後開左好多腸郁既藥同埋止痛藥(呢個最重要)!

番到屋企後,見到森美肯自己食幾條草:061:
而且個袋入面有尿尿,係好既開始!!!!
森美仔仔都好叻叻咁係呢幾日入面捱左多好程車,見到森美媽都心痛..
森美而家終於可以係屋企休息!!
好在我而家放假,可以日日係屋企照顧森美
呢個星期要同森美腸停打持久戰.

多謝各位既關心同埋回應!
無盡感激!

快速發帖