如果兔兔既手仔腳仔真係好污糟...
用濕棉花抺都冇用..有咩方法可以洗乾淨?

同埋我發現奶茶腳底既毛毛好似比人剪過...陰公
好短好thin一層...
不過佢個身既毛都長得好慢, 唔知係真係比人剪過定係本身係咁...
Futagoza_Kaniza 2010-5-23 02:14:58 AM
洗唔到嫁, 你要同佢梳多D毛, 等佢遲D生返D新既毛出嚟.
syl 2010-5-23 03:23:29 AM
有時佢太臭 我都會幫佢用水洗一洗腳
不過只會洗走岩岩整到既尿尿,
長期積埋個D都係咁架   所以都係咁黃

不過要小心呀,
天氣暖既時候先幫佢洗 (依家都OK既)
開少少溫水, 大概浸到腳板度
不過如果佢驚既話就唔好格硬黎
最好搵多個人幫手啦...
我幫MOMO 洗個陣會一個摸住佢頭仔  等佢有D安全感
一個就洗腳仔
之後要即刻搵布包住佢同埋用風筒吹乾呀
風筒都要小心用呀, 唔好開太熱呀~

不過冇咩特別污糟既話都唔好幫佢洗啦

自己經驗, 如果有出錯   兔友們要指出呀 THANK YOU
wm20472 2010-5-23 08:39:55 AM
洗腳(或濕水)好易嚇死兔仔, 抺主要係:
1. 有尿: 尿會令兔仔生腳瘡, 一定要抺
2. 太汚糟: 怕兔仔自己洗毛食返落肚影響健康, 要抺

腳毛黃, 主要係家居清潔做得唔好, 你應該每天吸塵抺地, 過一段時間, 兔仔會自然返d白雪雪的毛出來
fishbu 2010-5-23 01:21:27 PM
我家居清潔好好= ="
日日拖地抺地加埋空氣清新機都唔乾淨?
只係佢地唔識去廁所所以成日都整濕腳仔,,
加上有時D尿係深啡色所以睇上去就更加污糟..
kiki520u 2010-5-23 01:56:17 PM
哈哈.. #^64^# 我係阿布細細個果時..
已經成日同佢洗手仔,, so佢宜家唔怕水#^9_003^#
喵女)) 2010-5-23 02:00:15 PM
識去廁所~腳仔好快白#^39^#
加油~~
fishbu 2010-5-23 02:16:59 PM
原帖由 喵女 於 2010-5-23 02:00 PM 發表
識去廁所~腳仔好快白#^39^#
加油~~

T^T 我諗佢地呢世都唔識去............
喵女)) 2010-5-23 05:53:15 PM
原帖由 fishbu 於 2010-5-23 02:16 PM 發表

唔好咁啦~要努力教佢地先有正面態度同效果的!!
lingyan 2010-5-23 11:21:29 PM
原帖由 fishbu 於 23-5-2010 02:16 PM 發表

唔緊要啦,
你要諗下佢地天生就無廁所用既,
識得去係bouns,唔識去都無法子ga。
我屋企都有隻唔識去廁所ga~
唯有勤d幫佢梳鬆d腳底毛,都無幫助ga!
fishbu 2010-5-24 02:52:21 AM
原帖由 lingyan 於 2010-5-23 11:21 PM 發表

唔緊要啦,
你要諗下佢地天生就無廁所用既,
識得去係bouns,唔識去都無法子ga。
我屋企都有隻唔識去廁所ga~
唯有勤d幫佢梳鬆d腳底毛,都無幫助ga!

嗯,,所以我唔想逼佢地去廁所,,
但好怕腳仔唔健康 所以想知點可以洗下佢...
我完全冇辦法梳佢地腳底...T^T 佢地都唔比我轉身.....
syl 2010-5-24 01:17:08 PM
我個隻雖然識去廁所但有時都會周圍去,
試下諗多d方法比佢地唔會掂到d 尿尿啦
我換左個新竉, d 豬仔板會扇水的
咁就唔怕佢係寵入面周圍去個陣會坐到尿尿啦

如果係寵以外周圍去就靠你再諗諗方法啦 =]
syl 2010-5-24 01:17:37 PM
原帖由 fishbu 於 2010-5-24 02:52 AM 發表

嗯,,所以我唔想逼佢地去廁所,,
但好怕腳仔唔健康 所以想知點可以洗下佢...
我完全冇辦法梳佢地腳底...T^T 佢地都唔比我轉身.....

如果佢連反都唔比你反, 我諗都唔會比你同佢洗腳~~
fishbu 2010-5-26 01:32:00 AM
我個籠都係豬仔板底架...但有時唔落得晒架麻有D會痴係毛毛度..
佢唔比我反..一反就咬我囧
但有時我抱住佢用大脾夾住佢pat pat咁坐係度幫佢抺腳仔...*

講開係出面尿..以前佢都唔會既= ="而家就愈黎愈多...
最慘係我地板係木板....如果我唔係即時發現既話遲左清潔會「拿」壞地板:077:
otola 2010-5-26 10:58:05 AM
我都係用木地板....有一次遲左抹 ,永久性「拿」壞了,

最初養, 坐係寵旁邊睇實佢, 一見佢想 vivi ,  就推佢上厠所,
做對了, 就給糧當reinforce 同 讚佢叻叻,

直到而家, 佢識用厠所, 但有時都會周圍 vivi,
所以而家好多時都會留意住佢 pat pat,
一翹起就知佢要 vivi, 就會堆佢上 厠所

不如你放d 相上黎, 睇下個寵點放厠所/草架 ,
等多d 兔友比意見你,
希望對你兔兔 有用

快速發帖