好想轉工, 見過一份 financial planner (convoy),
好似幾好, 但要考牌, 又吾知岩吾岩自己,
有冇人可以比 d 意見我
hh0 2010-5-26 05:53:28 PM
好睇你對finance有無興趣
個人性格外向會好d
考CFP or RFP?
為食仔 2010-5-29 03:38:26 PM
其實呢份係sell保險同基金個d,一開始要你sell比朋友或家人先,即係要自己搵生意........如果你覺得ok既,可以試下,不過呢份工會搞到人人怕左你....你去forum既上班一族版會見到好多人比佢騙左上去鰂魚涌某商廈interview,先知道原來in fp~
hh0 2010-5-29 04:37:13 PM
依家好多保險公司或銀行會用fp既名去請人
做前線sale工作
你見咩公司就知道了
你自己又有咩想法?
jackal_1102 2010-5-29 07:16:10 PM
我前排先中左招~
個post寫初級顧客服務員
上到去  話請我做FP  (勁多間都係咁樣握人上去見工) 要考2份PAPER   最basic
工作性質就係MK搵客人做問卷..
之後到semior staff講保險既野..
真係簽左約呢  就55分脹...
每個月個quota係$4000...(呢個係我見果份..全港最大果間保險公司)
平均黎講  一張單應該有2百至3百蚊  如果大單既  可能1千以上..
好彩既  4張1千蚊既單 搞掂成個月   黑仔既  追返1X-2X張單先夠數
如果成個月..一份保單都出唔到...冇糧出...
仲有quota個數係隨住你入職時間而有所調整..即係越黎越大啦.
結果我冇做呢份工..一黎唔適合我
二黎 收入唔穩定.
好多人都話做呢D  會斷六親...
如果你覺得份工岩你做...
都可以試下既~
otola 2010-6-1 11:41:27 AM
上星期叫我去聽 semina, 但無去, 呢d 工都吾係好岩我 :037:
Maggie)) 2010-6-1 12:56:07 PM
原帖由 otola 於 2010-6-1 11:41 AM 發表
上星期叫我去聽 semina, 但無去, 呢d 工都吾係好岩我 :037:

叫得你去semina,多數都係唔方好野........我都有「朋友」叫我去「interview」,點知係層壓式........所以,過多一、兩年先,等個市好返d先轉工la﹗

向ready轉工既時間,去讀下其他有關你想轉職既cert......多多一張cert,見工果個人就會少問你一個問題.......:055:
otola 2010-6-1 04:50:21 PM
anytime 都 ready轉工 :037:

快速發帖