侏儒兔有冇再分品種??

侏儒兔是否係迷你兔???

如何選購優質的侏儒兔,要注意d咩~~?
mingpig0065 2010-5-26 12:37:36 PM
優質的侏儒兔,要耳短、頭大及圓、鼻要榻榻的、身要細
耳仔會有號碼,會有出世(子)   價錢仲.......:056:
Maggie)) 2010-5-26 01:40:17 PM
原帖由 藍月兒 於 2010-5-26 11:55 AM 發表
侏儒兔有冇再分品種??
答﹕好似無分的(書中無講)。

答﹕不等於,迷你兔是mix既,好多鋪頭會把迷你兔講為侏儒兔,但迷你兔唔一定係「迷你」的兔﹗好多時,迷你兔要到長大後才知道牠是長/短毛,耳朵的長短及身型的大小

答﹕侏儒兔係咩都圓圓的…頭圓、身圓、耳朵圓圓短短,如果係有出世紙既貴侏儒兔,多數都有數字在耳內的,但要注意,好可能係鋪頭自己寫上去的﹗

我建議你去兔協果度睇下d侏儒兔先……因為,都有好多人棄養真係純種既侏儒兔……
lingyan 2010-5-26 07:28:31 PM
原帖由 藍月兒 於 26-5-2010 11:55 AM 發表
侏儒兔有冇再分品種??

侏儒兔無再細分品種,
但香港既侏儒兔未必係真正侏儒。
如果真正係侏儒兔,兔兔耳朵上會有number,個number同出世紙一樣,
不過呢d都要預佢$2500左右一隻,但都未必係真正由外國進口,係假既都唔出奇。

侏儒兔通常都係扁口扁面,頭圓圓,耳朵短,
但身型就未必係細隻。
我個人一 見到侏儒兔個樣就覺得佢好惡,同埋有時見到店舖話係侏儒兔,
但唔知點解隻耳仔係會偏長,係咪真正侏儒兔,你就自己考慮啦。

以我所知迷你兔好似係台灣傳入香港,香港都比較少有(兔bb咁細隻,係咪迷你真係要養到6-7個月大先知)。
我有台灣朋友都有養過迷你兔,大約只有水杯咁大隻,但籌命會比較短,
朋友個隻養左2年就去左彩虹橋。

無得話優唔優質 ,只係睇你信唔信店舖所講。
養兔兔係要同佢合眼緣,就算俾隻優質既侏儒兔俾你,
你同佢唔合眼緣,你都唔會認真去養佢。
千秋王子 2010-5-26 11:16:25 PM
荷蘭侏儒兔???
我家v仔係q pxt買....
品種係侏儒兔由荷蘭入口~~~
個樣就真係似侏儒兔...
但似荷蘭兔的點方就係對e仔純黑色重好大朵:040:
Maggie)) 2010-5-27 09:58:13 AM
原帖由 千秋王子 於 2010-5-26 11:16 PM 發表
荷蘭侏儒兔???
我家v仔係q pxt買....
品種係侏儒兔由荷蘭入口~~~
個樣就真係似侏儒兔...
但似荷蘭兔的點方就係對e仔純黑色重好大朵:040:

小v可能有侏儒兔既血統,但一定唔會係純種的,因為所有既侏儒兔耳朵一定係好短的。可能鋪頭既人同你講d唔講d﹗
千秋王子 2010-5-27 05:57:51 PM
我買果時都好奇怪侏儒兔耳仔咁大朵-.-
但係新手唔理咁多....
遲d post 佢兩隻純黑色耳仔上黎啦~~:040:

快速發帖