東涌寵物公園啟用

康樂及文化事務署今天(5月31日)公布,東涌北公園內的寵物公園已開放,為養有寵物的市民提供休憩好去處。

東涌北公園位於文東路,寵物公園建於公園的外圍,佔地2,180平方米,設有狗廁所、飲水器及長椅等;市民可與狗隻沿寵物公園一邊散步,一邊欣賞公園的優美景緻及綠化園景。

公園部分設施如園景地方、涼亭、長者健身角、卵石步行徑等亦已開放;健康徑、兒童遊樂處、緩跑徑、滑板場、7人硬地足球場、中草藥園、草本店、展覽廳等,預計於年內分階段開放。

康文署表示,未來兩年在北角及將軍澳落成的休憩場地附設寵物公園;部分現有公園,包括深水

http://www.news.gov.hk/tc/catego ... l/100531tc05005.htm
Annie)) 2010-6-2 09:09:04 PM
我也想等我的囡囡大個囡D後帶佢去寵物公園
但又驚周圍多狗狗會嚇怕牠#^20^#
千秋王子 2010-6-2 10:36:50 PM
我都有念過同v仔去- -
但係我唔想成為第2個兔仔跳海主人:050:
所以我係唔會去嫁:052:
fishbu 2010-6-2 11:00:47 PM
#3,, 咩係兔仔跳海= ="
syl 2010-6-2 11:51:11 PM
原帖由 fishbu 於 2010-6-2 11:00 PM 發表
#3,, 咩係兔仔跳海= ="

之前有隻兔仔同兩個小主人去寵物公園, 突然間嚇親, 跳左落海~~~~
千秋王子 2010-6-3 12:04:04 AM
東涌周圍都有海- -
想跳好易黎東涌我同你一齊...
不過我識swim的:057:
小米 2010-6-3 12:42:31 AM
係咪 360纜車站 嗰頭??
fishbu 2010-6-3 12:55:21 AM
:063:  好慘呀兔仔...
但寵物公園會唔會岩狗狗多D呢?
草皮又有冇落除草劑? hummm:017:
千秋王子 2010-6-3 01:44:16 AM
應該係有的~~~
如果你去東涌寵物公園就唔好了
去火箭公園個草地重好- -
人工草好乾淨
riva.)) 2010-6-3 06:32:24 AM
我男友住東涌  一直都想過去放兔, 但總係無岩既地方~~  而家終於有LA!!
sandy812)) 2010-6-10 12:54:01 AM

東涌發現有人棄兔

今天晚上放工回家,於馬路與本人所住的大廈附近,發現了一隻小動物,初時我重以為係貓貓黎,點知我行到埋去,原來係一隻兔仔黎,好彩果時唔係好大雨,之後我就捉左佢返屋企,但係我發現佢PETPET個位,紅卜卜咁,唔知係咪發炎!!!:063:

好彩佢係我屋企都肯食野,都唔知邊個咁鬼衰,放佢係街到,好彩我今日唔洗去第2度買野,如果唔係佢都唔會撞到我LU~~~都唔知邊個咁衰,太過份啦...........重要係D天氣咁差既時候放棄人地............大過份啦:052:
choi_ching 2010-6-10 12:59:24 AM
原帖由 sandy812 於 2010-6-10 12:54 AM 發表
今天晚上放工回家,於馬路與本人所住的大廈附近,發現了一隻小動物,初時我重以為係貓貓黎,點知我行到埋去,原來係一隻兔仔黎,好彩果時唔係好大雨,之後我就捉左佢返屋企,但係我發現佢PETPET個位,紅卜卜咁,唔知係咪發炎!! ...

咁而家兔兔情況點丫~你會收養佢嘛~最好帶佢去獸醫度做個body check啦
千秋王子 2010-6-10 03:35:56 AM
我知點解啦- -
近排東涌有兔仔賣150蚊隻
個個都去埋去買買完又唔識養...
d人就係咁貪新鮮:052:
11.21 2010-6-10 11:08:31 PM
唉~勁多細佬女呀!賤到/3\
小紫* 2010-6-22 04:11:24 PM
好似幾正咁~但系我驚其他既狗會嚇親佢地:063:

快速發帖