=___=打第3次拉
突然覺得自己好慘-3-又要由頭打過

我..我系1隻賓梨(尼)兔,,
我媽媽成日叫我做mo仔
我諗我叫mo仔掛@w@

mo仔最愛食糧-__-
但都會食草
1日比4跟糧佢夠唔夠?
分開2次比ge
3個月大
佢食t草+t草糧
佢都好乖乖
望住佢都覺得好幸福:055:
佢好叻仔嫁
佢琴日先黎以經識 飲水
同埋,,去次所大小便-口-
你話系咪好叻先:057:
佢成日用可愛的眼神叫我比糧佢食:056:
好彩我1次比1粒姐=v=
佢飲水同食草量冇我想像中咁大
我牙哥先到我比紙皮佢訓咁慘
話買間草屋比佢w0-_-
糧系佢食開個隻 execel
我頭先開門個陣
佢企系門口到=_=
望住我
好似好想出黎咁
但最尾冇出到a_a

redbean 2010-6-7 08:21:17 PM
bb兔應該食 alfalfa 草同糧架
四外賣匙一日夠架啦 (早晚各兩匙)
a草要無限供應, 可以加少少 t 草落去
等佢從少習慣 t 草

以上是我養kulu時, 帶佢去body check, Dr. Yan 說的

a 草同糧先夠營養俾幼兔成長架
如果佢有軟便, 你先減少少a草

你同佢轉糧啦,不過要慢慢黎
每日加少少新糧落去
1/7 咁加, 咁7 天就可以轉曬啦

兔霧草;)餅姬 2010-6-7 08:23:26 PM

回復 2# 的帖子

咁我聽日去買a草先@@
wesky 2010-6-7 08:24:43 PM
頭一星期唔好轉糧草住, 留係籠入面習慣下環境先
之後再慢慢轉, 以 A 草為主, T草為副, 糧要食 alfafa based
兔霧草;)餅姬 2010-6-7 08:26:15 PM

回復 4# 的帖子

咁我系咪1個星期後先同佢轉a草+糧?
wesky 2010-6-7 08:44:47 PM

回復 5# 的帖子

yes
慢慢轉~~
anthony 2010-6-7 11:45:52 PM
唔好咁快比佢出黎住 等佢熟習左個籠既環境先 如果佢咁細個出慣左黎 大個左就困唔返佢架啦
hamster1013 2010-6-8 12:35:05 AM
你喺咪喺觀塘間Pxt Cafe度買?
我以前都買過俾兔兔, 食過一段時間,
建議你糧同草都慢慢轉返第二個牌子啦!
兔霧草;)餅姬 2010-6-8 07:25:26 AM

#7#8

喔,,

我會轉MOMI同OXBOW
千秋王子 2010-6-8 10:07:19 AM
我有OXBOW幼兔糧多你需要我可以比2磅你:057:
兔霧草;)餅姬 2010-6-8 05:24:28 PM

回復 10# 的帖子

!_!  你住邊?
兔霧草;)餅姬 2010-6-8 05:25:12 PM
我隻兔仔飲好小水
點先可以令佢飲多D?
千秋王子 2010-6-9 01:10:52 AM
我念應該未咁快飲多d
我家v仔一返黎都飲好少
跟住慢慢多e家一日飲250ML左右:055:
兔霧草;)餅姬 2010-6-9 04:57:31 PM
我琴日同佢加草個陣
佢系個籠到彈左出黎-_-
系d糧到聞聞聞-3-
佢隻眼到有d分泌物痴住左(乾左)
點算好- -"
adamchan1023 2010-6-10 04:27:35 AM
我都同你一樣岩岩先開始養…多你4…5日嗜…
我果隻頭一日直頭唔識飲…我研究左距幾鬼耐
我有friend話距唔適應…呢個我都明…我都知…但你要知道每隻動物生活習慣都唔一定一樣
你最好多D留意距…到底係真係唔適應唔想飲…定還是唔識飲
我之前買果個水尊…個quality非常好…防漏水無得頂
但同樣…反而令我隻雨晴飲水飲得比較難習慣…
距最初…只會舔…跟住頭兩日去小便…好黃
但呢幾日好好多了…距識大力咬個珠珠然後出好多水…依家成日夜晚好鬼糟…聽到距咬好多水飲
你多留意下睇下距情況啦…一般兔仔都應該好聰明好易習慣飲水既
但如果距真係好長時間都重係飲好小…甘你要考慮換個簡單會漏水既水尊
或比個兜距飲水…
又或者距…唔習慣新環境…對環境太陌生都會有呢總現象…

快速發帖