侏儒兔有了身孕應該點樣照顧?

wesky 2010-6-23 12:50:55 AM
囝囝重得快D 喎
提提你先, 一胎平均生5-8隻
兔兔太細未必識得照顧 BB
elvisli 2010-6-23 01:51:37 AM
唔明點解係一心諗住比佢地生BB...
stephanielwk)) 2010-6-23 01:56:26 AM
我個小賓女上年出去剪毛意外懷孕,生左六隻小賓B!阿B都一歲大啦!
你想要多d information可以pm我,
不過真係勸你考慮清楚所有條件(經濟,環境...etc)先去決定!
兔mama生完bb身體亦會好傷!
傘仔)) 2010-6-23 09:04:50 AM
剪下毛...就比人搞大個肚....:069:
珊迪小姐 2010-6-23 10:06:15 AM
嘩!!你本身養緊4只,而家仲要生多胎??茶包今年幾歲呀?
你有無甘多時間&金錢呀!?
既然茶包睇緊醫生,甘醫生無講佢係咪懷孕?
預產期係幾時呀?

珊迪小姐 2010-6-23 10:07:26 AM
原帖由 stephanielwk 於 2010-6-23 01:56 AM 發表
我個小賓女上年出去剪毛意外懷孕,生左六隻小賓B!阿B都一歲大啦!
你想要多d information可以pm我,
不過真係勸你考慮清楚所有條件(經濟,環境...etc)先去決定!
兔mama生完bb身體亦會好傷!

OMG!!一生生六只,點養呀...鳴呀 #^73^#
katy)) 2010-6-23 10:21:22 AM
開頭都奇怪點解會有囝囝囡囡果行……:067:
樓主,你已經深思熟慮過養咁多隻兔MA?  網上有很多關於母兔懷孕的資料,請花少少時間搵+睇下…

在此︰希望你的子子孫孫健康…

另外請你看看以下資訊︰

[轉貼]不要輕易讓兔兔交配

有人只因為小兔子很可愛,就輕易的讓自己的兔兔交配,但要注意,生下來的小兔子,是一個個的生命,是主人讓母兔懷孕生下他們的,就要對這些生命負責任。

一公一母的成兔交配的話,只要公兔有射精(公兔射精會"昏倒",就是全身癱軟掉),母兔懷孕的機率是99%,所以當你要讓兔兔交配前,應考慮到以下幾點:

一、生出來的小兔何去何從?因為幾乎都會懷孕生下小兔,交配前你是否已為小兔找好主人了(最少要一次找到四位願意養小兔的人)?這些主人會養小兔嗎?若不會你是否可以負責把他們教會?小兔能得到好的照顧嗎?若沒人養,你一個人能否養得起這些小兔?若真的愛兔兔,不要把他們送到寵物店去,不要想寵物店會好好照顧他們,寵物店不會把他們看成生命,只會看成「商品」。

二、你會照顧懷孕中的母兔嗎?若第一點的問題你可以處理或你有辦法一口氣養一堆兔兔而且給予週到的照顧的話,要讓母兔懷孕你要先具體照顧孕兔的能力,要多看工具書、上網。好為孕兔安頓好產房、給予合適的食物。

三、你有能力照顧未斷奶的小兔嗎?我必須提醒兔爸兔媽們一件事,不是每隻母兔都會照顧小兔子,跟人一樣,不是每個女子生下孩子都會養小孩。所以你要有最壞的打算,若今天母兔生下小兔後,她不會餵奶、不會照顧小兔,你是否有能力照顧?未斷奶的小兔需要比較專業的能力,要泡出他們可以喝的奶水、幫助他們排便、保暖,才有可能存活下來,而且沒喝母奶的小兔抵抗力會較弱,主人至少要有能力照顧他們到斷奶。所以要讓母兔交配前,還需先收集充足的資訊哦!

看了以上三點,若你能拍胸脯說「好!我有把握全都可以安頓得很好」,那就可以安心的讓他們交配嚕!但一旦母兔懷孕,最好讓公、母兔分開哦!
chiy3k 2010-6-23 11:16:42 AM
原帖由 wesky 於 2010-6-23 12:50 AM 發表
囝囝重得快D 喎
提提你先, 一胎平均生5-8隻
兔兔太細未必識得照顧 BB

囝囝囡囡係龍貓黎架.

侏儒兔唔係生少d咩?2-4隻?茶包有一歲4個月la
chiy3k 2010-6-23 11:20:24 AM
我有考慮過經濟,環境及時間的.有搵朋友收留,等bb大d時先會比朋友,萬一朋友唔收留我都會養佢地.
我明白大家擔心的原因。
醫生又冇講佢有bb,但星期五去睇Betty時會問埋,我都未確定佢係咪真係有左bb.
估計7月頭會生.

katy)) 2010-6-23 02:02:03 PM
7月生,應該摸到D BB (一個一個兔B)
crystal_xd)) 2010-6-23 03:43:44 PM
放埋一齊會唔小心的嗎?
佢地識得自己開門出黎玩咩?
定係你有心放佢地一齊玩呀!!
stephanielwk)) 2010-6-23 06:55:53 PM

回復 5# 的帖子

我個女果時未desex,我已經叫左間shop個女仔有咩事就放返入袋!
點知我去完washroom返嚟見到個女好驚,果個女仔隻仔追住佢...
stephanielwk)) 2010-6-23 06:56:36 PM

回復 7# 的帖子

我依加照顧緊8隻bunnies^^
stephanielwk)) 2010-6-23 06:57:45 PM

回復 11# 的帖子

其實好難摸到有冇BB架!

快速發帖