話說買雷八返嚟先,養咗个幾月,見佢一隻悶到死,趁佢細個,諗住幫佢揾伴,後尾見到仔仔同豹妹,諗住可以放埋一齊,點知雷八一見佢哋就癡咗追住佢哋咬,即刻留夜買個新籠分籠養。曰日洗兩個籠洗到我死死吓,後尾發現呢個forum,跟住你哋點bond嘅方法做,得咗。Anyway,係呢度學識咗好多養兔仔正確方法,依家同你哋share我d寶貝同成果。

雷八 貓貓兔 4个月 女仔

雷八  貓貓兔 4个月  女仔

仔仔 貓貓兔 2个月 男仔

仔仔  貓貓兔 2个月  男仔

豹妹 賓尼兔 2个月 女仔

豹妹  賓尼兔 2个月  女仔

相處融洽照

相處融洽照

相處融洽照

相處融洽照

相處融洽照

相處融洽照

波丸媽 2010-6-27 06:44:02 PM
兔仔兔女未絕前要分籠養
否則每個月都可以幫你生5至8隻既兔孫
但絕育都要等至7個月到1歲先做得
建議你繼續分籠
你養得佢地,就算辛苦d洗2個籠都要
否則搞出兔命時,你仲辛苦
wesky 2010-6-27 09:00:40 PM
等到佢地發情, 每隔幾日就互UN
細種兔4個月大就可以交配, 小心
Vinkivan 2010-6-28 12:55:46 PM
日日洗兩個籠洗到我死死吓??

兩個籠?? 你養三隻麻煩你買多個籠一兔一籠咁養啦~ 兔兔未絕育前, 男女, 男男, 女女都一樣要分開養, 養之前有冇做足功課先養呀?? 你咁叫BOND倒?? 唔好玩啦~~!!

係你真係無知到連男女放埋一齊都唔知會生BB, 定係你一心諗住俾佢哋生BB呀??

再者, 同性放埋一齊, 到咗發情期會打交咖~ 嚴重可以打到流血受傷, 你隻貓貓兔女已經四個月, 開始進入發情期, 請盡快分返籠養啦~!!

我唔知你嘅心態係點, 如果我以上有話錯你嘅話, 就請你辛苦一啲都要分返三個籠養, 兔兔係生命, 養得佢哋就要負責任, 如何養兔嘅基本知識你要知, 再深入嘅養兔知識你要邊養邊學, 做個有責任嘅主人。

PS: 唔好意思~ 我見你一籠三兔真係有啲火, 以上說話可能語氣不好, 但... 作為愛兔之人, 見倒你咁養兔, 真係.... 希望你唔好俾兔兔攪出事。
wm20472 2010-6-28 01:37:40 PM
你的兔仔1歲都未夠, 仍是兔BB, 除非同一個阿媽生, 遲早會發生爭地盤的流血事件 (4個月大一定會發生), 請分籠養; 男女更要分籠。6-7個月才可以絕育, 絕左育1個月後才可以開始bond

我日日都洗2個籠, 每個用15MINS時間 (執草、換墊料、消毒個籠), 完全唔辛苦
然後用30MINS執下屋及消毒地下, 一d都唔辛苦....當你記住你這樣做可以節省幾千元的醫生費

重有, 你的貓貓要杜蟲, 否則會傳染兔仔。

devil77 2010-7-1 02:02:14 PM

回復 2# 的帖子

我expect佢哋生一胎先絕育,佢哋相處好融洽.
devil77 2010-7-1 02:07:39 PM

回復 3# 的帖子

佢哋生一胎便絕育,生到幾多,我都有足夠資源養,幾多隻bb就睇吓仔仔嘅本事la:053:
devil77 2010-7-1 02:38:49 PM

回復 4# 的帖子

我有目先放佢哋係埋一齊:
原因一:我個工人偷錢俾我炒咗,依家揾個好嘅工人,清潔呢d嘢暫時要我做,辛苦洗兩個籠,新嚟嗰兩隻仲未識去廁所.去尿漬最辛苦.
原因二:雷八自己一個籠,我發覺佢食d草去得好慢,36oz嘅草食成個多月,又唔願郁,出嚟玩都縮埋成舊,佢仲發緊育,我要佢再大隻d,放埋一齊佢食多咗,玩多咗,依家佢哋一日食成四個塞爆草球.
原因三:我想佢哋趁後生快d born babies ,生完一胎後便絕育.
原因四:我總覺得佢哋一齊玩,跑跑跳跳,生活總比自己一隻過得開心.
我有足夠能力同資源令佢哋同d bb生活無憂,依家我都傾緊兔兔保險問題.有需要時,我便訂造大籠,依家仲有時間俾我去design個籠點造.
暫時佢哋好friend,你記住睜開對眼睇清楚我新upload佢哋相處融洽d相喎.眼清楚d喎.
不如我又鬧你冚家,然後同你講唔好意思,因為我今日心情唔好,想揾人出氣,現後同你講你一定會包容嘅,因為同我己經同你講咗唔好意思.
devil77 2010-7-1 02:50:09 PM

回復 5# 的帖子

洗籠你唔覺辛苦,我覺辛苦,間中洗無所謂,日曰洗我覺辛苦lor.呢d留俾工人做好d.幾千元???我要佢哋健健康康,睇醫生一隻都洗咗去la,更可况三隻,將來仲有佢哋d bb洗費.我隻貓一個月都洗我千幾二千元.養佢哋成世,乜d錢有得計嘅咩???
wm20472 2010-7-1 03:06:52 PM
devil77, 你唔好咁激動, 大家都係愛兔之人, 都係為兔仔著想

你有工人幫你手就真係好, 不過你最好預3個籠, 因為不論男女, 3-4個月開始有地盤意識, 一定會打架, 就算幾friend都係咁話, 你而家見到fd只係假象; 你可以參考金魚街, 兔仔BB時都重可以養埋一齊, 但再大d就要分開獨立養

只有絕左育後才能減低地盤意識, 才能嘗試bond, 有機會bond到或bond唔到

兔仔要早d絕育, 因為un開絕了都會繼續un, 因為已經成為習慣
兔女大左一定要分籠, 因為天生要霸一個洞for生育, 實打架

希望你的兔兔最後不會出現流血事件

==============================================

至於生BB, 兔兔一次可生5隻, 若果你會繼續養BB養到大, 每隻絕育費(男) $900 (女) $1500都幾貴, 希望你留意~
devil77 2010-7-1 03:49:36 PM

回復 10# 的帖子

我唔係激動,我上嚟只係想知多d養兔正確方法同埋share我d寶貝得意相,但竟然俾人話無知,嗰個人仲係版主,講嘢一d都唔經大惱去講,版主喎,真係有所保留.既然佢乜X都知,攞牌做獸醫,嘥咗呢d人才.不過我擔心人哋唔俾個牌佢,佢都一樣鬧人無知唔識貨.
兔籠我有,當晚買嗰兩隻返嚟,雷八即打交,所以己有籠.若三隻一齊打,我諗我訂造嘅籠己經送咗過嚟.暫時雷八受咗嗰兩隻感染,食多咗好多草,肥咗.
我預左洗成萬做絕育,錢唔係一個大問題.
絕咗育都會繼續un,到時都係得啖笑:057: :057:

KooDevil 2010-7-5 04:32:36 AM
just to let you know that if your girls get pregnant at a really young age it will eventually shorten her lifespan ideally they should be over 8 months before having their first litter

快速發帖