1P 幣
:043:
我只兔仔教識左去廁所尿尿后,
日日都會有1次“o”唔正,
漏左D起個籠度,點教好啊??
仲有,佢唔起廁所度“o”屎啊,
教區“o”屎時,一粒都唔會“o”,
我一走開即刻“o”一大炸!!!!!
點教至好啊????麻煩大家.
:077: :068: :050:
smallsuishan 2010-7-1 05:40:11 PM
其實兔兔識去廁所小便已經好好!!~
大便 有時佢地都會周圍柯
不過冇咩所謂啦 大便易清理!!~
wesky 2010-7-1 11:15:02 PM
最緊要小便識去
你汁返d 大便去廁所, 等佢聞到陣味
long~spirit 2010-7-1 11:20:27 PM
我個林B都係,尿就多數識去廁所,間中一次係附近呵,屎就50%係廁所,50%周圍去,教唔到
傘仔)) 2010-7-2 12:09:08 AM
有d兔兔是一路食草一路痾大便的, 我的Jacqueline就是這樣。所以, 我會把牧草放在廁所旁邊, 咁d大便就多數落晒廁所, 但點都有幾粒會跌在籠內, 因為她在廁所痾完跳落籠時,間有會帶埋幾粒走.....
long~spirit 2010-7-2 07:21:22 AM
原帖由 傘仔 於 2010-7-2 12:09 AM 發表
有d兔兔是一路食草一路痾大便的, 我的Jacqueline就是這樣。所以, 我會把牧草放在廁所旁邊, 咁d大便就多數落晒廁所, 但點都有幾粒會跌在籠內, 因為她在廁所痾完跳落籠時,間有會帶埋幾粒走.....

係呀,由於佢啲毛既關係,有時係廁所呵完,跳出黎時,會將大約一半既屎彈埋出黎
adamchan1023 2010-7-2 04:59:29 PM

回復 1# 的帖子

我隻仔仔之前…經我死心不息兩星期嚴格教導下…現在98%會響廁所大小便
其餘2%就係距有時心急…甘岩食完野我比距出黎玩時彈左出黎…又或者有時有一下唔記得左
哈哈哈…

教法都係一樣啦…話距知叫距響廁所大便
勤D睇住距…一段長時間後就應該會好D了

我唔知其他兔兔得唔得…不過我知應該都有D兔兔會好似我果隻甘…教得識距地去洗手間
adamchan1023 2010-7-2 05:01:58 PM

回復 1# 的帖子

補充一下:
想問下你養左幾耐
如果養左無耐…你就唔好甘心急
距地始終需要一段時間去理解
加油…
fung 2010-7-2 05:06:39 PM

回復 2# 的帖子

甘又系,之前有少少傷心,宜家覺得冇咩啦,多謝你啊
fung 2010-7-2 05:07:56 PM

回復 3# 的帖子

嗯嗯,大便容易清理~~:051:
fung 2010-7-2 05:09:53 PM

回復 4# 的帖子

(*^__^*) 嘻嘻……可以慢慢黎~ 我移左少少個廁所,佢就冇漏起個籠度啦:055:
fung 2010-7-2 05:12:53 PM

回復 7# 的帖子

:068: 好犀利吖你
我都有教過佢,都唔知佢明唔明啊
long~spirit 2010-7-3 12:14:24 PM
尿就95%識去廁所,但大便,我發覺佢周圍黎=.=間中見到會捉佢望住啲屎,然後係佢面前扔落廁所到!

大家有咩有效方法可以令佢大便多數係廁所去??
williamchw 2010-7-3 11:47:33 PM
將個草架對廁所,我地教佢食草要企上廁所食,總之每次見佢冇企上去就推佢patpat上,教足60日:026: ,終於學識,每日籠內唔會多過十粒屎,不過每隔幾日就會係廁所外痾一篤尿。:016:
long~spirit 2010-7-3 11:55:03 PM
原帖由 williamchw 於 2010-7-3 11:47 PM 發表
將個草架對廁所,我地教佢食草要企上廁所食,總之每次見佢冇企上去就推佢patpat上,教足60日:026: ,終於學識,每日籠內唔會多過十粒屎,不過每隔幾日就會係廁所外痾一篤尿。:016:

呢個方法我用唔到,我用草鋪底板=•=

快速發帖