It is becuase I go to work in whole day, just back to home at night from Monday to Friday.  If I give my rabbit with air-conditioner(just him at home), it is very non-economy and no good for our world.  How about yours?  ice + fan OK???
lunguide 2010-7-4 12:54:41 AM
but it's really hot that over 30C, if the rabbit get sick, u would pay more than the electronic expense.
光之天使)) 2010-7-4 01:17:24 AM
冰種係夏天最多可以捱到5個鐘左右,
如果你可以係下午12點左右先放冰種,加埋風扇其實問題不太大,
但係如果你話一朝早就放冰種,
其實未到下午已經融左~

我都明白咁樣係好貴~不過呢個係最好既辦法~

又或者你有無方法可以令間屋涼d~?
例如買多幾把風扇係屋企吹,令空氣流動多d?
(不過開住咁多把風扇成日都好危險架)
naBboy 2010-7-4 09:25:21 AM
Yes.  I heard that it is dangerous even to set timer to the fan if nobody at home(even only 1 fan),  so how come??  Do u have any suggestions?
光之天使)) 2010-7-4 12:39:28 PM
開冷氣,
又或者下午返黎放冰種~
又或者你搵人去你屋企幫你放冰種~

or
買部細匹數d既冷氣放係房,你返工就開細冷氣比兔兔

又或者真係開一日風扇

我諗都無其他suggestion架喇~
呢個係我地主人既責任,
養得兔兔,就要比個舒適既環境佢,
就算唔可以講得上舒適,都唔可以令佢辛苦,
你試諗下夏天3x度高溫,焗係屋企...人都會死,何況係兔兔全身有層毛呢?
hh0 2010-7-4 03:35:55 PM
唔係電費貴唔貴既問題
相信有人係屋企大家都會開

但事實上, 如果屋企無人而長開住冷氣或者風扇都係危險既
你試下好似我甘, 將個籠放在室內陰涼D既位置
不直晒太陽, 屋企無人都要開窗但可以虛掩
令空氣流通, 千祈唔可以密封
我D兔兔呢幾年都係甘過夏天
redbean 2010-7-4 04:44:20 PM
如果淨係開窗
真係要好睇你屋企坐向
我屋企人本身都係好怕無人係屋企開電器危險
上年係KULU黎O既第一年
我就只加了冰種, 散熱版 同兩把USB 風扇
點知有一晚我放工返黎, KULU 已經中暑了
我立即帶左佢去睇 24 小時 VET
同第二日再去大圍, 先叫好彩執返條命仔

之後我都長開冷氣俾佢
每日停部冷氣 4 個鐘到
開10 吋風扇代替

我屋企 下午 會西斜
而且向海, 唔開冷氣絕對不行
hh0 2010-7-4 04:58:38 PM
用冰種既朋友一定要留意捱到幾耐
如果好快溶晒就唔涼同感覺更焗, 小心
之前有兔友介紹過一隻超長耐用既冰種可以考慮下
katy)) 2010-7-4 05:18:58 PM
呀b夏天係咁過的~
兔兔:勤d剪毛
籠內︰水樽常滿, 涼板, 毛巾包冰種(用緊超極冰…但都好快溶)
籠外︰平時返哂工開一把坐地風扇比呀b, 擺佢去陰涼位置, 開窗, 有係係屋企開埋門...

7樓ge兔友講得好岩! 屋ge方向好重要,好似我屋企向東,而家夏天來了日日都晒到我發燒咁滯... (好彩呀b唔係住係我屋企)
Jessie)) 2010-7-4 10:54:46 PM
原帖由 lunguide 於 2010-7-4 12:54 AM 發表
but it's really hot that over 30C, if the rabbit get sick, u would pay more than the electronic expense.

佢講既唔係electronic expense既問題,
呢個已經唔係錢既問題, 果幾百蚊真係唔算得係d咩,
其實樓主所講既係我內疚左2年既問題,
係全球暖化既時候, 我地仲要繼續迫於無奈地破壞環境!!

係未養兔仔之前, 我都係一個好緊張全球暖化呢方面既人,
我可以去到30度, 冷氣壞左特登唔去換, 訓覺就訓地下,
就係為左唔可以再開冷氣, 就算人地冇意識去保護地球,
我都唔可以俾自己做d後知後覺既人

之後養左兔仔, 見到佢咁熱, 先發現佢係唔應該生活係亞洲呢個地方,
迫於無奈只好成日開冷氣俾佢, 因為都唔想佢因為咁而死,
有D方法的確係可以令佢好過D
1: 剪毛, 由"冷衫"變"薄外套"
2: 風扇外置"電器計時器"可以開45mins停15mins咁(不過風扇一定唔可以積塵!!!咁會好危險. 應該勤清洗!)
3: 俾定2個-3個冰種佢
4: 我都覺得過左30度只能開冷氣, 最多開細d, 自己回到家先關掉,
"節約自己來補足佢"用呢個心態諗, 你會好過點!!!!

光之天使)) 2010-7-4 11:48:33 PM
原帖由 redbean 於 2010-7-4 04:44 PM 發表
如果淨係開窗
真係要好睇你屋企坐向
我屋企人本身都係好怕無人係屋企開電器危險
上年係KULU黎O既第一年
我就只加了冰種, 散熱版 同兩把USB 風扇
點知有一晚我放工返黎, KULU 已經中暑了
我立即帶左佢去睇 24 小 ...

講得岩...
我屋企都係西斜,
下午真係熱到人都癲~

但無人係屋企既話,
我都係keep住開風扇and冰種~
無辦法~
naBboy 2010-7-5 10:43:34 PM
係全球暖化既時候, 我地仲要繼續迫於無奈地破壞環境!!

I am this meaning law.  Except the problems of $$

快速發帖