請問有沒有人帶過兔兔到澳門?

因為新工作的關係,一星期有4-5天不在香港
如果留兔兔在家的話雖然有兔爸照顧, 生活不成問題, 可是就要經常看不到牠了
放工後摸一摸合桃的頭仔是莫大的支持啊...

所以有點小白的問一問, 是不是所有的寵物過境手續都只是一次性的?
有可能帶著兔兔多次性的兩邊跑嗎?

雖然我是不抱任何希望, 但希望知情的人能幫我解答一下  ^__^ 謝謝~
Vinkivan 2010-7-9 08:37:14 PM
雖然我唔知道帶寵物過關嘅事宜, 但我唔太建議咁做, 因為對兔兔嚟講, 如果經常咁香港, 澳門兩邊走, 又要搭車同搭船會係一件好辛苦嘅事, 而且你唔會知道兔兔嘅健康能唔能夠承受搭船, 人都會暈浪, 更何況係小小嘅兔兔, 如果萬一承受唔倒唔舒服, 最壞嘅結果可能係...... 所以, 我建議樓主都係將兔兔留喺香港等兔爸照顧啦~!!

你可以用視頻叫兔爸每日俾兔兔你見下, 其實都係一樣啦~ 我都係咁見我仔女咖~ 有時思念都係一種幸福, 當你每次思念完返屋企見兔兔, 你會感到更加開心呢~!!

我都明白要去到另一個地方工作, 你好希望有合桃喺你身邊支持你, 咁証明你好愛錫合桃, 為咗合桃嘅健康同令佢每日過得舒服, 你真係要慎重考慮下留佢喺香港啊~!!
small_tra 2010-7-9 08:39:57 PM
所以有點小白的問一問, 是不是所有的寵物過境手續都只是一次性的?
有可能帶著兔兔多次性的兩邊跑嗎?
你o既意思係想帶住隻兔2邊走~!?

如果係...你真係一個自私到爆o既主人~!
唔好話兔~人都辛苦啦~!
我地帶兔兔出街~我地都覺得兔兔好辛苦~!
shito 2010-7-9 09:06:10 PM
波子>
謝謝!
我不是決定帶兔兔兩邊走, 只是希望知道有沒有這樣的例子
當然我也不可能在高溫下帶著兔兔四處跑呀! 人都辛苦了,何況小兔

只是因為在國外有不少人會帶著貓貓狗狗去自由行 (是旅行,不是定居)
突然想到有沒有兔主也有聽聞過而已~

p.s.當然貓貓狗狗身體應該會比小兔強壯,才能抵得住舟車勞動^^
我只是希望知道手續上的可行性而已

small_tra>
謝謝你的回覆~
我如果決定長期帶著兔兔兩邊走,就不用說明在香港兔兔會有人照顧啦^^
開文的目的純粹是想問一下有沒有兔友有過類似的經驗
如果令你不快的話在此致歉:054:
wesky 2010-7-9 10:41:45 PM
應該都係一次性
如果你要兩邊走, 不如養係其中一邊, 咁就唔駛佢咁辛苦
你打去漁農處問下
mandycpi 2010-7-10 12:15:47 AM
我試過由英國帶兔兔經香港返澳門, 香港出境的問題你要打去漁農處..
入境澳門就要係澳門民政總署先申請及交費, 查詢電話係 2833 7676, 只要有身體檢查文件同香港出境文件. 要申請入境澳門唔難, 申請費用都唔貴。
最要考慮o既係去澳門o既運輸問題, 我之前係搭金光飛航的, 要包房先可以帶寵物上船, (依家我唔清楚仲係得金光可以帶寵物) 包房費,用2年前,係hkd1800....
希望d資料可以幫到你...
naBboy 2010-7-10 12:23:30 AM
frankly specking,  Shito really love her 'baby'.  Do, she asked the questions about bringing B to Macau or even HK and Macau.   This is really no good for them(people and rabbit).  But she just wants to care, touch and see B more.  So, it is no good for 'scold' her.

We should give support and help each other here, not scold or critize other.  I also feel some people always give 'hard feelings' to other here.  Is it the purpose to develop this website??
hilahila 2010-7-11 02:27:00 AM
原帖由 naBboy 於 2010-7-10 12:23 AM 發表
frankly specking,  Shito really love her 'baby'.  Do, she asked the questions about bringing B to Macau or even HK and Macau.   This is really no good for them(people and rabbit).  But she just wants  ...

That's because people here put the welfare of bunnies at first priority. Bunnies here receive better care and love than their owners. hehe:073:
Personally I do not recommend taking rabbits to Macau...you see 樓主自己一個人到macau工作,但是一星期卻有幾天不在Macau0,who's going to take care of the rabbit? 相反,在香港每天都有樓主的家人幫忙照顧兔兔,that looks like a better option to me.
shito 2010-7-13 01:16:34 AM
mandycpi>
感謝你的資料!
我之前上過金光飛航的網站,可是找不到有關寵物運輸的資訊
還在奇怪是不是除人類以外都不准坐船(笑) 終於有點頭緒了^^ 謝謝~

naBboy, hilahila>
Thanks for your reply and support!
Of coz the health and living quality are on the top priority among every thing else.
In fact,I am considering to reject the job offer in order to take care of rabbit myself.
There will be my family looking after it, and my friend (who's also bunny keeper) as a temporary home if there is any sudden need.
Just wanna make sure that I can take bunny with me if the worst came... God knows what would happen afterall...fingerX

快速發帖