我本來養兩隻~點知生在一堆鼠鼠...有6隻:046:
跟往朋友呀番大陸~叫我幫佢養一個星期有三隻~
我一見到佢地三隻野~我一手拋去洗白白~又換木康.水......
D粉粉係朱古力味~我D鼠鼠沖完好想左佢~:060:
但三隻野沖完仲好臭呀~~~:056:

我爸唔比我放係廳 (因為個三隻野剄臭):075:  ~~~一定我放係我間房
佢想臭死我咩~~~:050:

>>>>>>>>>>唔知你地有咩防臭大法<<<<<<<<<

hithit 2008-8-18 02:57:27 PM
唉,我同你既情況好相似,不過..............
我最多果陣,有三十幾隻:056:
不過果陣隻隻都好得意:055: ,但勁臭:046:
最愛小蕉 2008-8-18 03:50:25 PM
加多D木康   木康防臭   我聽人講:044:
hithit 2008-8-18 04:00:00 PM
原帖由 最愛小蕉 於 2008-8-18 03:50 PM 發表
加多D木康   木康防臭   我聽人講:044:

令到d尿味更勁:046:
換果陣........d木康"痴"住晒:050:
cervantes 2008-8-18 04:04:59 PM
你勤d做清潔就應該唔會臭得咁犀利
擺多d有香味既木康都ok既.
aR婷 2008-8-18 04:06:56 PM
可以用d有香味ge木糠~:057:
我就用左檸檬味, 鼠鼠ge臭味都減少左~!:032:
lovelyra 2008-8-18 05:46:58 PM
多謝哂你地呀~但我買超超超超超大包既木康~:068:
如果又買包~好似好浪費~ :022: <(我D錢錢)
同埋我係幫人地養加(一星期)~:067:
這一星期一定好臭臭臭臭臭臭臭臭臭~~:075:

wesky 2008-8-18 05:53:50 PM
香味的木糠不太好啊, 部份更有害
只要勤d 清潔就無問題
每日清左濕果 d 吧

你可以考慮買一包環保紙粒, 吸尿吸味都較木糠好
可以混合使用
lovelyra 2008-8-18 06:51:22 PM
原帖由 wesky 於 2008-8-18 05:53 PM 發表
香味的木糠不太好啊, 部份更有害
只要勤d 清潔就無問題
每日清左濕果 d 吧

你可以考慮買一包環保紙粒, 吸尿吸味都較木糠好
可以混合使用

嗰D環保紙粒可以在那買到加~貴吾貴加~~幾錢呀
wesky 2008-8-18 06:53:55 PM
唔貴啊,  $60蚊左右有一大包
q-pxt 有得賣~
檸啡 2008-8-18 09:24:33 PM
有關有香味的用品都不健意用!!! 如,木糠,沖涼沙...
因為鼠鼠既視力係較差,主要係靠用鼻黎知道身邊既野...
我地人類箱得好似好淡味既野...
其實對鼠鼠黎講都會好濃烈...!! 有機會損害到鼠鼠既呼吸道.......

其實有味,你勤D換墊料就可以
另外我本身有用空氣清新機(即有水係度轉下轉下果D)
部機我覺得唔錯,因為可以吸走空氣中既異味...只要定期換水就可以了
在鴨記買好似$80...大既空氣清新機
LUI1031 2008-8-18 10:48:44 PM
原帖由 檸啡 於 2008-8-18 09:24 PM 發表
有關有香味的用品都不健意用!!! 如,木糠,沖涼沙...
因為鼠鼠既視力係較差,主要係靠用鼻黎知道身邊既野...
我地人類箱得好似好淡味既野...
其實對鼠鼠黎講都會好濃烈...!! 有機會損害到鼠鼠既呼吸道.......

其實 ...

鴨記?? 係唔係鴨x街到???
等我搵日行下先...:062:
甜品糕 2008-8-18 11:42:28 PM
係呀, q pxt 有好多紙粒呀, 你可以慢慢揀牌子~係好吸水, 而且吸味都唔錯, 一定比木糠好~~
雖然我未用過, 不過我覺得唔好揀遇水會變色果d紙粒嚕~ 因為我都唔知變色果d野有冇毒= =
鼠鼠有可能會咬下紙粒的~~ 所以都係揀d遇水唔會變色果d紙粒啦~~

至於牌子我就唔知邊隻好喇...有冇鼠友推介呀??^^

其實我個人都唔中意有味既墊料喇~因為我都用過一隻青蘋果木糠, 岩岩倒出黎係幾香喇, 不過當混合埋鼠鼠既尿味......= =""......係變成超臭呀!!= =
拉比藍 2008-8-19 10:19:00 AM
我未試過有超臭架情況...
關數量定唔清楚架問題??
檸啡 2008-8-19 10:21:21 AM
原帖由 LUI1031 於 2008-8-18 10:48 PM 發表

鴨記?? 係唔係鴨x街到???
等我搵日行下先...:062:

係丫,我叫開鴨記 =]
果度好多實用既平野賣咖~~

快速發帖