最近這1-2星期,在此看到許多兔兔離世的消息,令我開始覺得很不安。
以前養過貓,狗,龍貓等,從來都沒有像養兔兔般擔心過, 因為從無聽身邊有人的寵物會病死(多數係百年歸老or走佐佬), 只有兔兔會咁......

我很愛Jacqueline,從未如此愛一樣寵物, 因為她確實很乖巧,很有靈性。
如果有日她走了, 我不知會否崩潰?
但有一點可以肯定的,如果有日她走了, 我唔會再養任何寵物, 因為沒有野可取代她的位置。
siu''520 2010-7-28 03:35:48 PM
我今日有一隻兔兔走左
我有一該唔開心到喊唔出
我唔想既野都出現左
令到我會加倍珍惜佢地
希望你既兔兔健健康康啦#^14^#
twpig 2010-7-28 03:57:49 PM
Jacqueline會健健康康地陪伴你到老的,不用擔心
wanwahpenny 2010-7-28 04:07:03 PM
我好明白小動物離開真係好傷心..
我以前兩隻鼠鼠養左5年之後就老死左..
真係好唔開心....喊左幾日...返到學校都會忍唔住...
.........................................................................
我好認同兔兔比任何動物都更另我擔心><
有時見佢唔多郁..就好擔心佢係唔係唔舒服..
佢去食草草先會冇咁擔心
傘仔)) 2010-7-28 04:55:01 PM
原帖由 twpig 於 2010-7-28 03:57 PM 發表
Jacqueline會健健康康地陪伴你到老的,不用擔心

小波是jacqueline的兔協室友, 聽到他走了, 特別感到不安。你打算再領養兔兔嗎?
Jessie)) 2010-7-28 04:55:44 PM
反而我會有一個睇法

我而家都有一隻自來小鳥同領養回來的兔仔,
我會係佢地有生之年好愛好愛佢地, 照顧佢地既起居生活,
到佢地死, 我都會好傷心, 我會把佢地的骨灰帶回家,
因為佢地呢一生都會是我地家庭的一份子,

但是我不會從此就唔養動物,
因為呢個世界上仲有千千萬萬的自來小鳥同被拋棄的兔仔,
佢地都有權得到一個家, 呢個世界仲有好多小朋友需要我地幫忙照顧的
傘仔)) 2010-7-28 04:55:48 PM
原帖由 siu''520 於 2010-7-28 03:35 PM 發表
我今日有一隻兔兔走左
我有一該唔開心到喊唔出
我唔想既野都出現左
令到我會加倍珍惜佢地
希望你既兔兔健健康康啦#^14^#

大家咁話啦
傘仔)) 2010-7-28 04:56:57 PM
原帖由 Jessie 於 2010-7-28 04:55 PM 發表
反而我會有一個睇法

我而家都有一隻自來小鳥同領養回來的兔仔,
我會係佢地有生之年好愛好愛佢地, 照顧佢地既起居生活,
到佢地死, 我都會好傷心, 我會把佢地的骨灰帶回家,
因為佢地呢一生都會是我地家庭的一份子 ...

多謝你的正能量!
twpig 2010-7-28 05:13:17 PM
我會的,我會用我對小波的愛去愛讓其牠的兔兔,讓那些被主人遺棄的兔兔再次能被愛.
相信小波都好想我能這樣做,要媽媽把愛心放在牠的同伴上延續落去.
Vinkivan 2010-7-28 08:44:27 PM
去年我的一對仔女相繼離開, 我更不在他們身邊, 那份心情係永遠都不能夠忘記, 尤以仔仔..波子... 佢突然無聲無色的離開, 最令我接近崩潰, 當時只是不斷喊著太叫:「點解? 點解?」不能夠相信這個殘酷的現實, 但... 事實就是如此~!!

生命本來就以... 生、老、病、死... 而行, 兔兔也是一樣, 只是兔兔的生命的確比其他動物脆弱, 正因如此... 只要他們能夠活下去的每一天, 我也會把我的愛, 好好愛他們, 希望他們即使要離開, 也可以帶著我的愛開開心心地上路。

快速發帖