今日係覺得豆豆奇怪既情況下睇左Dr. Betty
佢話三個月既豆豆過輕,0.4KG
而且有腸停情況出現,48小時內有生命危險

剛睇完醫生,俾左藥同草粉佢食,
之後開埋包APD Aflafla俾佢,佢都唔係點食草,
而且佢仲係呆呆地攤係個CAGE度,仲要一直都冇屎屎
好擔心,佢算唔算冇事架?

前日見佢d有軟便,同經常呆呆的:050: :050: ,擔心佢有事,而且豆媽放假,於是提早了覆診,
(P.S. 豆媽都病了,所以請假休息)
Dr. Betty & Dr. Yen 因為放假,所以睇左 Dr. Ma!
Dr. Ma話BB兔兔係會反覆d,而且豆豆有好轉, 佢仲重左0.2kg:001:
豆媽話Dr. Ma好詳細好細心!!
我覺得可能豆豆買返黎時已經有事,好彩我地買左佢返黎!!
好多謝其他兔友的支持和打氣:050: :050:
(P.S. 明天會post豆豆d 相上黎明!!:051:

wm20472 2010-8-1 09:31:50 PM
加油呀, 跟足dr. betty的指示做呀, 有機會救返兔仔一命
有需要時盡快返去覆診呀
smallsuishan 2010-8-1 09:34:27 PM
記住準時餵兔兔食藥 食草粉
除左餵藥既時候 俾兔兔自己休息下
放D草係佢周圍

呢一兩日可能你會辛苦d
儘可能陪住兔兔..你既支持對兔兔黎講係好重要

兔兔加油!!!!!!!!!!!!!!!
Pamela_peony 2010-8-1 09:37:40 PM
佢宜家食左小小草,水就飲好多,
我幇佢按摩左肚仔,
但仍然冇屎屎

多謝大家呀!
wm20472 2010-8-1 10:06:45 PM
食東西後4小時才會變成屎屎
syl 2010-8-1 10:30:46 PM
我覺得佢肯食返少少草同飲水應該係有dd好轉, 我隻兔之前都係咁
你再親自喂d 佢鐘意既草(最緊要佢肯食)比佢食啦, 努力搓肚肚
兔兔同兔媽都加油!!
twpig 2010-8-1 10:48:08 PM
唔好咁擔心!兔兔會無事的!
Pamela_peony 2010-8-1 11:33:50 PM
多謝大家關心,希望佢冇事啦,
佢宜家對乜都冇興趣,只縮埋係度瞓覺
chiy3k 2010-8-2 01:13:28 AM
你同兔兔都要加油呀!!!
wm20472 2010-8-2 01:25:40 AM
你同兔兔都要加油呀!!!
Vinkivan 2010-8-2 01:51:52 AM
豆豆要加油呀~ 快啲食多啲草草同疴CC啦~ 唔好要媽媽擔心呀~!

豆豆媽你都要努力呀~ 豆豆會乖, 好快會冇事咖喇~!!
otola 2010-8-2 11:08:21 AM
不如你講下餵草粉同藥的程序 (eg 水/草粉份量, 幾耐餵一次 ... )
等有經驗的兔友比多d suggestions ,

縮埋係度瞓覺  ... 兔兔肚仔仲痛, 所以縮埋
按摩左肚仔 ... 10-15 min 夠了 , 給他休息最少 1 小時  , 不要太大力.
0.4KG  ... 每日最少要食 1 匙草粉 (以飯盒匙計), 水就 50-100ml  ,
吾好迫得佢太緊要, 可以每分5次食 , 例如每3小時食 (如有錯就糾正 ),

加油, bb 兔都要加油
Pamela_peony 2010-8-2 06:03:07 PM
多謝你呀,
豆豆佢今日o的便便好似正常返o的,而且見到佢有食返草喇,
但係咪都唔好鬆懈住架?

其實我都唔太肯定開草粉既比例,因為我係用外賣匙開,
有時好稀,有時又好似 washabi咁,
但今日開稀左之後豆豆好似唔係好想食,至少冇尋日咁有興趣食
Pamela_peony 2010-8-2 06:05:00 PM
我餵一次藥,朝早返工前餵,連草粉
lunch 時候再返黎餵草粉
夜晚8點又餵,會唔會太密 ?
smallsuishan 2010-8-2 09:03:28 PM
獸醫有冇話1日餵幾多次..
你跟番佢既指示做就OK~

快速發帖