上個月5號,我發現我兔兔左耳脫毛,但當時真的很輕微,如是我用上次8X兔買的.上次查下巴用浄的粉紅色藥水來查..本來已經好番生番D毛出黎..點知我上星期摩摩下發現兔兔頭頂及後頸有硬皮,如是我又用支粉紅色葯水查..查左幾日之後佢有D硬皮慢慢脫下.一塊塊..有D脫下就連埋D毛整塊脫下.呢度就好耐都唔見有毛生翻出黎..我驚佢呢度唔再生翻D毛出黎..有D就脫左D硬皮之後佢下面有毛係佢下面...我想帶佢去睇醫生...Dr. gerry..因為睇開...但有無人睇過東方獸醫診所-胡醫生(因8X兔介紹的)好不好..因為呢問近我屋企..

醫後報告

1.經顯微鏡検視下無蚤或蚤蛋..以係真菌感染

2.攞左d皮屑去化驗睇下有無金錢癬..如有5-7日有結果...如10日後都無事真係無金錢癬

3.如果化驗真係金錢癬的話手尾就長長..d葯又貴..又要起麻食2-3個月

4. 但金錢癬..好翻之後..兔兔本身會產生抗體

5. 比左十日葯食住先..等化驗結果

希望goody 仔快d好翻啦..千祈唔好係金錢癬..餵佢食葯都有d難度..

全相...唔好以為脫左咁多毛.有d部分有少少流血.係醫生幫佢剃左毛..想睇清左d

全相...唔好以為脫左咁多毛.有d部分有少少流血.係醫生幫佢剃左毛..想睇清左d

最嚴重既部分

最嚴重既部分

由左至右 :抗生素/金錢癬葯/免費葯水(外搽)

由左至右 :抗生素/金錢癬葯/免費葯水(外搽)

otola 2010-8-19 10:21:17 AM
醫生比左張相我睇,應該貓的寄生蟲  
==>> 可吾可以upload 張相睇下
Goody09 2010-8-19 10:23:59 AM
原帖由 otola 於 2010-8-19 10:21 AM 發表
醫生比左張相我睇,應該貓的寄生蟲  
==>> 可吾可以upload 張相睇下

我無影到相..
Pamela_peony 2010-8-19 10:31:05 AM
betty之前睇豆豆果時話真菌唔整好會變癬,
加油呀,goody要快o的好返呀
smallsuishan 2010-8-19 11:07:13 AM
Goody 你要加油快D好番呀!!~~
Goody09 2010-8-19 01:08:13 PM

啱啱問左診所個邊..

寄生蟲名: Cheyletiella Insestation

Google 搜尋
http://www.google.com.hk/search? ... &q=Cheyletiella

網上的圖片

網上的圖片

光之天使)) 2010-8-19 01:15:31 PM
goody仔要加油呀!!
乖乖食藥~乖乖搽藥~
好快就會好返~舒服晒架喇~~
Goody09 2010-8-31 11:54:34 PM
8月29日覆診,今日又係見Dr.Ma,話goody進展情況良好, 因為佢頭頂呢硬皮已經脫哂,仲欠上次被切的皮膚未好翻外,頸都生長出毛毛,不過仲有d地方好耐都無生毛毛,有時呢真菌會令到毛囊死亡,但goody既情不算嚴重,Dr.Ma 叫我比d時間。

今日就打左支抗生針及給我14日癬葯,繼續食癬葯及用碘酒外搽,食埋呢兩星期葯應該都唔洗覆診,除非再有硬皮的話才要見醫生。

18/8/2010

18/8/2010

30/8/2010

30/8/2010

9/8/2010

9/8/2010

30/8/2010

30/8/2010

hkrchei2 2010-9-1 12:20:01 AM
好左好多丫~!!!! 加油丫~!!!!

快速發帖