今朝發現泡泡食得好少草同飲少左好多水...
餵糧我平時早時早晚一匙...今朝食剩左幾粒...平時一定清曬...
我放工返來都冇咩點食過草...餵糧只係食左HALF
我摸佢肚仔平時係好似麵粉團咁....而家好似比平時硬..
咁我應唔應該餵草粉

而家要聽日先可以帶佢去睇E生,,,
我係唔係聽朝一早打去BETTY度!?

我好擔心...點算...
請大家幫幫我....THANKS X1000

..................................................................................
佢而家自己食草草...
今日放工急住返來睇佢冇買菜= =

我睇佢應該係發我脾氣...
我而家拎曬佢d家當上床比佢....
佢而家好開心咁係我床隊草= =
食好多.....

我會今晚睇住佢///
如果再食少野聽日就去睇betty...

令大家咁擔心真係唔好意思...
我成日都見到好多兔兔都係因為腸停腸塞好快去左...
所以我成日都好驚青....對唔住呀各位..

放曬d家當上床= =

狂食草。。安心d

洗腳

wanwahpenny 2010-8-9 07:34:12 PM
而家都重有屎屎同尿尿...不過屎屎細左好多...
elvisli 2010-8-9 07:38:35 PM
是腸開始慢的徵狀..你有草粉嗎~
elvisli 2010-8-9 07:40:24 PM
一定要按肚仔

先停糧,木瓜丸

可提供菜菜增加胃口
wanwahpenny 2010-8-9 07:46:32 PM
我有草粉...上次去BETTY BODY CHECK買定...
我唔敢餵....怕係腸塞...
而家係唔係應該按肚仔同餵水....
幾耐要按一次...
wanwahpenny 2010-8-9 08:03:13 PM
岩岩摸過佢冇硬塊....
係唔係可以餵草粉
wesky 2010-8-9 08:22:03 PM
腸塞個肚(腸及胃)會一路發脹 (氣體及液體), 摸落去係軟的
如果係腸塞, 就要即刻送院

腸停特徵, 少飲水, 唔食野, 無生氣, 硬便變細或完全唔見, 胃部會摸到變硬既物體 (缺水) (如摸到儘快送院)
光之天使)) 2010-8-9 08:28:40 PM
你試下用針筒比少少水佢飲~
之後keep住按肚仔,
無話隔幾耐按一次架~你按到佢坐唔定想走就由得佢~
隔一陣又幫佢按下~

慢慢推,輕輕力幫佢推下個肚仔~
如果係似腸停果d,兔兔應該會feel到舒服d~
可能你會推到佢肚仔少少臑動既聲,就會排到便便~

如果搵到醫生就盡快去la~

盡量逼佢飲少少水la
因為d草呀,糧呀等等積左係肚仔,
無水份乾左都會塞住郁唔到~

wanwahpenny 2010-8-9 08:47:42 PM
佢唔比人按肚仔><
但岩岩先餵水佢自己會飲~飲左2支1ML

而家佢都有KEEP住有屎屎,只係比平時細左少少...
又有尿尿
其實會唔會係佢發我脾氣尼?
因為琴日同前日夜晚我都遲返屋企...唔係我餵佢...
之前佢都有試過發脾氣食少左野...不過冇咁次食咁少...

而家放左佢係房...佢重跳兔仔舞...:046:
但我重係好擔心...
wanwahpenny 2010-8-9 08:50:21 PM
原帖由 wesky 於 2010-8-9 08:22 PM 發表
腸塞個肚(腸及胃)會一路發脹 (氣體及液體), 摸落去係軟的
如果係腸塞, 就要即刻送院

腸停特徵, 少飲水, 唔食野, 無生氣, 硬便變細或完全唔見, 胃部會摸到變硬既物體 (缺水) (如摸到儘快送院)

即係腸塞唔會無生氣?
佢而家係度跳兔仔舞....
wanwahpenny 2010-8-9 08:55:39 PM
又餵多左1ML的水...佢自己飲
泡泡係一隻愛飲水 ge小朋友~
我而家都係唔知餵唔餵草粉好...
wesky 2010-8-9 09:00:00 PM
腸塞都會無生氣
識跳兔仔舞應該無咩既

你試下俾幾條菜佢食

快速發帖