我在網上見過話如果準備帶兔兔外出, 可以事前使用revolution的藥物, 防惹上蚤類。那請問revolution是否要去vet度買? 兔協/pet shop有無?

如果一定要去vet度買, 咁普通果d vet有無?  (即係不是本壇所推薦dr. betty / gerry...)(我住屯門)

另外, 外出前,預早幾多日用呢?  出完之後, 又要唔要繼續用幾多次以確保不會有蚤?

katy)) 2010-8-10 09:26:21 AM
妳可以去DR GERRY(屯門新墟)度買, 大約二百五十元一盒.
普通獸醫都有,因為呢盒係FOR貓/狗/小動物用的. 但係你要知兔兔多少磅.

你之前有冇睇過?? 診所冇兔兔RECORD的話可能要你入去見一見醫生<<(我估GA JA,因為呢盒野有磅數唔同份量唔同,但兔兔多數用2.5KG以下果盒)

呢盒野3枝為一個COURSE. 至於滴左幾耐先有效就不太清楚...

wesky 2010-8-10 09:33:53 AM
一般寵物店都有, 如果你唔知點計份量, 可以問獸醫先
如只係預防, 每三個月滴一次就 ok
katy)) 2010-8-10 09:45:48 AM
噢, 原來預防三個月一次, 我地仲跟返上次杜蟲個COURSE TIM....:025:
傘仔)) 2010-8-10 09:52:21 AM
:054: 明白晒, thank you very much.
珊迪小姐 2010-8-10 09:53:45 AM
原帖由 katy 於 2010-8-10 09:45 AM 發表
噢, 原來預防三個月一次, 我地仲跟返上次杜蟲個COURSE TIM....:025:

杜蟲COURSE?咩來嫁?
原來要預防嫁??我仲以為無蚤就吾駛滴tim... #^77^#
你地都有keep住滴嫁??
katy)) 2010-8-10 10:12:47 AM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-8-10 09:53 AM 發表

杜蟲COURSE?咩來嫁?
原來要預防嫁??我仲以為無蚤就吾駛滴tim... #^77^#
你地都有keep住滴嫁??

哈. 我講到一舊舊TIM. 唔好意思呀
因為呀b四月果陣惹到寄生蟲,所以我叫做杜蟲 (不要誤會肚仔生蟲)
點知七月中又見到幾粒疑似黑色一點點(今次發現果陣已經係夜晚七點多,心急之下冇拎黎睇係咪寄生蟲),所以又走去買盒,滴左一枝又唔見d粒粒,不過都係滴完呢個療程先!

我問過醫生佢話可以預防,因為春夏容易惹到寄生蟲. (我懷疑係我買左細細包果d草..第一次有蟲仔咁岩又買左細包草)
Goody09 2010-8-10 10:19:31 AM
原帖由 wesky 於 2010-8-10 09:33 AM 發表
一般寵物店都有, 如果你唔知點計份量, 可以問獸醫先
如只係預防, 每三個月滴一次就 ok

寵物店買會唔會平D架..
hh0 2010-8-10 11:33:50 AM
一般寵物店係無得賣既
賣既其他牌子多數唔適合兔兔用
wesky 2010-8-10 11:34:08 AM

回復 8# 的帖子

$160-$170

你去一次獸醫度先, 下次拎住個盒去寵物店問
Goody09 2010-8-10 12:11:12 PM
原帖由 wesky 於 2010-8-10 11:34 AM 發表
$160-$170

你去一次獸醫度先, 下次拎住個盒去寵物店問

咁你通常去邊問架..我有個盒係到..因而我好耐無滴葯..
wesky 2010-8-10 01:32:58 PM
都係附近寵物店, 無放出貨架, 入去問問就知有冇
baby_fire 2010-8-10 02:14:44 PM
屋企依家有BUBU同貓B早早,佢地兩個都係用REVOLUTION,
我去左元朗一間叫公X行到買,$165,都OKAY抵,
你可以去買如果你巳經知道你隻兔兔要滴幾多份量的話.
你想知詳細地址可以PM我=]
sammy)) 2010-8-15 10:43:28 PM

回復 13# 的帖子

己發出短消息于你!
唔該哂!
sammy)) 2010-8-17 04:49:48 PM
原帖由 wesky 於 2010-8-10 01:32 PM 發表
都係附近寵物店, 無放出貨架, 入去問問就知有冇

版主:
想問你所講的寵物店在邊區?
幫Dr.診所買要二百幾,好傷!
:050: :050:

快速發帖