小白一開始係咀下面有少少甩毛既地方.上面仲有D白色一塊塊既野...過左冇內就勁甩毛
我睇過本書講可能有皮膚病..但係我又唔行定.

E加連個鼻都咁..

下巴D毛冇晒...

隻左眼上面有粒唔知你咪瘡既野....

右眼就眼皮上面有D一粒粒凸出黎既(肉粒?!!).....

2隻手都有甩毛既地方.有D仲有好似凸出黎既瘡......

2隻腳都甩毛.左腳就甩左一大忽.......
右:

左:

我好驚呀/___\
我想帶佢去睇醫生但係呀媽又唔比...佢話睇醫生要千蚊(其實洗唔洗?!)
呀媽買左一枝$56[茶樹皮膚軟膏](每曰2次).

個SALL屎話岩我隻兔仔用,但係茶左成個禮拜都好似冇用咁
點算好?!
仲有我想問下我隻兔仔係咪有皮膚病?
旺角附近有冇動物醫院?
做一次身體檢察要幾錢?!
仲有...兔仔既尿係咪有好大附食性?!因為我隻兔仔之前冇次所,成日踩係D尿到.係咪因為佢D尿搞到佢腳甩毛?!
我第一次養兔仔.所以有好多問題.唔好嫌我麻煩.
唔該晒大家既解答.THZ~:054: :054:

千千 2010-8-10 09:22:21 PM
再吾睇e生
搽啲咩都無用
啲皮膚都甩哂毛
紅哂啦
樓主去九龍城動物e院啦
WAI)) 2010-8-10 09:37:51 PM
見到都覺得可憐~:050:
唔知你幾歲~都冇意思怪你
因為事情都發生左~
只希望所有人(大人小朋友都好)養動物之前真係停一停!諗一諗!
希望你快d同屋企人商量帶佢睇醫生!真係好嚴重!! 咪再"茶"d pet shop買既藥!
& hope兔仔快d好返~
long~spirit 2010-8-10 09:47:42 PM
一定沒一千都收你700以上,好嚴重...........
katy)) 2010-8-10 10:35:25 PM
帶兔兔返屋企就應該當佢係一家人,有咩事都要照顧佢!

你mama話暑假完左送比人,我覺得佢冇諗住帶佢去睇醫生… 只係當佢係玩具,陪你過暑假等你冇咁悶而已。

兔兔已經比蟲攪到甩哂d毛,再等ge話真係唔敢想像。你諗下兔兔愈黎愈嚴重,真的咁容易搵到人要牠ma? (要為牠付醫藥費)

希望你說服到你呀媽帶佢去睇醫生… 救返兔兔!

(語氣可能重左... 但係兔兔實在太陰公喇) :054:
831555 2010-8-10 10:54:41 PM
希望你快D帶兔兔去睇醫生

hurry up la hurrpy up la pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeee:050:
Futagoza_Kaniza 2010-8-10 11:46:09 PM
就咁睇應該係疥癬, 一定要睇醫生.
每星期打1支針, 最少打4-6支疥癬針.
再唔睇會愈來愈嚴重. 佢隻眼一粒粒既都係疥癬果d菌,
因為佢痕手腳都有疥癬, 洗面果時會抓到眼, 繼而將d菌感染到眼.
盡快去睇啦!
elvisli 2010-8-11 12:44:55 AM
如果幾十蚊就醫得好..咁要醫生黎做咩...

樓主應該約十四歲吧...你媽話送比人意思應該是掉出街...

唯一方法是睇醫生.打幾支針一定會好番...但如果唔睇,等到菌入耳入腦...兔兔命不久矣
elvisli 2010-8-11 12:47:20 AM
兔兔甩毛甩到這地步不會是一天半天的事...點解要咁嚴重先放出黎問

你究竟平時有無日日check下兔兔身體
redbean 2010-8-11 01:29:55 AM
睇到兔兔咁都好心痛
我諗你見到佢咁都知道佢好嚴重
唔睇醫生真係唔得

你再勸下你媽咪

仲有唔好信寵物店D產品
浪費金錢之餘, 隨時害死兔兔
Jessie)) 2010-8-11 02:24:48 AM
好嚴重既皮膚病, 唔可以唔睇醫生,
你可唔可以求下你阿媽?再唔係就同親戚借$
我都唔知點先幫到你, 你明知道兔兔而家係唔睇E生唔得的,
咁你就用你的方法搵$回來吧,
睇情形你阿媽都唔會帶兔兔去睇醫生,
係度都係等死

睇到呢d post, 真係好嬲!!!!:052:
我都明樓主都係好中意兔兔既,
不過又係一開始唔諗清楚果d
long~spirit 2010-8-11 07:17:16 AM
兔兔有事,責任係你到,預支零用錢或用儲低既錢都一定要,仲有,隻兔係你,你阿媽話點就點?????
twpig 2010-8-11 09:02:34 AM
你嘗試說服你媽咪帶兔兔睇醫生啦!同時你要睇緊你媽咪,怕她趁你不為意棄左隻兔兔.
隻兔兔真係好可憐呀:050:
heiidiii)) 2010-8-11 09:55:16 AM
試下同你亞媽傾多幾次啦, 生命黎嫁 !
你同你媽咪講下, 如果幫佢手做家務來交換 ? 你平時有無零用錢 呀 拎吾拎到d出黎比呀 ? 比你媽咪覺得你有責任心同有心想養落去 !!!!
otola 2010-8-11 10:39:22 AM
小朋友, 你有冇零用錢, 你銀行有冇儲錢,
同你媽媽講用住先, 將來你再儲返入去

兔兔係你要買回家, 係一條生命,
你一定要想方法, 我可以話兔兔的皮膚病去到咁嚴重,
係你, 係你一手造成, 有可能沒有日日清兔籠, 亂用藥, 沒有及時治療 etc ,
統統都係你的疏忽, 兔兔沒有錯, 點解要令佢咁辛苦 ??
你養兔前和后, 都沒有基本養兔知識,
不可毫無責任感, 將病兔送比人, 你咁樣做, 同虐兔有乜分別 ??!!

最基本都要帶佢睇下醫生, 你可以試下同醫生講無乜錢, 可不可收平d
Cody)) 2010-8-11 11:19:48 AM
已給你留電話, 可否盡快跟我聯絡.
給樓主及大家參考
http://www.rosybunny.com/forum/i ... um=1&topic=7247

快速發帖