小白一開始係咀下面有少少甩毛既地方.上面仲有D白色一塊塊既野...過左冇內就勁甩毛
我睇過本書講可能有皮膚病..但係我又唔行定.

E加連個鼻都咁..

下巴D毛冇晒...

隻左眼上面有粒唔知你咪瘡既野....

右眼就眼皮上面有D一粒粒凸出黎既(肉粒?!!).....

2隻手都有甩毛既地方.有D仲有好似凸出黎既瘡......

2隻腳都甩毛.左腳就甩左一大忽.......
右:

左:

我好驚呀/___\
我想帶佢去睇醫生但係呀媽又唔比...佢話睇醫生要千蚊(其實洗唔洗?!)
呀媽買左一枝$56[茶樹皮膚軟膏](每曰2次).

個SALL屎話岩我隻兔仔用,但係茶左成個禮拜都好似冇用咁
點算好?!
仲有我想問下我隻兔仔係咪有皮膚病?
旺角附近有冇動物醫院?
做一次身體檢察要幾錢?!
仲有...兔仔既尿係咪有好大附食性?!因為我隻兔仔之前冇次所,成日踩係D尿到.係咪因為佢D尿搞到佢腳甩毛?!
我第一次養兔仔.所以有好多問題.唔好嫌我麻煩.
唔該晒大家既解答.THZ~:054: :054:

twpig 2010-8-12 04:20:01 PM
真係替小白感到可憐,兔兔唔係一件玩具,牠都有靈性的,為何要那麼輕視一條小生命.
唔通樓主你見到牠d皮膚變成這樣不心痛嗎?(巳非一日半日之事)如果你父母真的不願意承擔醫藥費用,那你沒有朋友可商量嗎?請不要再拖了.....
m1k1 2010-8-12 06:04:00 PM
樓主去左邊????????!!!!!!!!報告下最新消息好wo!!!
wanwahpenny 2010-8-12 06:19:48 PM
好多人都覺得兔仔好平...唔好睇e生..買過隻重好
我之前倉鼠病...想帶佢睇e生...好難先搵到一間肯睇..
睇左7百幾...最後都係救佢唔到...
之後e生個到d姑娘竟然話佢自己之前隻倉鼠病就咁由得佢
之後又比其他人話幾十蚊一隻倉鼠買過隻重好

但我冇後侮...起碼我有盡全力去救佢
Pamela_peony 2010-8-12 06:22:56 PM
咁既話不如養魚果o的冇咁嬲:028:
twpig 2010-8-12 06:46:09 PM
原帖由 wanwahpenny 於 2010-8-12 06:19 PM 發表
好多人都覺得兔仔好平...唔好睇e生..買過隻重好
我之前倉鼠病...想帶佢睇e生...好難先搵到一間肯睇..
睇左7百幾...最後都係救佢唔到...
之後e生個到d姑娘竟然話佢自己之前隻倉鼠病就咁由得佢
之後又比其他人話幾 ...

如果每個買兔來養的人都咁識諗就唔會有咁多棄兔.
我們每一個人都替小白急,但樓主這一位小朋友完全無晒回覆....
芝士媽 2010-8-12 09:31:07 PM
呢件事裡面, 小白好辛苦, 樓主亦好困難, sigh~ 養寵物之前真係要諗清楚架.
樓主快D自動話俾屋企聽攞左$, 同爸媽解釋下你既心情同難處. pray for u.
小白E+情況點呢?
WAI)) 2010-8-13 08:25:39 PM
頭先見到樓主在線~
佢UPLOAD左D小白既相係兔兔手冊個POST度
(應該係未病之前既相..)
不過就唔知點解佢冇REPLY呢個POST-___-

小朋友~你見到有免友仲要留埋電話幫你手~
希望你都講下小白依家點~ 拖一日就危險一日呀
大家唔係話要批評你~只係想幫到隻兔仔
twpig 2010-8-13 11:27:53 PM
仲有心情up相?
唉~小朋友你打呢段野出來都係想人幫你,但你又無回覆過我們小白現在究竟如何?
那即是想怎樣呢?為何入得來up相都唔跟進下小白如何?
可能你會覺得我們所講的野唔0岩聽,我們都係想幫隻兔兔,牠始終都係一條生命,
希望你明白.....
long~spirit 2010-8-13 11:59:46 PM
看見有主人咁冷漠真係好替小白痛心…唔通人係生命,動物就唔係?戓者cheap?咁既地步仲要拖?你想由得佢死?
Futagoza_Kaniza 2010-8-14 12:23:34 AM
原帖由 天才文仔 於 2010-8-12 12:43 PM 發表
從理性角度去看,還是請立即帶小白到spca吧,雖然說這話好像很涼薄很狠心,但最少能讓小白就醫,能活存......
不要去偷錢,就算是家長代保管的也不可,要動用就堂堂正正的直接說出原因問家長拿,如不成,即帶小白到spca或hk ...

好似cody講. SPCA唔收病兔,
HKRS就算收, 都係當你棄兔, 放棄飼養佢既權利.
醫好左都會比其他人領養啦.

long~spirit 2010-8-14 02:57:24 AM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2010-8-14 12:23 AM 發表

好似cody講. SPCA唔收病兔,
HKRS就算收, 都係當你棄兔, 放棄飼養佢既權利.
醫好左都會比其他人領養啦.

起碼有機會康復
twpig 2010-8-14 08:51:24 AM
原帖由 long~spirit 於 2010-8-14 02:57 AM 發表

起碼有機會康復

應同:013:
long~spirit 2010-8-14 09:45:26 AM
樓主再咩都唔做,你就係一個兇手,我地會極度看不起你,唔好再以你係學生做藉口了
katy-3- 2010-8-14 10:29:30 AM
其實我也是個學生呢:063:
但是`你買小白的時候...
不是應該確定自己有足夠的經濟能力去養小白嗎:013:
你應該帶小白去睇vet:005:
小白的病已很嚴重:004:
你更應對它不離不棄:015:
如果你還是疼小白的話:020:
請你帶它去看vet:016:
然後告訴我們小白的情況如何吧:019:
讓我們給點意見你:078:
tracybb 2010-8-14 11:25:39 AM
到底小白依加情況係點 可以出來交代一下嗎?
大家都係想關心小白 無論你有冇帶佢去睇醫生都好..
講一講佢依加情況點都好呀~
點講都好 你買兔兔回家時應該同屋企人傾好哂..
如果唔係一病就大件事~
依加講到要偷錢先可以醫佢.. 只會令家人更討厭兔兔...
小白都係一條生命  都要珍惜..
你可以買佢番屋企同佢相處已經係緣份 你應該珍惜..
題外話  我自己都係一個學生..
雖然我有番part time  但係我都會同兔爸 草$作為緊急之用..
希望你都會咁做...#^77^#

快速發帖