小白一開始係咀下面有少少甩毛既地方.上面仲有D白色一塊塊既野...過左冇內就勁甩毛
我睇過本書講可能有皮膚病..但係我又唔行定.

E加連個鼻都咁..

下巴D毛冇晒...

隻左眼上面有粒唔知你咪瘡既野....

右眼就眼皮上面有D一粒粒凸出黎既(肉粒?!!).....

2隻手都有甩毛既地方.有D仲有好似凸出黎既瘡......

2隻腳都甩毛.左腳就甩左一大忽.......
右:

左:

我好驚呀/___\
我想帶佢去睇醫生但係呀媽又唔比...佢話睇醫生要千蚊(其實洗唔洗?!)
呀媽買左一枝$56[茶樹皮膚軟膏](每曰2次).

個SALL屎話岩我隻兔仔用,但係茶左成個禮拜都好似冇用咁
點算好?!
仲有我想問下我隻兔仔係咪有皮膚病?
旺角附近有冇動物醫院?
做一次身體檢察要幾錢?!
仲有...兔仔既尿係咪有好大附食性?!因為我隻兔仔之前冇次所,成日踩係D尿到.係咪因為佢D尿搞到佢腳甩毛?!
我第一次養兔仔.所以有好多問題.唔好嫌我麻煩.
唔該晒大家既解答.THZ~:054: :054:

katy)) 2010-8-11 05:19:33 PM
原帖由 ★NINTENKI 於 2010-8-11 04:55 PM 發表
我呀媽E加又冇返工...
如果我帶小白去睇醫生,媽咪一定會知
所以我諗過呃我呀媽話帶小白出去散步.其實係帶佢睇去睇醫生
囉錢既問題就睇我呀爸訓緊果陣.偷偷地囉佢個鎖匙開櫃.然後囉我個錢箱D錢($2000蚊夠唔夠???)
...

你咁做只會令你家人借D "E"話唔要小白... 到時$2000真係唔夠,咁點算?!
同埋小白始終係動物,會有生病的時候. 你要同家人傾下(兔兔基金)呢個問題.

不如平心靜氣同佢地傾下.
ssc314 2010-8-11 05:22:25 PM
睇佢真係幾嚴重,,
希望你帶佢睇左e生之後佢會冇事

你而家唔好理咁多住啦,
帶左佢去睇e生,睇下e生點講先啦!!
跟住再同你媽媽傾下金錢方面既問題啦
如果你到左可以出去搵part time既年紀,出去搵d part time做住先啦
你見到佢咁你自己都緊張心痛啦,真係唔可以再拖架啦
你都睇到上面既人點講架啦~
乖啦
WAI)) 2010-8-11 05:24:32 PM
唔知你屋企既情況~
亦都唔知你媽媽既睇法~
不過~估你都有十幾歲~
唔該你直接同家人商量啦 :056:
唔好係度偷偷摸摸~ 等陣同屋企人嘈~仲衰
你媽媽仲反感~ 請你平心靜氣同佢解釋~
立刻帶佢睇醫生!
做個負責任既主人!!
唔好再拖, PLS!!

(語氣重唔好見怪~大家都係想隻兔仔好)
firen_freeze)) 2010-8-11 07:39:37 PM
成日見到D咁CASE覺得兔兔好慘...

財政未獨立要照顧一隻兔兔,冇屋企人支持係好難俾到任何承諾俾兔兔......

希望兔兔最後會有得睇醫生啦......
guggg 2010-8-11 08:10:16 PM
其實你有無諗過佢係一條命?????
無論如何請你盡快帶兔兔去太子睇醫生,其他事之後再算啦!!!
即使你係一個小朋友,你有讀書有知識吧,你應該盡你應該盡的責任!!!
明明兔兔係可以醫好,希望你唔好放棄佢
我相信你一定可以說服你屋企人...你會唔會有姐姐哥哥幫手?
只係係度叫大幫手係無用架,行動先係最緊要,即係你要立即帶兔兔去睇醫生!!!
GOD BLESS!
831555 2010-8-11 09:44:07 PM
go to see doctor sin la hurry up la will die ga :050:
elvisli 2010-8-11 10:52:49 PM
有2000就直接帶佢去九龍城睇啦...

小朋友就係唔諗後果...累己累兔..但請你先醫好佢..其他既事以後再算

你偷錢出去醫...仲會激到你家人對兔兔更加反感..
光之天使)) 2010-8-11 11:55:35 PM
其實d錢好似係你架下嘛?
(樓主話係佢個錢箱)
既然係咁,唔需要偷開櫃,堂堂正正問佢地拎返d錢~

"d錢係我既,我覺得依家需要用呢d錢去救返一條小生命"
"既然帶左小白返黎,作為小白既主人,我有責任去照顧佢,就好似你地照顧我咁"
"依家我可以做既就係帶佢睇醫生,我唔可以咁不負責任睇住小白死"
"我只係想盡力做我能力範圍內做到既事,希望你地可以認同,協助我"

堂堂正正同你阿爸阿媽講~
唔單止係因為小白病要睇醫生呢件事,
亦都係你成長中既一課,
(經過呢次,你都一定要學識考慮清楚,要負責任,要有準備去照顧一條小生命)

希望你可以盡快帶到小白去睇醫生
m1k1 2010-8-12 02:38:29 AM
原帖由 ★NINTENKI 於 2010-8-11 04:31 PM 發表
唔該晒你地呀/口\
我會搵日係我呀媽唔係到既時候帶小白出去睇醫生加啦...
不過差在唔知點問呀媽開櫃囉我錢箱D錢.......

仲搵日?????!!!!!!!!!!!!!
m1k1 2010-8-12 02:44:14 AM
原帖由 ★NINTENKI 於 2010-8-11 04:55 PM 發表
我呀媽E加又冇返工...
如果我帶小白去睇醫生,媽咪一定會知
所以我諗過呃我呀媽話帶小白出去散步.其實係帶佢睇去睇醫生
囉錢既問題就睇我呀爸訓緊果陣.偷偷地囉佢個鎖匙開櫃.然後囉我個錢箱D錢($2000蚊夠唔夠???)
...

講真比佢知米比佢知囉,你死都要帶佢去睇醫生佢都冇計架啦!定系你怕佢鬧你?生命泥架!小白條命e家就系你手上,如果你再唔帶佢去睇e生佢有d咩事,責任系你到!你諗下佢咩都比晒你,時間..歡樂..但系佢e家有事,佢好辛苦!但系佢要撐住!佢唔想離開你!我地成班兔友都好急!今日唔知聽日事!唔等得架喇!

(語氣可能重左D,但我都系緊張小白!!)
otola 2010-8-12 10:38:02 AM
小朋友, 睇得出你有心想救兔兔,
雖然話$2000 係你的, 但一定要先告訴父母, 否則佢地會對兔兔反感,
亦吾想你因為兔兔, 令父母不高興

你可以試下咁同父母講 :
兔兔係我話要帶回家, 佢就係屋企一份子, 雖然只係動物, 但我吾可以係佢病的時候吾理佢, 甚至吾要佢送比人, 我要做個有責任的人,
至於d 錢, 我係新年豆利是全部吾用, 儲返入去

只要你表現出有誠意同決心, 希望父母會體諒 , 千萬不要發皮四, 要有禮, 父母見你咁乖, 會好開心, 而且你偷錢而同父母不和, 對件事係無幫助,

仲有, 其實 $2000係吾夠醫兔兔, 但總算你有責任感和愛心,
你可以試下同醫生講, 你係學生, 無乜錢, 但真係好想救返兔兔, 希望收平d,
祝你成功 ,

天才文仔 2010-8-12 12:43:34 PM
從理性角度去看,還是請立即帶小白到spca吧,雖然說這話好像很涼薄很狠心,但最少能讓小白就醫,能活存......
不要去偷錢,就算是家長代保管的也不可,要動用就堂堂正正的直接說出原因問家長拿,如不成,即帶小白到spca或hkrs,不要等,多想與自責也沒用,要立即.
因為spca及hkrs的成立就是要幫有需要的動物及兔兔.

最後想講幾句話:您與您家人在養兔仔與您現在自責前,究竟知唔知兔仔要點養?兔仔要咩生活用具?同有無諗過兔仔係一個能與您一起成長10年的同伴?定還祗不過係您既一個暑假既玩具?您問問自己再問問家人,您會知點做了.

我養了一段時間,兔兔是很忠心的,他會在我睡時在我附近守護住我的,我留意了近6個月了,所以還希望您不要放棄您的同伴.
Cody)) 2010-8-12 03:37:14 PM
原帖由 天才文仔 於 2010-8-12 12:43 PM 發表
從理性角度去看,還是請立即帶小白到spca吧,雖然說這話好像很涼薄很狠心,但最少能讓小白就醫,能活存......
不要去偷錢,就算是家長代保管的也不可,要動用就堂堂正正的直接說出原因問家長拿,如不成,即帶小白到spca或hk ...

SPCA係唔收有病既兔兔, 病兔全部都會被人道毀滅. 另外NPV係無醫生識睇兔仔. 大家唔駛考慮NPV. 我昨日早上已經留咗電話比依位小朋友, 佢一直都無同我聯絡. 仲見佢係度講要等偷錢同埋要搵日先可以帶小白去睇VET. 你估小白真係可以等到果日?
Pamela_peony 2010-8-12 03:44:05 PM
大家都係祝小白好運吧啦,
都冇可能再寄望小白可以繼續生存喇,
有時唔係真係想話人,
但係就係有o的人唔識去珍惜生命,
淨係識驚,得個講字,
宜家o的小朋友真係...
咁同拎把刀去殺人有乜分別....
Jessie)) 2010-8-12 04:15:53 PM
原帖由 Cody 於 2010-8-12 03:37 PM 發表

SPCA係唔收有病既兔兔, 病兔全部都會被人道毀滅. 另外NPV係無醫生識睇兔仔. 大家唔駛考慮NPV. 我昨日早上已經留咗電話比依位小朋友, 佢一直都無同我聯絡. 仲見佢係度講要等偷錢同埋要搵日先可以帶小白去睇VE ...

可能佢係唔識開留言來睇....??話說我一開始用呢個論壇, 有人HI我唔知道...足足過左5個月先發現有呢個咁偉大既功能...

我都明白#57既意思.....我諗呢度冇一個人想兔兔生活係樓主呢類家庭度....
根本就係等死, 冇希望...冇前途....

快速發帖