其實好多人都叫我放棄他…
因為這隻聰明小兔,從來都不理我…唉!
摸又唔得,抱又唔得。

七年來都係咁。

似貓仔多過似兔仔…

不過養下養下都七年。
有乜計仔可以令佢睬下我同我玩…!?
otola 2010-8-13 12:40:46 PM
你都養左 7年 la,
摸又唔得,抱又唔得 ---> 你應該都習慣晒 la ,
兔兔只係 cool, 但相處左 7年, 你對佢都應該好有感情
佢7歲你先吾要佢, 佢會好傷心 ---> 千萬不要放棄他

平日你點同兔兔相處 ?
其實係咪你要求高, 以為兔兔好似狗咁好玩
其實兔兔只係安靜地看著你, 己很滿足
兔兔對你充滿愛, 只是不著痕跡
10隻兔中, 有大半數都係cool cool 地,

我有 2個兔仔仔 , janjan 好 chi 人,
但 david 成日坐到好遠, 但 2個都吾可以抱,
但吾可以放棄佢地, 兔兔性格一向都係cool ,
只係我養佢之前吾知 , 無真正了解佢他

Freeflyer 2010-8-13 02:36:59 PM
唔好吾會先…
我唔會唔理佢,要唔理就一早唔理呢…

不果隻衰野成日好似貓咁…串到死。
不過佢係反而鐘意睇住你,睇你做乜。(心情好時)

心情唔好的時候咪唔理我囉。

其實我以前執佢返黎既原因就係想佢陪下我另外一隻勁痴人的兔兔。
等佢冇咁悶。
哎呀,點知佢地一見就好似大家唔妥咁
結果……哈哈…好攪笑咁樣打打鬧鬧都相處左五年。

依家得返佢一個,佢都係冇變…

其實我唔係有好多要求,其實我都想抱下佢… (咁多年都做唔到,好多時係攪到大家都不歡...)
otola 2010-8-13 04:35:23 PM
咁你點同佢梳毛修甲 ?

其實我 2 個仔仔都吾可以抱,
但為了梳毛無計,
抱佢多d, 等佢知走吾出我手指 "la"
佢地就無咁反抗 ,
Freeflyer 2010-8-13 05:55:42 PM
原帖由 otola 於 2010-8-13 04:35 PM 發表
咁你點同佢梳毛修甲 ?

其實我 2 個仔仔都吾可以抱,
但為了梳毛無計,
抱佢多d, 等佢知走吾出我手指 "la"
佢地就無咁反抗 ,

唉…有時我都係拎去寵物店…
同佢沖涼返而又好d 喎…唔知係唔係佢鍾意浸溫泉呢。

我唉…同親佢護理,就好似打仗咁。
平時咪用大毛巾包住佢…之後咪用knee 同大腿夾住佢…

攪唔夠一陣…佢就諗計仔甩身… -.-!
tracy)) 2010-8-13 06:09:48 PM
另外,兔仔係唔駛沖涼架,佢會自己清潔架啦。
會唔會係你每次一抱佢,一係就沖涼,一係就剪指甲,所以佢驚人抱呀?
你可以試吓每次抱完佢之後都俾少少糧佢食,等佢知道你抱完佢之後會有好野。咁就可能會慢慢地肯俾你抱吓架啦。
不過都係果句啦,有d兔仔真係唔肯俾人抱架,佢係都唔肯俾你抱到無法。
Freeflyer 2010-8-21 09:51:50 PM
其實以我養咁耐的經驗,SUMMER 同佢地用水洗白白係唔錯的選擇啦, 不過不是每隻兔兔喜歡。。。以前佢的同伴就愛浸溫泉。。。 =。=“
呢隻就一時時。。
其實我試過放零食係我隻手到,佢會走埋黎食不過就唔係好鐘意我摸囉。。。
肚餓就好現實地哄埋黎… 衰到爆 XDD

不過佢都幾乖既…就算走出黎佢都唔會亂咬野……同埋都係找個位趴係度。。。。
:002:
lwk123 2010-9-7 09:54:32 PM
:055: 點幫你.-.-

快速發帖